تاریخ: ۱۱ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۱۸
بازدید: ۳۷۴
کد خبر: ۲۲۵۴۷۵
سرویس خبر : انرژی
وزیر نفت اعلام کرد؛

اتفاقات خوب در فروش نفت خام در ماه‌های آینده

اتفاقات خوب در فروش نفت خام در ماه‌های آینده
‌می‌متالز - وزیرنفت گفت: با پتانسیلی که در وزارت نفت، مجموعه شرکت ها، دستگاه‌های دیگر و حمایت‌های دولت وجود دارد قول می‌دهم اتفاقات خوبی در فروش نفت در ماه‌های آینده رقم بخورد.

به گزارش می‌متالز، جواد اوجی، وزیر نفت با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دوسیما درباره شرایط صادرات نفت گفت: با پتانسیلی که در وزارت نفت، مجموعه شرکت‌ها و نیرو‌های توانمندی که در این حوزه وجود دارد و اراده بر فروش نفت و استفاده از تمامی ظرفیت‌ها و دستگاه‌های خارج از وزارت نفت البته با مجوز‌های خوبی که شورایعالی امنیت ملی در این خصوص صادر کردند و اختیاراتی که به وزیر داده می‌شود و همچنین حمایت‌های دولت قطعاً با برنامه ریزی قول می‌دهیم که اتفاقات خوبی در موضوع فروش نفت در ماه‌های آتی رقم بخورد.

وی ادامه داد: بعد از تحریم‌های ظالمانه فروش نفت کاهش چشمگیری داشته است، ولی این توان در مجموعه وزارت نفت و تمامی دستگاه‌ها برای فروش نفت وجود دارد.
آقای اوجی گفت: یکی از راه‌های فروش نفت، تهاتر با کالا و همچنین تهاتر با سرمایه گذاری است البته نه تنها فقط در حوزه صنعت نفت بلکه در بخش‌ها و صنایع دیگر هم می‌توان از این پتانسیل استفاده کرد.

کاهش ۲۵ درصدی سوخت نیروگاه‌های کشور نسبت به سال گذشته

وزیر نفت گفت: حجم ذخایر و مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته نزدیک به ۲۵ درصد کاهش دارد و در حال حاضر به یک و هفت دهم میلیارد لیتر رسیده است.
جواد اوجی افزود: با توجه به تامین سوخت زمستانی بخصوص برای نیروگاه‌ها در فصل زمستان امسال، از ۲ ماه گذشته صادرات فرآورده‌ها بشدت کاهش پیدا کرده است تا بتوانیم ذخایر سوخت نیروگاه‌ها و صنایع را تامین کنیم؛ البته با توجه به فصل سردی که در پیش داریم و کسری گازی که همانند سال گذشته پیش بینی می‌کنیم.

وی تصریح کرد: درسال گذشته حدود ۱۶۰ میلیون متر مکعب در بعضی از روز‌های فصل سرد بخصوص در استان‌های شمال و شمال شرق کشور کسری گاز داشتیم به همین دلیل محدودیتی به نیروگاه‌ها و صنایع بزرگ داده شد که از سوخت مایع استفاده کنند تا بتوانند گاز بخش خانگی که اولویت اول وزارت نفت است را تامین کنند.

وزیر نفت گفت: امسال پیش بینی می‌کنیم که با روند رشد مصرف در کشور که بین ۸ تا ۱۰ درصد می‌باشد در فصل سرد تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز داشته باشیم به همین خاطر جلسات تامین سوخت زمستانی را شروع کردیم و یکسری راهکار‌هایی را از الان آغاز کردیم تا بتوانیم این فصل سرد را بدون دغدغه تامین کنیم.

