به گزارش میمتالز، حتی راهاندازی کارزار جلوگیری از ادامه تخریب این کوه تاکنون نتوانسته مانع تخریب محیط زیست منطقه شود.
اخیرا هم انتشار خبری در خصوص رونمایی از سند جامع زیست محیطی شرکت سیمان تهران با حضور مدیرکل و مسوولان اداره حفاظت محیط زیست استان تهران، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ری و مدیرعامل شرکت سیمان تهران با توجه به فاجعه زیست محیطی مذکور بسیار جای بحث و بررسی دارد. سیدعباس حسینی، مدیرعامل شرکت سیمان تهران در این مراسم با اشاره به اهمیت راهبردی سند جامع زیست محیطی میگوید: این سند برای نخستین بار در این شرکت تهیه شده و دربرگیرنده تمامی پارامترهای تاثیرگذار بر محیط زیست است. وی میافزاید: این سند موقعیت فعلی شرکت سیمان تهران را در بحث تاثیرگذاری بر محیط پیرامونی به صورت مستند و جامع بررسی کرده و چشمانداز حذف مخاطرات زیستمحیطی و در نهایت تولید پایدار با تاکید بر هماهنگی و سازگاری با محیط زیست را تبیین میکند. حسینی توجه ویژه به مقوله زیست محیطی را اولویت نخست شرکت سیمان تهران میخواند و برنامه این شرکت را تبدیل شدن به الگوی تولید سبز بر پایه توسعه پایدار در ایران اعلام میکند. مدیرعامل شرکت سیمان تهران با اشاره به هزینههای سنگین انجام شده در دو سال اخیر در راستای استانداردسازی خروجی دودکشهای خطوط تولیدی این شرکت بر تداوم این مسیر تاکید میکند.
سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان تهران نیز در این مراسم با اشاره به اینکه موقعیت شرکت سیمان تهران به عنوان یک واحد بزرگ تولیدی بسیار تاثیرگذار است، میگوید: این مجموعه فرصتی بسیار بزرگ برای تولید، صنعت و اقتصاد کشور است. وی با بیان اینکه تهیه سند جامع محیط زیستی از سوی این مجموعه با همکاری گروه تخصصی و مشاوران محیط زیستی و بهرهگیری از نظرات اصولی در حوزه محیط زیست، اقدامی مهم و اساسی و نقشه راهی مطلوب است، ادامه میدهد: آن چیزی که از تهیه سند مهمتر خواهد بود، اجرای برنامههای پیشبینی شده آن است تا بتوانیم در راستای حل مشکلات محیط زیستی گام برداریم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه با وجود تمام مشکلاتی که این مجموعه دارد خوشبختانه اراده حل معضلات محیط زیستی در ساختار مدیریتی این شرکت دیده میشود، اظهار امیدواری میکند که با اجرای دقیق این سند، این صنعت مسیر سبز و پایداری را در کنار اقتصاد و محیط زیست سالم طی کند و بهره اجرای این سند به همه ذینفعان از جمله شهروندان اطراف و محیطزیست برسد. محمودی همچنین با تاکید بر اینکه اینگونه اقدامات میتواند الگوی مناسبی برای دیگر واحدهای صنعتی برای توجه به موضوعات محیط زیستی باشد، خاطرنشان کرد: تلاش میشود تا این سند در سریعترین زمان ممکن در محیط زیست استان تهران بررسی و کارشناسی و نتیجه آن به مجموعه سیمان تهران اعلام شود.
رونمایی از این سند در حالی اتفاق میافتد که روز به روز شاهد نابودی محیط زیست و انتقادات برخی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران هستیم. در جدیدترین اتفاق سیداحمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران در ابتدای جلسه پنجاه و هشتم شورا گزارشی از بازدید خود از پروژههای فرهنگی و گردشگری دارای اولویت منطقه ۲۰ ارائه میکند و ضمن ارائه تصاویری از تخریب محیط زیست منطقه میگوید: برداشت بیرویه کارخانه سیمان از کوه بیبی شهربانو، آن را به تپهای میان درههای عظیم ناشی از برداشت بیرویه تبدیل کرده است. در صورتی که کوه بیبی شهربانو دارای ویژگی فرهنگی و طبیعی است و میتوان آن را بازتابی از منظر فرهنگی دانست. وی میافزاید: کوه بیبی شهربانو حالا یک تپه است شاید تعجب کنید که چرا جای کوه از عنوان تپه استفاده کردم. اگر سری به این محوطه زده باشید میبینید که از آن کوه باعظمت تنها اسمش و تپهای در مجاورت مقبره بیبی شهربانو باقی مانده است. از همین جا اعلام میکنم شهروندان آخرین عکسهای خود را با کوه و مقبره بیبی شهربانو بیندازند که با ادامه روند فعلی در آینده نزدیک دیگر اثری از کوه باقی نمیماند. علوی یادآور میشود: بر همین اساس ستاد گردشگری شهرداری تهران اقدام به تهیه پرونده ثبت ملی منظر فرهنگی کوه بیبی شهربانو کرده است.
این موضوع در جلسات متعدد در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مطرح شد، اما تاکنون تصمیمی گرفته نشده است و مذاکرات متعددی برای ثبت آثار و تدوین حریم و ضوابط حفاظتی صورت گرفته که همگی بینتیجه مانده است. وی با اشاره به خطر نابودی مقبره بیبی شهربانو میگوید: متاسفانه انفجارهایی که برای برداشت مواد اولیه سیمان از کوه صورت میگیرد موجب ریزش کوه در اطراف مقبره بیبی شهربانو شده و این مقبره را به شدت تهدید میکند. هیچ بعید نیست با انفجار بعدی آثار به جامانده از کوه روی مقبره سقوط و آن را نیز نابود کند.
احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامیشهر تهران نیز با اشاره به تخریب محیطزیست میگوید: متاسفانه برداشت بیرویهای که کارخانه سیمان تهران از این ظرفیتهای بیبدیل دارد یک اتفاق عجیب است که شاید در هیچ جای دنیا در داخل یک شهر رخ ندهد. به طور قطع تخریب این ذخایر طبیعی مسائل محیط زیستی را در آینده برای شهر تهران به وجود خواهد آورد و اینکه معرفی شهر ری به عنوان قطب گردشگری را به مخاطره خواهد انداخت؛ لذا ضرورت دارد ستاد یا کمیتهای با حضور سازمان پیشگیری و مدیریت بحران و اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران تشکیل شود تا موضوع برداشت بیرویه از کوههای بیبی شهربانو و جلوگیری از آن در دستور کار شهرداری قرار گیرد.
صادقی در ادامه خاطرنشان میکند: برداشت بیرویه از این ذخایر طبیعی یک هشدار است، هشدار در رخ دادن حوادث و بلایای آینده و مشکلات زمینشناختی و مسائل عدیدهای که به بار خواهد آمد. موضوع تاسفبار دیگر این است که مردم ری میگویند این اقدام از سوی کسانی انجام میشود که زور کسی به آنان نمیرسد و این برای نظام عدالتمحوری که سرلوحه شعارهای آن تحقق عدالت است خوب نیست. این عضو شورا میافزاید: متاسفانه تخریب مکانی که قدمت تاریخی آن به بیش از هزاران سال میرسد و تخریب آثار ورود اسلام به ایران، توسط افرادی اتفاق میافتد که کسی جلودار آنان نیست. سازمان پیشگیری و مدیریت بحران و اداره کل محیط زیست شهرداری تهران باید در این زمینه گزارشی تهیه کنند و شهرداری تهران آن را به مراجع قضایی و مراجع ذیصلاح ارسال کنند تا جلوی این اتفاق هرچه سریعتر گرفته شود.
منبع: دنیای اقتصاد