به گزارش میمتالز، چین خرید نفت ایران را امسال با وجود ادامه تحریمهای آمریکا ادامه داده است.
دولت جو بایدن، رییس جمهور آمریکا در شرایطی که به دنبال مذاکرات هستهای است، تاکنون تصمیم گرفته است تحریمها علیه افراد و شرکتهای چینی را اجرایی نکند.
پس از افت واردات در ژوئن و ژوییه از رکورد بالایی که در ماه مه مشاهده شد که به دلیل محدودیت سهمیههای واردات بود، پالایشگاههای خصوصی چین با صدور سهمیههای واردات جدید از سوی دولت، بار دیگر از خرید نفت ارزانتر ایران استقبال کردند.
اِما لی، تحلیلگر بازار چین شرکت رصد نفتکش ورتکسا اظهار کرد: تخفیف چشمگیر نفت ایران و سهمیه واردات جدید، تقاضا از سوی پالایشگاههای خصوصی چین را تقویت کرده است. حاشیه سود پالایش قوی هم از این روند حمایت میکند.
صادرات نفت ایران که اکنون حدود ۱.۳ میلیارد دلار در ماه ارزش دارد و عمده آن به چین میرود، منبع درآمد مهمی برای تهران است. ایران و قدرتهای جهانی قرار است در ۲۹ نوامبر مذاکرات هستهای را از سربگیرند تا توافق هستهای را احیا کنند که زمینه را برای رفع تحریمهای آمریکا علیه فروش نفت ایران هموار میکند.
طبق آمار شرکت ورتکسا آنالیتیکس، واردات نفت ایران به چین در اوت به ۶۶۰ هزار بشکه در روز و در سپتامبر به ۵۴۵ هزار بشکه در روز رسید، اما در اکتبر به ۴۷۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.
این آمار نشان میدهد میانگین واردات سه ماهه ۵۶۰ هزار بشکه در روز بود که بالاتر از ۴۷۸ هزار بشکه در روز در ماههای ژوئن و ژوییه بوده است. صادرات نفت ایران به چین در ماه مه به رکورد ۷۳۰ هزار بشکه در روز صعود کرد در حالی که میانگین صادرات از ابتدای سال تا پایان اکتبر، ۵۶۲ هزار بشکه در روز است.
سایر شرکتهای رصدکننده نفتکش اعلام کردند آمار ارائه شده از سوی ورتکسا برای مدت سه ماه مشابه برآورد آنهاست.
دانیل گربر مدیرعامل شرکت پترولجستیک اظهار کرد: اگرچه این حجم نسبت به ابتدای سال کمتر بوده است، اما اگر چین موفق شود افزایش اخیر ابتلا به کووید را کنترل کند، با توجه به قیمتهای بالاتر نفت، دیسیپلین اوپک در کنترل عرضه و تخفیفهایی که برای خرید نفت ایران وجود دارد، واردات بالاتر نفت ایران تعجب آور نخواهد بود.
طبق آمار گمرکی، چین از ابتدای سال ۲۰۲۱ نفت از ایران وارد نکرده است، زیرا پالایشگاههای دولتی به دلیل تحریمهای آمریکا در حاشیه مانده اند.
نفت ایران که حدود شش درصد از واردات نفت چین را تشکیل میدهد، باعث واردات کمتر از برزیل و غرب آفریقا شده است.
به گفته معامله گران، نفت ایران آخرین بار چهار تا پنج دلار ارزانتر از نفت برنت و حدود شش تا هفت دلار ارزانتر از قیمت پایه نفت خاورمیانه بود. رضایت پکن از این معاملات هم به معامله گران و خریداران برای خرید نفت ایران جسارت بخشیده است.
وزارت خارجه چین ماه گذشته گفته بود معاملات تجاری میان چین و ایران باید محترم شمرده شود. چین از آمریکا میخواهد تحریمهای یکجانبه نامشروع را هر چه سریعتر حذف کند.
یک مقام ارشد دولت آمریکا در سپتامبر گفت: واشنگتن از خرید نفت ایران توسط چین مطلع است و دیپلماسی را به عنوان یک مسیر موثرتر برای رسیدگی به این نگرانی انتخاب کرده است.
این مقام که مایل نبود نامش فاش شود، گفت: آمریکا پیش از این تحریمها را بکار بسته و اگر ضرورت داشته باشد، دوباره چنین خواهد کرد.