وی درباره ذخیره سوخت نیروگاه‌ها هم افزود: حجم ذخایر و مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته نزدیک ۲۵ درصد کاهش دارد؛ سال گذشته در همین ایام ۲/۲ دهم میلیارد لیتر سوخت مخازن نیروگاهی بوده که امروز به ۱/۷ دهم میلیارد لیتر کاهش پیدا کرده است به همین دلیل تدابیری اندیشیده شده که از ناوگان سوخت رسان بویژه تانکر‌های سوخت رسان استفاده کنند البته نزدیک به ۴ هزار تانکر سوخت رسان از برنامه خارج شده بودند و امروز مصوبه هیئت وزیران را گرفتیم تا بتوانیم مشوق‌هایی در زمینه افزایش کرایه تانکر‌های سوخت رسان تا نزدیک به ۳۰ درصد را گرفتیم و حتی برای تانکر‌های سوخت رسان که سوخت نیروگاه‌ها را تامین کنند این رقم قابل افزایش خواهد بود تا بتوانیم حداقل روزی ۳۵ میلیون لیتر سوخت را اضافه کنیم.
وی ادامه داد: استفاده از ناوگان ریلی را برای سوخت رسانی در برنامه خواهیم داشت و البته در بخش بالا دست هم موضوع عرضه گاز وجود دارد که باید بتوانیم در بعضی از فاز‌های پارس جنوبی مثل فاز ۱۴ بتوانیم حدود ۱۴ میلیون متر مکعب به حجم گاز اضافه کنیم گرچه مصرف گاز یک روند ۸ تا ۱۰ درصدی دارد، ولی براساس پیش بینی به عرضه و تولید گاز اضافه نخواهد شد.

آقای اوجی درباره قطعی گاز امسال در بخش صنعتی و خانگی هم افزود: با تجاربی که از گذشته داریم تلاش می‌کنیم مردم در فصل سرما دچار مشکل نشوند، ولی یکی از چالش‌های وضع امروز ما در مورد سوخت زمستانی، پایین بودن حجم ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌ها و صنایع است که با برنامه ریزی صورت گرفته امیدواریم سقف این ذخایر را افزایش دهیم تا کمتر با موضوع کسری گاز مواجه شویم.

تبدیل وضعیت نیرو‌های قراردادی و ایثارگران در وزارت نفت

وزیر نفت گفت: تمام نیرو‌های ایثارگر که در وزارت نفت مشغول هستند تا یکسال آینده تبدیل وضعیت و جذب خواهند شد و همچنین در مدت ۲ تا ۳ هفته آینده بخشی از نیرو‌های قرارداد موقت را به قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت می‌کنیم.
جواد اوجی درباره تبدیل وضعیت نیرو‌های قرارداد موقف و ایثارگران در این وزارتخانه گفت: امروز وزارت نفت نزدیک به ۱۰۳ هزار نیروی حجمی یا پیمانکاری، حدود۳۴ هزار نفر نیرو قرارداد موقت و نزدیک به ۲ هزار نفر هم نیروی قرارداد مدت معین دارد و همچنین نزدیک به کل مجموعه ایثارگران که در دولت وجود دارد همین میزان را در وزارت نفت داریم؛ براساس تبصره ۲۰ قانون، تبدیل وضعیت برای نیرو‌های ایثارگر قطعاً رقم می‌خورد وفکر می‌کنم تا یکسال آینده تمام نیرو‌های ایثارگر که در وزارت نفت مشغول هستند جذب خواهند شد، ولی فرآیند آن بدلیل صحت سنجی زمان براست.

وی ادامه داد: در مدت ۲ تا ۳ هفته آینده بخشی از نیرو‌های قرارداد موقت را به قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت می‌کنیم و بیمه تکمیلی هم برای کل این مجموعه‌ها انجام شده که اعلام خواهد شد و یکی از برنامه‌های ما سامان دادن به وضع نیروی انسانی در این وزارتخانه است.
وی خاطر نشان کرد: در مورد نیرو‌های رسمی هم با حمایت رئیس جمهور، شورای عالی امنیت ملی و نمایندگان مجلس بخصوص کمیسیون انرژی تلاش شد تا وضعیت حقوق آن‌ها به یک آرامش نسبی برسد و امیدواریم در سال آتی با برنامه‌هایی که داریم مدافع خوبی از حقوق پرسنل صنعت نفت باشیم.

