به گزارش میمتالز، رقبای ایران از فهرست دریافتکنندگان تخفیفات تعرفهای اتحادیه اوراسیا حذف شدند، این اتفاق به دنبال تعدیل ۷۴ کشور درحال توسعه برخوردار از نظام تخفیف تعرفه گمرکی اوراسیا روی داد. به این ترتیب در فضای جدید، فرصت طلایی برای توسعه تجارت ایران در بازار اوراسیا فراهم شده است. در پنج سال گذشته حجم تجارت کالایی ایران در این بازار از حدود ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار فراتر نرفته است، اما شرایط جدید بیشک میتواند جایگاه ایران را در بازار اوراسیا تغییر دهد؛ البته اگر درست برنامهریزی شود. در واقع برای از دست ندادن این فرصت استثنایی حداقل نیازمند حذف قوانین دست و پاگیر داخلی در بخش صادرات و واردات هستیم؛ زیرا مشخص نیست ایران تا چه زمانی میتواند از تخفیفات تعرفهای اتحادیه اوراسیا بهرهمند شود. رقبای ایران نیز تا ۵ می ۲۰۲۱ از این تخفیفات بهرهمند بودند، اما طبق آخرین تصمیمات شورایعالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا مقرر شد، کشورهای بهرهمند از تخفیفات تعرفهای مشترک اتحادیه اقتصادی اوراسیا محدودتر شوند. در فهرست جدید این اتحادیه، ۷۴ کشور در حال توسعه از جمله ترکیه، چین، هند، کره جنوبی، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، عراق، برزیل، ویتنام، هنگکنگ، اندونزی، لبنان، سنگاپور، تایلند و مالزی که از تخفیف ۲۵ درصدی تعرفه گمرکی برخوردار بودند، حذف شدهاند.
خبر حذف تخفیفات تعرفهای این اتحادیه را الهام حاجی کریمی، دبیر میز ایران در اوراسیا اعلام کرده است. به گزارش سازمان توسعه تجارت ایران، شورایعالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به پیشنهاد برخی کشورهای عضو این اتحادیه در اکتبر ۲۰۲۰ تصمیم گرفت کشورهای بهرهمند از تخفیفات تعرفهای مشترک اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در واقع همان نظام عمومی ترجیحات (GSP) روسیه است را مورد بازنگری قرار دهند و تعداد کشورهای بهرهمند از این امتیاز را محدودتر کنند.
الهام حاجی کریمی اظهار کرد: در همین چارچوب در تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۱ فهرست جدید کشورهای برخوردار از این تخفیفات تعرفهای تدوین شد و اخیرا در وبسایت رسمی این اتحادیه نیز منتشر شد. بر این اساس تعداد کشورهای در حال توسعه مشمول دریافت این تخفیفات تعرفهای از ۱۰۳ کشور به ۲۹ کشور کاهش یافته؛ تعداد کشورهای کمتر توسعه یافته مشمول نیز از ۵۰ به ۴۸ کشور رسیده است.
دبیر میز اوراسیا تاکید کرد: نکته حائز اهمیت در فهرست جدید مربوط به کشورهای درحال توسعه برخوردار از نظام تخفیف تعرفه گمرکی (تخفیف ۲۵ درصدی) این است که ۷۴ کشور از جمله ترکیه، چین، هند، کره جنوبی، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، عراق، برزیل، ویتنام، هنگکنگ، اندونزی، لبنان، سنگاپور، تایلند و مالزی که کالاهای تولیدی آنها میتوانست رقیب محصولات ایرانی در بازار اوراسیا باشد، حذف شدهاند و از تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۱ به بعد از این امتیاز برخوردار نخواهند بود.
به گفته حاجی کریمی، این رویداد موقعیت ممتازی را در بازار اوراسیا برای ایران ایجاد خواهد کرد و محصولات ایرانی مشمول تخفیفات از لحاظ قیمت، رقابتپذیری بیشتری را نسبت به کالاهای سایر کشورها که در این لیست نیستند، خواهند داشت. وی اظهار کرد: طبق قاعده موسوم به ترجیحات مشترک اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ۲۵درصد تخفیف تعرفهای برای حدود ۱۵۰۰ ردیف کالا (کد HS شش رقمی) که عمدتا محصولات کشاورزی هستند به کشورهای در حال توسعه تعیین شده، اعطا خواهد شد. البته درخصوص کشورهای کمتر توسعهیافته فهرست اقلام مشمول تخفیف گستردهتر و میزان تخفیف تا حدود تعرفه صفر تعیین شده است.
