به گزارش می متالز، با افزایش سرمایه 85 درصدی از تجدید ارزیابی تجهیزات و ماشینآلات ذوب آهن اصفهان سرانجام از شمولیت ماده 141 خارج شد. این امید وجود دارد که وضعیت عملیاتی این شرکت مسیر بهبود را در پیش بگیرد. به خصوص با حضور بهرام سبحانی، مدیرعامل پیشین و موفق فولاد مبارکه در تیم مدیریتی این شرکت، خوشبینی نسبت به آینده را تقویت کرده است. با این حال وضعیت کنونی ذوب آهن همچنان نامناسب است و بررسیها حاکی از این موضوع است که قیمت سهام این شرکت به مراتب از انتظارات سودآوری پیشی گرفته است. امید بدون هیچگونه اثر مثبت نیز میتواند به تشکیل حباب قیمتی در سهام منجر شود.
نکته دوم به انتظار برای ثبت افزایش سرمایه 85 درصدی باز میگردد. با ثبت افزایش سرمایه جدید در پرتفو هر سهامدار به ازای هر 100 سهم قبل از مجمع عمومی فوقالعاده ماه گذشته 85 سهم اضافه میشود. فشار فروش ناشی از این موضوع نیز میتواند مزید بر علت باشد تا ذوب به پایان خط هیجانی خود نزدیک شود. در ماههای گذشته به واسطه افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی و همچنین موج صعودی کلی بازار در نتیجه جهش نرخ دلار و همچنین بهبود نسبی سودآوری این شرکت، سهام این شرکت رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. بخش زیادی از رشدهای قیمتی سهام ذوب آهن اصفهان دلیل بنیادی ندارد و گرچه در شرایط کنونی بار دیگر بازار توهم صعود نامتناهی قیمت یک سهم را دارد اما بر اساس رویه همیشگی بازار سهام با جلوه وضعیت بنیادی معمولا بر شدت فشار فروش افزوده میشود و هیجان مسیر معکوس را در پیش میگیرد.
بعضا اخباری از سوی مدیرعامل شرکت برای افزایش تولید قابل توجه (تا سطح دو برابر ظرفیت کنونی) شنیده میشود اما همانطور که پس از چندین سال این پروژه نهایی نشده است وعده جهش تولید این شرکت نیز احتمالا میتواند به درازا بیانجامد. البته شفافسازی شرکت در خصوص پروژه ریل از روند رو به پیشرفت ذوب آهن اصفهان حکایت دارد اما تا جدی نبودن شرایط نمیتوان به اثر بنیادی این موضوع اتکا کرد.
بررسی سودآوری ذوب آهن اصفهان در سال جاری از ساخت سود کمتر از 10 تومانی در سال جاری خبر میدهد. بر این اساس عملکرد پاییز نیز احتمالا میتواند رویه بهتری نسبت به فصلهای گذشته داشته باشد اما با توجه به سرمایه جدید و همچنین جهشهای متوالی قیمت سهام، سودهای مورد انتظار در پاییز نیز به هیچوجه نمیتواند سطوح کنونی قیمت سهام را توجیه کند. البته پیش بینی از سودآوری این شرکت به وضعیت عملیاتی شرکت بازمیگردد و سودهای غیرعملیاتی و غیرقابل تکرار در محاسبات لحاظ نشده است.
بررسیها از سودآوری این شرکت در سال 98 نیز به احتمال حرکت به سمت زیان در این شرکت خبر میدهد. در این خصوص افزایش هزینه استهلاک به دنبال افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی تجهیزات و ماشینآلات (افزایش سرمایه اخیر) و همچنین سهم قابل توجه هزینههای دستمزد و سربار در تولید این شرکت در کنار نشانهها از رکود داخلی و امید اندک نسبت به رشد قابل توجه قیمت فولاد در بازار جهانی عواملی هستند که میتوانند بر میزان زیان این شرکت در سال آینده بیافزایند. این موارد باید در کنار وضعیت نامناسب عملیاتی این شرکت (بر اساس شرایط کنونی) در مقایسه با دیگر شرکتهای فولادی در نظر گرفته شود.
سهام ذوب آهن اصفهان از ابتدای سال جاری رشد بیش از 280 درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که زیان انباشته این شرکت به حدود 1800 میلیارد تومان بر اساس عملکرد نیمه نخست سال جاری میرسد. با انتظارات موجود از سودآوری (بر اساس شرایط کنونی) باید گفت سهام ذوب آهن اصفهان در مقایسه با دیگر شرکتهای همتراز در بورس تهران رشدی فراتر از واقعیتها را تجربه کرده است و این موارد در کنار عوامل بازاری میتواند ترمز صعود هیجانی را بکشد. بر این اساس یا دیگر نمادها خود را با وضعیت ذوب آهن وفق میدهند یا اینکه ذوب آهن خود را معیارهای ارزشگذاری کنونی بورس تهران نزدیک میکند.