به گزارش میمتالز، پرویز اوسطی ظهر امروز در جلسه شورای معادن استان کردستان اظهار کرد: در کردستان منابع طبیعی و ثروتهای طبیعی زیادی از جمله معادن وجود دارد، اما متأسفانه مردم بهرهمندی خاصی از آن ندارند.
وی خامفروشی و نبود زنجیره ارزش را از چالشهای اصلی حوزه معادن دانست و افزود: بخش معدن در بهبود اوضاع اقتصادی کشور عقب است.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: داستان معادن کشور شبیه داستان آبهای زیرزمینی شده است که بهرهبرداریهای زیاد و خامفروشی در حالی صورت میگیرد که سود آن فقط عاید یک عده خاص میشود.
وی با تأکید بر اینکه خامفروشی و تشکیل زنجیره ارزش در حوزه معادن باید در کشور پیگیری شود ادامه داد: کردستان بیش از ۵۰۰ میلیون تن ذخایر معادن کشور را دارد، اما هیچ نقشی در تولید ثروت ندارد و تنها منفعت وجود معادن در کردستان، کارگری است.
به گفته اوسطی، کردستان رتبه پنج معادن کشور دارد و به طور قطع میبایست که رتبه پنجم صنعت را نیز داشته باشد که این مهم اتفاق نیافتاده است.
نماینده مردم شهرستانهای قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت نقش معادن در بهبود ایجاد اشتغال و ثروت در استان عنوان کرد: مردمی کردن اقتصاد و معادن باید در قالب گروههای مردمی اتفاق افتد تا مردم هم از سود این منابع بهرهمند شوند.
وی به بحث برداشت غیرمجاز منگنز در دلبران قروه اشاره کرد و افزود: حل این مهم به سرمایهگذار جدید نیاز دارد که باید پیگیری شود، و منافع مردم هم تامین شود.
اوسطی عنوان کرد: مقرر بود که زنحیره فولاد کردستان تا پایان سال ۱۴۰۰به بهرهبرداری برسد، اما این پروژه متوقف شده است؛ و سرمایهگذاری نیز توقف شده است، لذا باید پهنه در اختیار زنجیره ارزش قرار گیرد.
وی تصریح کرد: ۶۰ درصد پوکه معدنی در کردستان وجود دارد که این مهم نیز گرفتار خام فروشی است و هیچ منفعتی برای استان ندارد.
نماینده مردم شهرستانهای قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: قیمت پوکه معدنی توسط بهرهبرداران به صورت ننمشخص و غیرقانونی افزایش پیدا کرده که باید پیگیری شود.
وی با تأکید براینکه حجم برداشت معادن شهرستانها باید شفاف شود عنوان کرد: شفافیت برداشت معادن به تفکیک نوع معادن باید انجام و حقوقهای پرداختی نیز مشخص شود.
اوسطی با انتقاد از اینکه معادن به دستورهای اجتماعی خود عمل نمیکنند، یادآور شد: پرداخت یک درصدی سود معادن آهن، پیگیری پرونده مالیاتی معادن، آلودگی آب ناشی از معادن، واگذاری زمین هه در به اهلیت منطقه را از دیگر موارد مهم قابل پیگیری در شورای معدن استان ذکر کرد.
علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت هم اظهار کرد: در حال حاضر ۲٥ ورقە در مقیاس یک پنجاە هزار در سە لایە زمینشناسی، زمینشناسی اقتصادی و بیوشیمی در استان آغاز شدە است.
وی عنوان کرد: این فعالیت حدود ٥۳ درصد مساحت استان کردستان را در بر میگیرد.
شهیدی بیان کرد: پهنە انتخابی در استان حدود ۹۰ درصد مناطقی کە دارای پتانسیل مواد معدنی هستند را شامل میشود.
وی اضافە کرد: انتظار میرفت منابع فلزی استان بیشتر از سایر منابع معدنی دیگر باشد؛ اما در اصل میزان منابع غیرفلزی بیشتر از منابع فلزی آن است.
شهیدی تصریح کرد: امیدواریم بهرەبرداریها و پروانەهای اکتشاف منابع معدنی بزرگتری را شامل شود.
وی اضافە کرد: ۳۰ درصد معادن در استان کردستان تعطیل است کە نسبت بە میانگین کشوری رقم قابل قبولی است.
منبع: خبرگزاری فارس