تاریخ: ۱۸ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۰۲
بازدید: ۲۰۲
کد خبر: ۲۶۶۰۵۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نگران ۲ چالش پیش روی بازار سرمایه باشیم؟

نگران ۲ چالش پیش روی بازار سرمایه باشیم؟
‌می‌متالز - علاوه بر تمامی مشکلاتی که در سال‌های اخیر بر سر بازار سرمایه سایه افکنده؛ ریسک بزرگی به نام تصمیم گیری‌های سیاست‌گذاران اقتصادی هم به چالشی برای فعالان بازار سرمایه تبدیل شده است. از سویی در سال ۱۳۹۹ و بعد از آن هم ۱۴۰۰، دولت با برداشت‌هایی که از بازار سرمایه انجام داد سبب مشکلات عدیده‌ای در این بازار شده و از سوی دیگر وزارت صمت با تصمیمات خلق الساعه و بعضاً غیرکارشناسی شده به مشکلات این بازار دامن زده است.

به گزارش می‌متالز، علی بهشتی روی مدیرعامل کارگزاری مهرآفرین در خصوص نگرانی بابت برنامه‌های احتمالی دولت برای تامین مالی از بازار سرمایه بیان کرد: مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و عدم امکان فروش نفت ایران و در نتیجه کسری بودجه دولت، سبب شده دولت‌ها به بازار سرمایه به عنوان یکی از محل‌های تامین مالی نگاه کنند. بخشی از این تامین مالی می‌تواند از محل انتفاع دولت از محل بازی با قیمت سهام از طریق شرکت‌های دولتی و خصولتی که در اختیار دولت قرار دارد، انجام شود و بخشی هم به مالیات، نرخ بهره مالکانه، نرخ نهاده‌ها و... باز می‌گردد که برای بازار سرمایه اثرات منفی به دنبال دارد.

وی افزود: متاسفانه یکی از بزرگترین مشکلاتی که در بازار سرمایه (و البته سایر بازارها) وجود دارد این است که کل نگر نیستیم و توجهی نداریم که هر تصمیمی در مورد یک بازار، ممکن است چه تبعاتی در سایر بازار‌ها داشته باشد. برای مثال می‌توان به بحث اخذ عوارض صادراتی اشاره کرد که به نظر می‌رسید سیاست گذار به تبعات این تصمیم و آثار منفی آن روی بازار سهام توجهی نداشته است. با این تفاسیر باید گفت قطعاً تصمیماتی که دولت و سیاست گذاران در حوزه‌های اقتصادی اتخاذ می‌کنند، روی بازار سرمایه ما اثرگذار خواهد بود. اما در پاسخ به نگرانی‌ها در مورد تامین مالی دولت از بازار سرمایه در سال جاری، تا حدود خوشبین هستم؛ چرا که معمولا دولت در چند ماه پایانی سال اقدام به اجرای برنامه‌های خود برای تامین مالی از محل بازار سرمایه می‌کند و به نظر می‌رسد فعلا چند ماه آرام پیش رو داشته باشیم و تصمیم عجیبی از سوی دولت اتخاذ نخواهد شد که اثرات سوئی بر بازار سرمایه داشته باشد؛ اما به هر حال اینجا ایران است و هر اتفاقی امکان پذیر است!

نگران ۲ چالش پیش روی بازار سرمایه باشیم؟

سیاست‌های "صمت" مغایر با فلسفه راه اندازی بورس

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفتگو، ضمن انتقاد از سیاست‌های "صمت" اظهار کرد: در طرح اخیر مجلس (طرح تولید و توسعه پایدار زنجیره فولاد) به نظر می‌رسد بورس کالا به نوعی از سیاست‌های صمت تاثیر خواهد پذیرفت و این اتفاق مورد تایید هیچ یک فعالان بازار سرمایه نیست. اساساً نباید به دنبال ساخت مجدد چرخ باشیم و می‌توان از تجربیات سایر کشور‌ها در حوزه بازار سرمایه استفاده کرد. اساساً فلسفه راه‌اندازی بورس، ایجاد بازاری بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا برای کشف قیمت عادلانه و منصفانه است؛ بنابراین هر طرحی که به نوعی آزادی عرضه و تقاضا در بورس کالا را زیر سوال ببرد، با ماهیت اصلی بورس سازگار نیست.

بهشتی روی خاطرنشان کرد: در گذشته هم بار‌ها اتفاق افتاده که تصمیمی از سوی سیاستگذاران اتخاذ شده که با مخالفت و انتقاد فعالان بازار سرمایه مواجه شده، اما بعد از اجرایی شدن آن طرح، مشخص شده که نگرانی‌ها و انتقادات فعالان بازار سرمایه بیجا نبوده است.

وی با انتقاد از توقف عرضه خودرو در بورس کالا گفت: طرح عرضه خودرو در بورس کالا بدون هیچ دلیل منطقی متوقف شد و بسیاری از اشخاص و کارگزاری‌هایی که به منظور خرید خودرو از طریق بورس کالا در این حوزه سرمایه گذاری کرده بودند، متضرر شدند وسیاست گذاران با ابلاغ یک دستورالعمل به راحتی این طرح را متوقف کردند.

مدیرعامل کارگزاری مهرآفرین در خاتمه تصریح کرد: شخصاً معتقدم هر تصمیم، ابلاغیه و دستورالعملی که مانع از انجام معاملات بدون مداخله و بر مبنای مکانیزم عرضه و تقاضا باشد، مردود است و مورد پسند فعالان بازار سرمایه هم نخواهد بود.

منبع: بورس نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده