به گزارش میمتالز، علی اصغر عنابستانی، اظهار کرد:حذف ارز ترجیحی در واقع بازتوزیع یارانهای است که دولت قبل برای واردات کالاهای اساسی به وارد کنندگان پرداخت میکرد که اکنون در قالب یارانه در اختیار مردم قرار میگیرد.
وی گفت: مهمترین حسن حذف ارز ترجیحی این است که قبلا عدهای خاص این ارز را دریافت میکردند که البته دریافت آن فقط به نفع همین عده بود و برای مردم هیچ فایدهای نداشت. در این شرایط کالا با تفاوت قیمت از گمرک و مرزهای کشور وارد میشد، اما با قیمت بالایی به دست مصرف کننده میرسید و یا اصلا نمیرسید و ارز در جای دیگری صرف میشد.
دبیر اول کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس بیان کرد: تفاوت قیمت بسیار بالا بین ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز آزاد سبب ایجاد فساد در تمام بخشهای عرضه و تقاضا شد در نهایت نیز مصرف کننده از یارانهای که در قالب این ارز به وارد کننده پرداخت میشد، محروم میماند و در این مدت علی رغم وجود این یارانه غیر مستقیم شاهد تورم و کاهش شدید قدرت خرید مردم بودیم.
وی افزود: دولت حدود ۷۱ میلیارد دلار ارز۴۲۰۰ تومانی برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی پرداخت کرد، اما به دلیل رانت و فساد موجود در این ارز قیمت کالاها چندین برابر شد و فقط افراد اندکی از این ارز بهرهمند شدند و هدف دولت برای تثبیت قیمتها نیز در دوره قبل به نتیجه نرسید.
نماینده مردم سبزوار در مجلس بیان کرد: آنچه در خصوص ارز ترجیحی در بالا گفته شد باید رفع میشد و اکنون این ارز به صورت مستقیم به جیب مردم میرود و مصرف کننده به راحتی میتواند زندگی و مصرف خود را مدیریت کنند. یعنی اینکه از چه کالایی و به چه میزان استفاده کند که یکی از مزایای تخصیص یارانه به مردم است.
عنابستانی همچنین گفت: تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به صورت یارانه به مردم یک جراحی بزرگ اقتصادی نبود بلکه نیازی بود که باید رفع میشد. در عین حال این طرح فساد و رانت سابق را در صورت درست اجرا شدن از بین میبرد.
وی از پرداخت ۲۷۰ میلیارد تومان یارانه به مردم در نتیجه حذف ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۱ نیز خبر داد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس در خصوص جایگزینی برای ارز۴۲۰۰ نیز اظهار کرد: در بودجهی سال۱۴۰۱ پیش بینی شده که دولت یارانه را به صورت کالابرگ الکترونیکی یعنی مستقیما به مردم بپردازد، البته دولت معتقد است که زمینه لازم برای اجرای کالابرگ الکترونیکی در ساختار دولت الکترونیک فعلا وجود ندارد و در حال حاضر به صورت نقدی آن را پرداخت میکند، امیدواریم دولت به سرعت زمینه ارائه کالابرگ را برای مردم فراهم کند.
وی در ادامه بیان کرد: حاکمیت موظف است مسئله سلامت و سبد تغذیه مردم را در نظر بگیرد طی ۱۰ سال گذشته سرانه مصرف گوشت و پروتئین در کشور نصف شده است و یکی از نگرانیهای ما این است که بسیاری از خانوارها با دریافت پول نقد به جای تهیه مواد غذایی مورد نیاز خود آن را در جای دیگری هزینه کنند و از این جهت مشکلات دیگری برای کشور ایجاد شود.
عنابستانی در پایان متذکر شد: یکی از دلایل عدم اجرای کالابرگ توسط دولت عدم زیرساختهای لازم بود، ما معتقدیم که دولت میتواند با همین شبکه توزیع و دستگاههای پوز موجود طرح را اجرا کند. این کارت به این گونه است که مردم برای خرید با این کارت بخشی از هزینه را خود و بخش دیگری را دولت پرداخت میکند و به این ترتیب هم قیمتها کنترل شده و هم روند پرداخت یارانه به هدف اصابت میکند.
منبع: خبرگزاری آنا