به گزارش میمتالز، ثبت تقاضای سهبرابری نسبت به حجم عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالای ایران باعثشد تا نوردکاران برای کسب سهم از این بازار دست به رقابت قیمتی بزنند؛ به نحوی که نرخ معامله هر کیلوگرم شمش فولاد در این بازار به کانال ۱۴هزار تومانی صعود کرد. البته بورسکالا برخی از معاملات را که متقاضیان تقاضای زیادی را برای آن به ثبت رسانده بودند، ابطال و عرضه مجدد را به روز بعد منتقل کرد تا از سرایت اوج گیری قیمت شمش به بازار محصولات نهایی جلوگیری کند. البته سیگنالهای رشد نرخ جهانی شمش و مقاطع طویل فولادی نقش به مراتب بیشتری در جهت دهی به رفتار معامله گران مقاطع طویل فولادی داشت؛ به این ترتیب نرخ این محصولات در بازار فیزیکی بورسکالای ایران نیز اوج گرفت.
بورسکالای ایران، قیمت پایه شمش فولاد برای عرضه در بازار فیزیکی این بازار را در سومین هفته اسفند برابر ۱۳هزار و ۳۵۰ تومان تا ۱۳ هزار و ۶۴۰ تومان اعلام کرد. کف نرخ عرضه نسبت به کف نرخ عرضه هفته قبل افزایش داشت؛ اما سقف قیمت پایه عرضه تغییر محسوسی نداشت. عدمتغییر قیمت پایه عرضه شمش فولاد در شرایطی که جنگ روسیه و اوکراین زمینه بهبود بازارهای صادراتی آنها را فراهم کرده است، باعثشد از حجم عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران به شکل محسوسی کاسته شود. مطابق اطلاعیههای عرضه، فولادسازان اقدام به عرضه ۹۶هزار تن شمش فولاد در رینگ روز گذشته بازار فیزیکی بورسکالای ایران کردند. میزان عرضه شمش فولاد در هفته سوم اسفند به کمترین میزان پس از هفته ابتدایی شهریور امسال رسید. کاهش عرضه در شرایطی که بازارهای جهانی در تلاطم حمله روسیه و اوکراین و سیگنالهای این جنگ قرار دارند، باعث شد خریداران شمش تقاضایی در حدود ۲۶۰ هزار تن را در این بازار به ثبت برسانند که تقریبا سهبرابر حجم عرضه بود.
عدمرشد نرخ عرضه شمش فولاد در شرایطی که سیگنالهای جهانی احتمال رشد قیمت فولاد را در هفتههای آینده به همراه دارد و نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و اتمام زمان خرید شمش فولاد در سال ۱۴۰۰ باعث شد بخش قابلتوجهی از نوردکاران برای کسب سهم از آخرین عرضههای شمش فولاد حاضر به رقابت قیمتی شوند. البته بورسکالا در نهایت بخشی از عرضههای با رقابت فراتر از انتظار را ابطال و این عرضهها را به روز بعد موکول کرد. با وجود ابطال عرضه با رقابت قیمتی غیرمنطقی و تکرار عرضه در روز بعد، میانگین نرخ معامله شمش فولاد در هفته گذشته به ۱۴هزار و ۲۴۰ تومان رسید. این دومین مرتبه در طول تاریخ است که شمش فولاد در کانال ۱۴هزار تومانی از رینگ صنعتی بورسکالا مورد معامله قرار میگیرد.
به گزارش موسسه فست مارکت، شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیج فارس در روز دوم مارس با نرخی در بازه ۶۰۰ تا ۶۰۳ دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت که این رقم حدود ۲درصد بالاتر از نرخ معامله آن در هفته قبل بود. حمله روسیه به اوکراین، زمینه صعود قیمتی در بازار اغلب کامودیتیها را فراهم کرده و در این میان اغلب فلزات صنعتی نیز با اوج گیری قیمتی و رکوردشکنی قیمتی روبهرو شده اند. در این شرایط، بر ارزش فولاد در بازارهای جهانی افزوده شده؛ اما صعود قیمتی شمش و محصولات فولادی بهمراتب کمتر از سایر فلزات صنعتی بوده است. با این حال، صعود نرخ انرژی، استمرار جنگ و اختلال در عرضه مواد اولیه فولادسازی باعث شده است تا انتظار رشد بیشتر قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی مطرح باشد. روز دوشنبه هفتم ماه مارس، بهای هر تن زغالسنگ متالورژی صادراتی استرالیا تا ۵۶۰ دلار به ازای هر تن افزایش داشت که این رقم بیشترین نرخ معامله تاریخی این محصول بود. در عین حال بهای زغالسنگ حرارتی (نیوکاسل) نیز به کانال قیمتی ۴۰۰ دلاری صعود کرده است. در این شرایط قیمت هر تن سنگ آهن صادراتی ۶۲درصد استرالیا تحویل بنادر شمالی چین نیز روز هفتم مارس به ۱۶۲ دلار به ازای هر تن رسید که این رقم بیشترین نرخ معامله آن ظرف ۶ ماه گذشته است. به این ترتیب صعود قیمتی مواد اولیه میتواند از رشد نرخ فولاد در هفتههای پیش رو حمایت کند. احتمال رشد بهای فولاد در بازارهای جهانی سیگنالی مهم در جهت ترغیب صنایع تکمیلی برای حضور در رینگ صنعتی بورسکالای ایران و خرید شمش فولاد بود. موسسه فست مارکت نرخ فروش صادراتی بیلت ایران را ۶۰۳ دلار به ازای هر تن اعلام کرده؛ اما به گفته فولادسازان داخلی، مشتریان خارجی حاضر به خرید شمش ایران تا سقف ۶۵۰ دلار به ازای هر تن نیز شده اند. در عین حال بهای میلگرد صادرانی ترکیه ظرف روزهای اخیر تا ۹۰۰ دلار به ازای هر تن صعود قیمتی داشته که این موضوع امکان رشد صادرات میلگرد را برای نوردکاران داخلی مهیا میکند.
اوج گیری بهای شمش فولاد، سیگنالی برای خرید مقاطع طویل فولادی از رینگ صنعتی بورسکالا به همراه داشت. در هفته سوم اسفندماه قیمت عرضه تیرآهن، نبشی و ناودانی برابر ۱۴هزار و ۲۸ تومان تا ۱۴هزار و ۴۵۰ تومان تعیین شده است. به این ترتیب نرخ عرضه تیرآهن از میانگین نرخ معامله شمش فولاد ارزانتر شده است. میانگین قیمت عرضه هر کیلوگرم میلگرد در بورس کالای ایران برابر ۱۴هزار و ۴۴۰ تومان تا ۱۴هزار و ۷۷۰ تومان تعیین شد. به این ترتیب فاصله میانگین نرخ معامله شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران و کف قیمت پایه عرضه میلگرد حدود ۲۰۰ تومان است. این فاصه کم قیمتی باعث میشود تا میلگرد عرضهشده در بورسکالای ایران کاملا ارزنده تلقی شده و تجار از خرید آن استقبال کنند. استقبال خریداران از میلگرد عرضهشده در رینگ صنعتی بورسکالا باعث شد تا میانگین بهای معامله به ۱۵هزار و ۲۰۰ تومان برسد.
ظرف یکهفته اخیر، مجددا میلگرد در بازار آزاد به کانال ۱۶هزار تومانی صعود کرد؛ به نحوی که هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ در بازار آزاد تهران تا نرخ ۱۶هزار و ۸۰۰ تومان اوج گرفت، اما شنیدهها از استمرار رکود در بازار آزاد میلگرد حکایت دارد. در حال حاضر، انبار تجار انباشته از میلگرد بوده و خبری از خرید مصرفی و سرمایهای در این بازار نیست. اما جنگ روسیه و اوکراین و احتمال گران شدن قیمت در هفتههای پیشرو با ترکشهای احتمالی این جنگ باعث شده است تا تجار با وجود انباشت محصول در انبارهای خود به خرید مقاطع طویل فولادی رویآورند. به این ترتیب شاهد واگرایی در رفتار نوردکاران و تجار با متقاضیان مصرفی هستیم. در حالی که پیشبینی افزایش قیمت و گرانی میان نوردکاران و تجار باعث شده است تا بر حجم خرید خود اضافه کرده و حتی حاضر به رقابت قیمتی برای کسب سهم از بازار شوند، متقاضیان مصرفی به امید کاهش قیمت متاثر از سیگنالهای کاهش نرخ دلار ترجیح میدهند خریدهای خود را به تعویق بیندازند.
منبع: دنیای اقتصاد