به گزارش میمتالز، زمزمههای احتمال توافق سهمهای گروه خودرویی و بانکی را مورد اقبال بازار قرار داده است. عدهای هم در فضای مجازی وعده شاخص ۳ میلیون واحدی تا پایان سال میدهند. باید دید توافق احتمالی چه تاثیری روی بازار سرمایه خواهد داشت و آیا گروههایی که بطور سنتی با اخبار مثبت برجام رشد میکنند، واقعا از توافق احتمالی منتفع خواهند شد یا نه.
حمید مرتضی کوشکی، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: توافق احتمالی، بازارهای ما را وارد فاز رکودی خواهد کرد. کما اینکه بعد از خبر امضای برجام در سال ۱۳۹۴ نیز، روی سهمهای گروه بانکی و خودرویی تحرک مثبتی ایجاد کرد؛ ولی این اثرگذاری بیشتر هیجانی بود و در صورتهای مالی، محرک رشد سودآوری چندانی مشاهده نشد.
وی اضافه کرد: با توجه به توافق قبلی، به نظر میرسد توافقی که احتمالا حاصل خواهد شد، توافق جامعی نخواهد بود. اما در مجموع معتقدم تاثیر منفی عدم توافق بر اقتصاد ما، زودتر از تاثیر مثبت توافق نمایان خواهد شد. به هر حال قیمت سهمها در بازار سرمایه، اصلاح سنگینی داشته و بخشی از تاثیر منفی احتمال عدم توافق در این بازار پیشخور شده است؛ بنابراین اگر توافقی صورت بگیرد، این بازار پتانسیل یک رشد هیجانی و بعد از آن ورود به فاز ثبات و رشد سهمها بر اساس گزارشات شرکتها را خواهد داشت. شاید دلیل خوشبینی مفرط برخی فعالان بازار سرمایه به رشد این بازار، از بین رفتن ریسک دست اندازی دولت در سود شرکتها تحت تاثیر توافق باشد. به هر حال تصمیمات دولت بزرگترین ریسک بازار سرمایه در یکی دو سال اخیر بوده و اگر فشار کسری بودجه دولت کاهش یابد، بازار سرمایه از برزخ تصمیمات دولت خارج شده و پتانسیل رشد خواهد داشت؛ ولی این اتفاق هم یک رشد شارپ و غیر طبیعی در این بازار را توجیه نمیکند و به رغم ارزندگی اکثر سهمها در قیمتهای فعلی و جذابیت بازار سرمایه برای یک سرمایه گذاری بلندمدت، با مفروضات کنونی (دلار تقریبا ۳۰ هزار تومانی و قیمتهای جهانی) نباید انتظار داشت توافق احتمالی، جهش عجیب سال ۹۹ را دوباره تکرار کند. بصورت خلاصه میتوان گفت بازار سرمایه با فرض توافق، گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری بلندمدت روی سهمهای بنیادی خواهد بود.
وی ضمن تاکید بر ضرورت انتخاب سهم با تکیه بر تحلیل، گفت: با وجود ریزش سنگین بازار سرمایه در دو سال اخیر، اما سهمهای زیادی هم در چند سال گذشته بازدهی خیره کنندهای برای سهامداران به ارمغان آورده اند. بعنوان مثال سهم یکی از اوره سازان در سال ۹۷ حدود ۸۲۰ تومان بوده؛ ولی این شرکت سال گذشته بالغ بر ۱۲۰۰ تومان سود نقدی تقسیم کرد و در مجموع در این ۴ سال سهم بازدهی تقریبا ۲۴۰۰ درصدی داشته است. خیلی از سهمهای بازار سرمایه شرایط مشابهی داشته اند و با این تفاسیر، تردیدی وجود ندارد که بازار سرمایه گزینه بسیار مناسبی برای سرمایه گذاریهای بلندمدت خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه در تحلیل وضعیت خودروییها و بانکیها با فرض توافق عنوان کرد: اگرچه اخبار مثبت مذاکرات همواره تاثیر مثبتی روی سهمهای خودرویی و بانکی داشته؛ اما معتقدم این دو گروه تحت تاثیر اخبار مذاکرات فقط برای نوسان گیری کوتاه مدت جذاب است. واقعیت این است که مشکلات صنعت خودرو با توافق مرتفع نخواهد شد و مادامی که سایه قیمت گذاری دستوری و مداخلههای بیرونی بر سر خودروسازان سنگینی کند، خودروسازان از بار فشار زیان انباشته خلاصی نخواهند داشت. بانکها هم بدون پذیرش FATF، گشایشی تجربه نخواهند کرد. فراموش نکنید بانکها در چند سال اخیر از محل درآمد سرمایه گذاریها و نیز تسعیر ارز، سود خوبی شناسایی کرده اند و اگر اقتصاد ما شرایط پایدارتر و با ثبات تری داشته باشد، شناسایی این سودها معنا ندارد. به نگاه تحلیلی، برای سرمایه گذاری بلندمدت سهمهای مناسبتر از خودرویی و بانکی در بازار سرمایه ما وجود دارد.
منبع: بورس نیوز