تاریخ: ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۳۹
بازدید: ۲۸۵
کد خبر: ۲۲۱۸۷۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

لاتاری خودرو از جیب سهامداران / طرح پیش فروش ایران خودرو چه زیانی را به سهامداران می‌زند؟

‌می‌متالز - ایران خودرو در بیستمین مرحله فروش فوق العاده، دو مدل از محصول پارس را با موعد تحویل حداکثر ۹۰ روز از فردا عرضه می‌کند که این طرح تا روز شنبه ادامه دارد. اما چه زیانی را سهامداران خودرویی متحمل می‌شوند؟

به گزارش می‌متالز، از پنج‌شنبه ۱۴مرداد ماه تا روز گذشته متقاضیان خرید خودرو می‌توانستند با ثبت نام در طرح فروش فوق‌العاده ایران خودرو از شرایط ویژه این طرح استفاده کنند. قرعه‌کشی این طرح امروز با حضور نمایندگان نهاد‌های نظارتی برگزار می‌شود، و برندگان این طرح مشخص می‌شوند.

در این طرح دو مدل پژو پارس تولید کارخانه ایران خودرو به متقاضیان فروخته می‌شود و در بازه ۹۰ روزه به خریداران تحویل داده می‌شود. پژو پارس بنزینی به مبلغ ۱۴۰ میلیون تومان و دیگری پژو پارس tu۵ به مبلغ ۱۴۵ میلیون تومان. هر دو این مدل در بازار آزاد با قیمتی بالاتر از قیمت در کارخانه به فروش می‌رسند و اختلاف قیمت فاحشی را می‌توان در آن به چشم دید.

در بازار پژو پارس tu۵ را خریداران خودرو باید در محدوده قیمتی ۲۹۰ میلیون تومان خریداری کنند و حالا در این طرح که با تحویل فوری ۹۰ روزه خودرو به دست خریدار می‌رسد رانتی گسترده به متقاضی خرید خودرو داده می‌شود. اما شرکت زیان‌دهی مانند ایران خودرو چگونه می‌تواند دست به این کار بزند؟

درباره این مساله عبدالله مشکانی، کارشناس اقتصادی معتقد است هزینه تولید خودرو با استفاده از قطعات وارداتی و داخلی محاسبه می‌شود. در حال حاضر هم قطعات وارداتی با قیمت دلار بالایی محاسبه می‌شود و هم قیمت محصولات داخل.

او می‌گوید: در سال‌هایی که شرایط اقتصادی از وضعیت متعادل‌تری برخوردار بود، هزینه تولید خودرو پژو پارس رقمی بین ۸ تا ۹ هزار دلار تمام می‌شد. با قیمت فعلی دلار، قیمت واقعی این خودرو حدود ۲۲۰ میلیون تومان است که در فروش فوق‌العاده ۵۰ تا ۷۰ میلیون تومان زیر قیمت هزینه واقعی به فروش می‌رسد.

وی تشریح کرد:، اما در شرایطی که ایران خودرو زیان انباشته ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیاردی دارد و ارزش بازار این شرکت بزرگ رقمی حدود۶۰ هزار میلیارد تومان است، قطعا اگر رانتی در طرح‌های پیش‌فروش به متقاضیان خرید خودرو داده شود از جیب سهامدار است.

مشکانی معتقد است، دولت با اهداف سیاسی که دارد برای آرام کردن افکار عمومی و بالا نبردن قیمت خودرو در شرایط فعلی سعی می‌کند که خودرو را در نرخ‌های پایینی قیمت‌گذاری کند. اما دولت باید توجه کند که در شرایط فعلی نمی‌توان خودرو را با دلار قدیم بفروشد.

مشکانی همچنین می‌گوید: شرایط قطعه سازان بحرانی است و زیان می‌کنند همچنین با افزایش قیمت فلزات رو به رو هستیم، پس در نتیجه هزینه‌های تولید خودرو رشد قابل توجهی را داشته است. در این شرایط، فروش خودرو در قیمت‌هایی پایین‌تر از در کارخانه توجیهی ندارد و کاملا به زیان سهامدار تمام می‌شود.

منبع: تجارت نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده