به گزارش میمتالز، محسن رضایی شامگاه امروز در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان با اشاره به قانون تجارت، قوانین و مقررات اقتصادی اظهار کرد: گام اول اصلاح اقتصادی تصویب ضوابط جدید تجارت در چند ماه پیش بود.
وی افزود: تجارت و ترانزیت نقش مهمی در تولید و افزایش درآمد ملی کشور دارد، اگر کشور صادرات محور باشد، درآمد ملی هم از محل صادرات و هم ترانزیت به صورت مضاعف افزایش خواهد یافت.
رضایی یادآور شد: در دوران صفویه احداث کاروانسراهای امن تجاری، ایران را تبدیل به محور ترانزیت منطقه کرده بود و تا زمانی که کشتیهای بخار اختراع شد و کشتیرانی توسعه یافت این ثروت کلان ناشی از ترانزیت نصیب ایران میشد.
معاون اقتصادی رئیس جمهور، اذعان داشت: پس از آن حمل و نقل ریلی نیز اهمیت یافت؛ اما ایران هرگز نتوانست یک جاده ابریشم ریلی به وجود آورد و در طی ۲۰۰ تا ۱۰۰ سال گذشته ایران همواره از صادرات و ترانزیت مناسب و ثروت عظیم ناشی از آن بیبهره بود.
وی با اشاره به تغییرات صورت گرفته در مقررات پایانه ها، حمل یکسره، توجه به مراکز تجاری در خارج متذکر شد: منظومه بزرگی از اصلاحات تجاری را شروع کردهایم.
رضایی بر لزوم توجه به امر بازاریابی، برندسازی و ایجاد گروههای تجاری تاکید و تصریح کرد: باید بخش دولتی، خصوصی و مردم همه دست به دست هم دهیم و اصلاحات اساسی را در تجارت کشور به وجود آوریم.
این مسوول با اشاره به بیتوجهی به پروژه راهآهن میانه به تبریز، ادامه داد: اگر این پروژه ۵ سال پیش به سرانجام میرسید، چندین میلیارد دلار ثروت تبریز را افزایش میداد که این رقم در اشتغالزایی و کاهش بیکاری تاثیرات شگرفی میتوانست داشته باشد.
معاون اقتصادی رئیس جمهور بیان داشت: یکی از حلقههای مفقوده اقتصاد کشور بیتوجهی به صادرات و ترانزیت بازارهای بینالمللی است.
رضایی در ادامه گفت: تغییر ساختار بودجه را به شکل جدی دنبال میکنیم که ساختار معیوب قبلی هم به بخش خصوصی، هم مردم و هم دولت آسیب زده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود یادآور شد: خلق نقدینگی کشور از ۵۰ سال پیش شروع شده و ادامه دارد که به صورت تورم و نوعی مالیات بر گرده مردم تحمیل میشود که یکی از دلایل آن فروش دلارهای نفتی به بانک مرکزی است.
این مسوول توضیح داد: باید دلارهای نفتی به سایر بانکها فروخته شود تا نقدینگی بر عکس تولید بالا نرود؛ بخش مهمی از تورم و خلق نقدینگی مربوط به رفتار غلط دولتها در اقتصادهاست؛ وزارت اقتصاد حق ندارد دلارهای نفتی را به بانک مرکزی بفروشد.
وی در ادامه به مساله یارانهها نیز اشاره و اضافه کرد: سالی ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه میدهیم که یا قاچاق میشود یا اسراف و نظام قیمتی و بازارها را بههم ریخته که باید اصلاح شود.
رضایی در ادامه افزود: در ایران باید صنعتسازی اتفاق افتد که هنوز صورت نگرفته و تنها صنعتی که اتفاق افتاده تنها صنایع دفاعی است؛ در حالی که با مواد اولیه پتروشیمی که ما بهصورت خام فروشی خارج میشود ۲ هزار نوع محصول تولید میکنند.
وی ابراز کرد: خود آذربایجان و شهر تبریز حداقل میتواند چند مورد از صنعتهای مهم را درست کند که میلیاردها دلار درآمد داشته باشد.
رضایی با اشاره به سرمایه عظیم ماشین سازی تبریز، ادامه داد: با همین ماشینسازی تبریز میتوان صدها کارخانه در ایران درست کرد؛ کارآفرینان پراکنده در درون صنایع باید گروهبندی شوند تا صنعت را شکل دهند که بدون گروهبندی، اجتماع و برندسازی امکانپذیر نیست.
این مسوول با بیان اینکه چرا باید ۵۸ درصد از سپردههای آذربایجان به تهران رود؛ این یعنی قفل کردن اقتصاد، گفت: باید در کشور اقتصاد را از سیاست جدا کنیم، چراکه اقتصاد نیاز به ثبات دارد، ولی سیاست هیچگاه نمیتواند ثبات داشته باشد.