دبیر میز اوراسیا اضافه کرد: درخصوص این اقلام لازم است صادرکنندگان، همچون گذشته فرمهای گواهی مبدأ فرم آ (A) را از طریق اتاقهای بازرگانی تهران و شهرستانها دریافت کرده و اطلاعات و الزامات مورد نیاز آن از جمله مدارک مربوط به اثبات ایرانی بودن محصول صادراتی و حداقل ۵۰ درصد محتوای داخلی آن را به دقت رعایت و ارائه کنند، همچنین مدارک و اسناد مربوطه را حداقل تا سه سال جهت پاسخگویی به درخواستهای بررسی احتمالی توسط گمرکات طرفهای اوراسیایی و اتاقهای بازرگانی ایران نزد خود نگهدارند.
بررسی روند پنج ساله تجارت کالایی ایران و اوراسیا نشان میدهد، حجم مبادلات تجاری ایران با این اتحادیه همواره در سطح ۱/ ۲ تا ۴/ ۲ میلیارد دلار در نوسان بوده است. بررسی معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد، بیشترین حجم تجارت ایران با اتحادیه اوراسیا طی ۵ سال اخیر مربوط به سال ۱۳۹۸ بوده و بیشترین کسری تجاری ایران با این اتحادیه نیز به سال ۱۳۹۵ اختصاص داشته که معادل ۲/ ۱ میلیارد دلار بوده است. کمترین کسری تراز تجاری ایران با اتحادیه اوراسیا مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده که ناشی از افت بیشتر واردات در مقابل صادرات بوده است.
براساس این گزارش، تجارت کالایی بدون نفت خام ایران با اتحادیه اوراسیا در سال ۱۳۹۹ معادل ۱/ ۲ میلیارد دلار بوده که حدود یک میلیارد دلار آن واردات ایران از این اتحادیه و ۱/ ۱ میلیارد دلار آن نیز صادرات ایران به این کشورها بوده است. تجارت ایران با اتحادیه اوراسیا در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ با کاهش حدود ۱۱ درصدی همراه بوده که حدود ۲ واحد درصد آن ناشی از افت صادرات (۴ درصدی) و ۹ واحد درصد آن ناشی از افت واردات (۵/ ۱۶ درصدی) بوده است. از نگاه تحلیلگران اتاق بازرگانی تهران، کاهش توام صادرات و واردات در این سال میتواند ناشی از بحران کووید-۱۹ باشد.
براساس آمارهای گمرک ایران، طی ۵سال اخیر، در میان مقاصد صادراتی ایران در کشورهای اتحادیه اوراسیا، روسیه بالاترین سهم را داشته و سهم آن طی دو سال اخیر با افزایش نیز همراه بوده است. بیشترین صادرات کالایی بدون نفت خام ایران به روسیه نیز در سال گذشته انجام شده است. این رقم ۵۰۱میلیون دلار است که نسبت به سال ۱۳۹۸ رشد ۹ درصدی را تجربه کرده است. در ضمن این رقم بیش از ۴۸ درصد از ارزش کل صادرات ایران به اتحادیه اوراسیا است. دومین مقصد صادراتی ایران در اتحادیه اوراسیا نیز ارمنستان بوده است که در سال گذشته افت ۱۷ درصدی را نسبت به سال ۹۸ تجربه کرده است. در سال ۱۳۹۹ ارزش صادرات ایران به ارمنستان بیش از ۳۰۴ میلیون دلار بود. طی ۵ سال اخیر، قزاقستان نیز به عنوان سومین مقصد صادراتی ایران در اتحادیه اوراسیا ثبت شده است. در سال ۱۳۹۹، ایران حدود ۱۶۷ میلیون دلار به قزاقستان کالا صادرات کرده است که آن نیز نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ۲ درصد افت داشته است. در سال ۱۳۹۹، صادرات ایران به قرقیزستان، به عنوان چهارمین مقصد صادراتی ایران در این اتحادیه، حدود ۴۶ میلیون دلار بوده است. بلاروس نیز که سهم بسیار کمی از ارزش صادرات ایران به اتحادیه اوراسیا را شامل میشود، در سال ۱۳۹۹ حدود ۶/ ۲۰ میلیون دلار از ارزش صادرات ایران به این اتحادیه را به خود اختصاص داده است.
عمده واردات کالایی ایران از اتحادیه اوراسیا از مبدأ روسیه انجام شده و سایر کشورها سهم بسیار ناچیزی از واردات ایران را به خود اختصاص دادهاند. در سال ۱۳۹۹، ایران بیش از یک میلیارد دلار کالا از روسیه وارد کرده که حدود ۹۴ درصد از ارزش کل واردات ایران از اتحادیه اوراسیا را شامل میشود. چهار کشور دیگر عضو اتحادیه اوراسیا که سهم ۶ درصدی در بازار ایران داشتند به ترتیب قزاقستان، ارمنستان، بلاروس و قرقیزستان بودند.
منبع: دنیای اقتصاد