وزیر نفت درباره افت تولید میادین افزود: در میادین نفت و گاز با برداشتی که سالانه انجام می‌شود قطعاً افت فشار و نهایتاً افت تولید به همراه دارد.
وی ادامه داد: در میادین نفتی حدود ۳۰۰ هزار بشکه افت تولید طی یکسال خواهد بود و در میادین گازی در حال حاضر نزدیک به ۱۴۰ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی در پالایشگاه‌ها داریم یعنی میادین گازی مشترک یا مستقل که کنار پالایشگاه‌ها هستند به لحاظ افت تولید و فشار که در آن انجام شده موجب تشکیل ظرفیت خالی در پالایشگاه‌ها شده است.

اوجی به گفته افزود: در پارس جنوبی بالغ بر ۴۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی داریم و در بعضی از پالایشگاه‌ها مثل پالایشگاه پارسیان بالغ بر ۲۰ تا ۲۵ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی داریم که این شرایط هم نیاز به سرمایه گذاری و هم حفظ و نگهداشت تولید دارد.
وی خاطر نشان کرد: یک میدان نفتی یا گازی از زمان شروع برداشت سالانه افت تولید و فشار دارد که برای جبران آن باید چاه‌های جدید بزنیم یا در چاه ها، لایه‌ها جدید اضافه کنیم و همچنین تعمیرات انجام شود تا بتوانیم همان سقف تولید را حفظ کنیم.
وی ادامه داد: سالانه نزدیک به ۴ میلیارد دلار در این حوزه‌ها سرمایه گذاری می‌شده است که به لحاظ عدم سرمایه گذاری دراین چند سال گذشته افت شدیدی در میادین نفتی و گازی بوجود آمده است.
وزیر نفت گفت: در موضوع عرضه و تولید نفت و گاز، متاسفانه ظرفیت تولید کاهش پیدا کرده است.

وی درباره راهکار‌های افزایش عرضه و تولید نفت و گاز هم افزود: یکی از راهکارها، افزایش سرمایه گذاری است که این را باید به سه بخش تقسیم کرد اول سرمایه گذاری برای تاسیسات و تعمیرات که عمر تاسیسات نفتی ما بالای ۵۰ سال است و متوسط آن در دنیا ۲۵ سال است و دوم سرمایه گذاری در حفظ و نگهداشت تولید است که حداقل بتوانیم سقف تولید ۴ میلیون بشکه نفت یا یک میلیارد متر مکعب گاز را روزانه حفظ کنیم و سوم سرمایه گذاری در توسعه میادین جدید است که اولویت آن میادین مشترک گازی و نفتی است که میزان سرمایه گذاری‌ها برای این سه بخش مشخص شده است؛ برای حفظ وضع موجود و همچنین حفظ نگهداشت تولید حداقل ۱۵ میلیارد دلار پیش بینی شده است و برای موضوع افزایش تولید میادین مشترک جدید و توسعه و تکمیل این‌ها طی ۴ سال ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار نیاز به سرمایه گذاری دارد.

وی ادامه داد: اولویت را برای حفظ و نگهداشت با در نظر گرفتن میادین مشترک گازی یا نفتی در خشکی و دریا داریم تا حداکثر بهره برداری را ازاین میادین داشته باشیم.
اوجی خاطرنشان کرد: توانمندی خوبی در بخش پیمانکاری در کشور وجود دارد که می‌توان روی آن حساب کرد و این فاکتور بسیار مهمی است.

وی ادامه داد: یک بخشی از تامین سرمایه هم توسط کار گروهی در حوزه اقتصادی دولت، در حال شکل گیری است ویک بخش دیگر هم استفاده از محصولات میادین برای سرمایه گذاری است.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین کار‌هایی که در اولویت وزارت نفت وجود دارد سرمایه گذاری در این صنعت است بنابراین از توان صندوق توسعه ملی، تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت و مشارکت مردمی برای سرمایه گذاری در این حوزه می‌توان استفاده کرد.

وزیرنفت گفت: برای سرمایه گذاری دراین حوزه از توان سرمایه گذاری‌های خارجی بخصوص کشور‌های همراه با دولت سیزدهم استفاده می‌کنیم.
وی افزود: میادین نفتی و گازی جزو انفال هستند و همانطور که درقانون اساسی هم تعریف شده مالکیت آن به هیچ عنوان قابل واگذاری نیست منتها به نوعی می‌توانیم از توان سرمایه گذاری خارجی و داخلی استفاده کنیم که هم سرمایه گذار بهره خوبی ببرد و هم وزارت نفت به نمایندگی از دولت.

اوجی درباره روند مصرف بنزین در کشور گفت: با توجه به اینکه سطح مخازن بنزین نسبتاً کاهش پیدا کرده بود شروع به افزایش دخایر بنزین کرده ایم؛ بدلیل اینکه در حوزه پالایشگاه‌ها و پترو پالایشگاهی سرمایه گذاری شکل نگرفته است میزان تولید با میزان مصرف نزدیک شده است و نگرانی افزایش مسافرت‌ها بعد از موضوع کرونا و مصرف بنزین وجود دارد.
وی افزود: باید ظرفیت فعلی پالایشگاه از نظر کمی و کیفی ارتقاء پیدا کند و البته پالایشگاه‌ها در این حوزه در آمد خوبی دارند و همچنین موضوع احداث پتروپالایشگاهی وجود دارد که هم سوخت تامین شود و هم تامین خوراک صنایع پتروشیمی باشد.

وی خاطرنشان کرد: امروز در دنیا بدنبال احداث پالایشگاه نفت نمی‌روند بلکه بدنبال پتروپالایشگاه‌ها هستند که فقط سوخت محور نباشد؛ هم تولید سوخت را داشته باشد و هم خوراک برای صنایع پتروشیمی.
وزیرنفت گفت: موضووع جلوگیری از خام فروشی و احداث واحد‌های پتروپالایشگاهی جزو اولویت‌ها وبرنامه‌ها می‌باشد.

وی افزود: امیدواریم یک تا دو مجتمع پتروپالایشگاهی در این دولت به بهره برداری برسد و همچنین ظرفیت پالایشگاه‌های فعلی را هم افزایش خواهیم داد.
وی درباره تامین مالی این پروژه‌ها هم گفت: منابع تامین مالی این طرح‌ها صندوق توسعه ملی، استفاده از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، مشارکت دادن مردم در قالب صندوق پروژه، استفاده از تهاتر نفت و استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی بخصوص کشور‌هایی که در این زمینه با ما همسو هستند می‌باشد.

فقط ۳۰ درصد تولیدات پتروشیمی در داخل مصرف می‌شود

وزیر نفت دولت سیزدهم گفت: ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی تولید داخل؛ صادر می‌شود.
جواد اوجی افزود: تقریباً ۳۰ درصد محصولات تولیدی پتروشیمی در کشور مصرف می‌شود و مابقی صادر می‌شود.

او ادامه داد: ورود به زنجیره ارزش یکی از مهمترین برنامه‌های من در وزارتخانه نفت خواهد بود؛ در این راستا می‌توان گفت از آنجا که این بخش در کشورمان فاقد متولی بوده؛ عمده سرمایه گذاری در کشور در سه قسمت شرکت‌های صنایع مادر شکل گرفته است.

اوجی تصریح کرد: امیدواریم با مشوق‌هایی که مد نظر داریم و با حمایت‌هایی که در صدد تأمین آن‌ها هستیم؛ کارگروهی در دولت شکل خواهیم داد متشکل از وزارت نفت، وزارت صمت و وزارت کشور، پس از ان می‌توانیم به صورت جِد وارد پارک‌های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم.

او گفت: در پارک‌های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی مانند شهرک‌های صنعتی مستقر در حاشیه شهرها؛ با تزریق خوراک پروپیلن و پلی پروپیلن می‌توان بین ۱۵ الی ۲۰ واحد صنعتی در حوزه‌های مختلف مانند مسکن، خودرو، نظامی و بهداشت و درمان ایجاد نمود.

وزیر نفت افزود: این در حالی است که اگر امروز بخواهیم یک واحد پتروشیمی یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی اوره آمونیکی ایجاد کنیم یا یک واحد ۴۵۰ هزار تنی پلی پروپیلن راه اندازی کنیم حداقل ۷۰۰ الی یک میلیارد دلار نیاز داریم، اما با ورود به زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی؛ با سرمایه گذاری حدود ۵۰ الی ۶۰ میلیون دلار امکان ایجاد یک پارک زنجیره تولید محصولات پتروشیمی فراهم خواهد شد؛ البته در این راستا در بخش خوراک هم تخفیف‌های خوبی شامل تولید کنندگان قائل می‌شود.

اوجی گفت: ورود به پارک‌های زنجیره ارزش محصولات تولیدی پتروشیمی عمدتاً در مناطق محروم قابلیت اجرا دارد و اشتغال زایی به همراه خواهد داشت و خوراک پتروشیمی و دانش فنی این امر هم در کشور موجود است؛ در حقیقت کار وزارت نفت؛ حمایت از این پروژه است، البته این اتفاق جزو اولویت‌های کاری ما خواهد بود.

او افزود: ما می‌توانیم به جای این که به دنبال میعانات و فروش پتروشیمی باشیم به دنبال جلوگیری از خام فروشی باشیم، البته این اتفاق هم به نوبه خود؛ ورود به زنجیره ارزش محسوب می‌شود.
اوجی با اشاره به بیانات رهبری در خصوص اهمیت موضوع مبارزه با فساد ادامه داد: یکی از اهداف دولت و وزراء؛ بحث مبارزه جدی با فساد است؛ در این راستا استفاده از نیرو‌های کارآمد، فسادستیز و توانمند در این حوزه که البته در وزارت نفت هم؛ چنین افرادی کم نیستند؛ یکی از اولویت‌های کاری ما خواهد بود و به لطف شناسایی افراد درست در این زمینه هم به درستی انجام پذیرفته است.

او تصریح کرد: در وزارت نفت؛ شناسایی گلوگاه‌ها به درستی انجام شده و در حقیقت در بحث قرارداد‌ها و واگذاری‌ها به پیمانکاران و در بحث خرید کالا از جمله موارد گلوگاهی در وزارتخانه نفت هستند.
وزیر نفت با ذکر خاطره‌ای گفت: یاد دارم روزی شاید اوایل دهه ۸۰ به عنوان یک مدیرعامل در بالادست حوزه نفت؛ حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد کالا‌های مورد نیاز در پروژه‌های ما وارداتی بود، اما امروز به برکت تحریم شاهد هستیم که ۶۵ درصد کالا‌ها ساخت داخل می‌باشد و فقط ۳۰ الی ۳۵ درصد وارداتی است.

اوجی افزود: تمام توان را به کار خواهیم گرفت و حمایت خود را معطوف به شرکت‌های تولید کننده داخلی و دانش بنیان می‌کنیم که با تقویت پتانسیل داخل به سمت کاهش هزینه‌ها حرکت کنیم.
او در پایان برنامه گفت: قطعاً ما با اوپک همراه خواهیم بود و از بیانیه اوپک پلاس حمایت می‌کنیم. رئیس اوپک هم یادآور شده که به محض برداشته شدن تحریم‌های ایران و مشخصاً در حوزه نفت ایران؛ هیچ گونه محدودیتی در قبال فعالیت و همکاری نفتی با ایران نخواهیم داشت و به محض برداشته شدن تحریم‌ها تمام توان به همان ظرفیتی که قبل از تحریم‌ها داشتیم بازخواهد گشت؛ ما مخالفیم که از نفت به عنوان ابزار سیاسی استفاده شود، زیرا در این صورت نهایتاً بازار متضرر خواهد شد.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده