تاریخ: ۰۵ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۲۸
بازدید: ۸۸
کد خبر: ۲۶۴۷۱۰

اتحاد ایران و عراق برای احیای کریدور ترانزیتی؛ فصل تازه در روابط تهران ـ بغداد رقم می‌خورد؟

‌می‌متالز - اتصال دو مسیر ریلی شلمچه ـ بصره و راه‌آهن کرمانشاه ـ خسروی ـ خانقین ـ بغداد احیای مسیر ترانزیتی استراتژیک بین دو کشور ایران و عراق را به دنبال دارد.

به گزارش می‌متالز، روابط دو کشور ایران و عراق به عنوان دو همسایه راهبردی، همواره مورد توجه کشور‌های جهان قرار داشته است. با بروز وقایع سال‌های گذشته از جمله ظهور و افول داعش، خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق و افغانستان و در نهایت، وقوع جنگ بین روسیه و اوکراین، روابط دو کشور ایران و عراق، وارد فصل تازه‌ای شده که در صورت شکل‌گیری اتحاد عمیق بین این دو کشور دوست و همسایه، می‌توان تغییر موازنه قدرت در منطقه را شاهد بود.

ترانزیت، پاشنه آشیل توسعه روابط ۲ کشور

بی‌شک در آینده نزدیک، ترانزیت می‌تواند یکی از وجوه قدرت ایران و عراق قلمداد شود. در صورت همکاری دو کشور و ایفای نقش جدی در کریدور شرق ـ غرب، می‌توانند به عنوان حلقه‌های مفقوده این کریدور، منجر به رونق ترانزیت شرق ـ غرب شوند که به واسطه از کار افتادن کریدور‌های گذرنده از خاک روسیه، نیمه‌جان شده است.

برای این که این مهم صورت پذیرد، مشکلات متعددی بر سر راه وجود دارد که به نظر می‌رسد وجود عزم جدی در مسوولین عراقی و ایرانی، بتواند این مشکلات را به راحتی مرتفع نماید. مشکلاتی از قبیل عدم اتصال شبکه ریلی دو کشور و عدم اجرایی شدن قانون ترانزیت در خاک عراق، به عنوان موانع اصلی ایفای نقش عراق و ایران به عنوان دو عنصر مهم در اتصال آسیا به اروپا مطرح می‌باشند.

با توجه به سفر قریب‌الوقوع مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق به ایران، به نظر می‌رسد یکی از مهمترین دستورکار‌های این سفر، اتحاد دو کشور ایران و عراق در زمینه لجستیک و ترانزیت به منظور بهره‌مندی هر چه بیشتر هر دو کشور از منافع اقتصادی و امنیتی عبور کالا‌های بین‌المللی از خاک خود باشد. این مساله می‌تواند در درازمدت به رشد و توسعه روزافزون اقتصادی در عراق کمک کند و به علاوه روابط ایران و عراق را از دو همسایه راهبردی، به دو شریک راهبردی ارتقا دهد. افزون بر این، بدون شک ایجاد ارتباط بین کشور‌های ایران، عراق و سوریه می‌تواند به تحکیم و تعمیق قدرت جبهه موسوم به محور مقاومت منجر شود که در نتیجه، بسط ید این سه کشور در حل مسائل منطقه‌ای برای عبور از تنگنا‌هایی است که ایالات متحده آمریکا برای آنان ایجاد کرده است.

بازگشایی کریدور عراق به روی ایران؛ مطالبه‌ای که به نفع دو کشور است

به عقیده کارشناسان، بازگشایی کریدور عراق به روی ایران، که می‌تواند به صورت یک کارویژه در سفر قریب‌الوقوع نخست‌وزیر عراق به ایران مورد بررسی و مطالبه قرار گیرد، در نهایت منجر به اتصال ایران به دریای مدیترانه و به عبارتی، احیای جاده تاریخی ابریشم خاکی خواهد شد که به طور قطع، منافع بی‌شمار آن برای همه کشور‌های ذی‌نفع چشمگیر است و جذابیت بالایی دارد.

اتصال دو مسیر ریلی شلمچه ـ بصره و راه‌آهن کرمانشاه ـ خسروی ـ خانقین ـ بغداد نیز می‌تواند علاوه بر احیای این مسیر ترانزیتی استراتژیک بین دو کشور ایران و عراق، منجر به بهبود تجارت این دو کشور با یکدیگر و همچنین ایجاد قرابت فرهنگی و ملی بین دو ملت شود که لازم است این دو پروژه مهم نیز در دستور کار مذاکرات بین مسوولین عراقی با همتایان ایرانی در حاشیه سفر الکاظمی به ایران قرار گیرد. با افتتاح این دو خط ریلی، می‌توان به افزایش جدی مناسبات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و گردشگری دو کشور امیدوار بود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده