به گزارش میمتالز، جلال نورموسوی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: به علت تقارن شروع فصل سرما و ورود دو سامانه بارشی به کشور، مصرف گاز در کشور بالا رفته است و پیش بینی میشود این سرما حدود یک هفته در کشورمان باقی بماند.
او ادامه داد: مصرف گاز در روزهای اخیر از ۵۲۰ میلیون مترمکعب به ۵۴۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته، البته انتظار میرود در بخش مصرف خانوادهها و واحدهای تجاری و مشترکین جزء، این رقم به ۶۰۰ میلیون مترمکعب برسد.
نورموسوی تصریح کرد: اثرات افزایش مصرف گاز سبب به هم خوردن موازنه گاز در خطوط انتقال کشور میشود بنابراین مجبور هستیم این موازنه را با کاهش مصرف در بخشهای دیگر جبران کنیم، برای مثال مجبور هستیم مصرف ۱۲۱ میلیون مترمکعبی نیروگاهها را کاهش داده و حجم مصرف را به ۱۰۰ میلیون مترمکعب برسانیم.
او گفت: در بخشهای فولاد، سیمان و پتروشیمی هم اعمال محدودیتها از قبل انجام شده و کماکان دایر است. طبق مصوبات قبلی، حجم مصرف گاز فولادیها باید ۱۵ میلیون مترمکعب باشد که البته در حال حاضر کمی بیشتر از این مقدار است، دربخش سیمان باید ۵ میلیون باشد که فزونی شکل نگرفته، اما در بخش پتروشیمی حجم مصرف باید ۵۰ میلیون مترمکعب میبود که طبق مصوبه رفتار نشده و کمی افزایش شاهد هستیم.
مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز افزود: اگر مصرف گاز خانگی بیش از حد پیش بینیها شود با اعمال محدودیت روبرو خواهد شد.
نورموسوی در خصوص اعمال محدودیت در بخش تولید هم گفت: حجم مصرف گاز بخش تولید در حداکثر میزان مصرف، ثابت است و دستخوش اعمال محدودیتها نمیشود.
او تصریح کرد: حجم گاز تولیدی که برای مصرف تحویل ما میشود حدود ۸۱۴ تا ۸۲۰ میلیون مترمکعب است، البته تمام گاز تولیدی وارد خطوط نمیشود و این رقم، تمام آن چیزی است که وارد خطوط مصرف میشود.
مصطفی رجبی مشهدی؛ سخنگوی صنعت برق کشور در سوی دیگر استودیو گفت: ۵۰ درصد از سوخت نیروگاههای حرارتی کشور را گاز تشکیل میدهد و بقیه آن سوخت مایع و عمدتاً گازوئیل مصرف میشود.
او افزود: در حال حاضر حجم مخازن سوخت گازوئیل کشور حدود ۴۸ درصد از ۳/۹ میلیارد مترمکعب گازوئیل تولیدی میباشد، البته با این رقم نسبت به سال گذشته در وضعیت مناسبی به سر میبریم، زیرا حدود ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت بیشتر در مخازن وجود دارد.
رجبی مشهدی پیک مصرف برق چهارمین شب از دی ماه را ۴۱ مگاوات بیان کرد و ادامه داد: این در حالی است که پیک مصرف برق در تابستان حدود ۶۷ مگاوات بود، پس در زمستان امسال به لحاظ ظرفیت مشکلی نداریم بلکه عمده مشکل ما محدودیت در تأمین سوخت است.
نورموسوی در سوی دیگر استودیو با پرداختن به عوامل اتلاف انرژی، به ابعاد هدررفت انرژی در ساختمانها اشاره کرد و افزود: بهینه سازی ساختمانها یکی از مواردی است که سبب کاهش هدررفت انرژی از طریق درب و پنجره، کف و دیوارهای منازل مسکونی خواهد شد، البته شرکت گاز در حوزه تجهیزات هم به سمتی نرفته تا بتوانیم تجهیزاتی با بازدهی بالا و کاهش هدررفت داشته باشیم. در حال حاضر هنوز عمده تجهیزات حرارتی را بخاریهای دودکشی قدیمی شامل میشوند.
مالک شریعتی نیاسر عضو کمیسیون انرژی مجلس در ارتباط زنده تصویری با این برنامه گفت: به دلیل نداشتن یکپارچگی تصمیم گیری در حوزه انرژی در سالهای متمادی بر خلاف تکلیف قانون برنامه سوم، وزارت نیرو و وزارت نفت به صورت جداگانه تصمیم گیری کرده اند و این موضوع سبب شد تا هر کدام فقط بخش خود را ببینند و توسعهها یکپارچه دیده نشود.
او خاموشیهای سال قبل را دستاورد زنجیرهای از ناهماهنگیها عنوان کرد و افزود: با پرداختن به ایجاد وزارت انرژی میتوان به بخشی نگری و تصمیمات جداگانه پایان داد.
شریعتی نیاسر تصریح کرد: دولت قبل تمایلی به ساخت نیروگاه نداشت در حالی که میتوانست نیروگاههایی با توان جدید و قویتر ایجاد کند، خوشبختانه با تکلیفی که در قانون بودجه ۱۴۰۰ به دولت ابلاغ شد تعرفه برق صنایع به صورت واقعیتر دیده شد. صنایع بزرگ و انرژی بر کشور که عمده مصرف انرژی را باعث میشدند مجاب به ساخت نیروگاه شدند. در حال حاضر تفاهمنامهای میان وزارتخانههای نیرو و نفت اتفاق افتاده و تولید حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاوات برق در بطن این تفاهمنامه دیده شده است.
در این تفاهمنامه آمده که سوخت مورد نیاز نیروگاهها باید توسط وزارت نفت تأمین شود، اما با نگاهی به ترازنامههای انرژی میبینیم که ممکن است در سالهای آینده در تأمین سوخت با مشکل مواجه شویم. روی هم رفته در حال حاضر ما میراث دار کوتاهی دولت قبل در ساخت نیروگاهها هستیم.
نورموسوی مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز با اشاره به حجم مصرف گاز ادارات گفت: گزارشهای روزانه در این خصوص حاکی از آن است که در بازدیدهای بیش از چهارهزار واحد اداری، به حدود ۳۰۰ اخطار داده شده طبیعتاً وقتی این اخطارها به دومین بار برسد قطعی گاز برای آن واحدها ابلاغ میشود.
منبع: خبرگزاری تسنیم