تاریخ: ۲۲ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۲:۲۷
بازدید: ۱۸۲
کد خبر: ۲۷۴۱۶۱
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

به روزرسانی صنعت مس در گرو ارتباط با دنیا

به روزرسانی صنعت مس در گرو ارتباط با دنیا
‌می‌متالز - رئیس انجمن مس ایران تجهیز این صنعت به فناوری روز دنیا را از ضروریات دانست و بیان کرد: ما باید با دنیا ارتباط داشته باشیم تا بتوانیم از امکانات روز دنیا استفاده کنیم.

به گزارش می‌متالز، بهرام شکوری رئیس انجمن مس ایران در حاشیه نشست معدن‌کاری دیجیتال در خصوص منابع اولیه مورد نیاز در صنعت مس گفت: در همه دنیا بحث منابع اولیه وجود دارد. منابع محدودی وجود دارد که مواد اولیه، سرمایه و نیروی انسانی را دربرمی‌گیرد. منابع محدود از یک طرف و نیاز‌ها و خواسته‌های مردم از طرف دیگر باعث شده که مجموعه‌های اقتصادی سعی بر مدیریت شرایط داشته باشند و برای نحوه مصرف این منابع برنامه‌ریزی کنند.

شکوری افزود: در کشور‌هایی مثل کشور ما که خداوند این منابع را به وفور در اختیارمان قرار داده است، لازم است منابع طبیعی از جمله منابع معدنی و به خصوص مس را که آینده روشنی دارد، مورد نظر قرار دهیم. لازم است مس را اکتشاف و تبدیل به ماده معدنی قابل استخراج کنیم تا بتواند در پروسه تولید تبدیل به محصولات با ارزش افزوده بالا شود و نیاز مردم را برآورده کند.

رئیس انجمن مس ایران در خصوص نقش دولت در صنعت مس اظهار داشت: قاعدتا دولت باید هماهنگ‌کننده و سیاست‌گذار باشد. در کشور ما دولت‌هایی که بر سر کارند، خود بنگاه‌دار هستند و در نهایت بخش اعظم اقتصاد در دست دولت است. همین موضوع باعث شده که دولت ما نگاه متفاوتی به تولید و بنگاه‌های اقتصادی داشته باشد چرا که خود تولیدکننده است.

وی ادامه داد: آثار نوع نگاه دولت را در قیمت‌گذاری دستوری می‌توان دید که به منظور تنظیم بازار انجام می‌شود و علی‌رغم آن‌چه در موردش گفته می‌شود حمایتی از مصرف کننده ندارد و موجب ضرر است. در سایه این نوع سیاست‌گذاری تولیدکنندگان هم نتوانستند در بازار جهانی شرکت کنند و در رقابت قرار بگیرند.

شکوری بیان کرد: در اقتصاد عرضه و تقاضا تعیین کننده اصلی است. به عنوان مثال وقتی جلوی واردات خودرو گرفته می‌شود و مردم مجاب به خرید خودروی داخلی می‌شوند، خودروسازان ما محصولشان را گران‌تر عرضه می‌کنند. وقتی رقابت نباشد نوآوری در صنعت وجود نخواهد داشت و کاهش قیمت تمام شده اتفاق نخواهد افتاد، چرا که برای تحققش به سمت نوآوری نخواهیم رفت و در نهایت محصول بی‌کیفیت به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.

رئیس انجمن مس ایران راه برون‌رفت از وضعیت کنونی را این‌گونه تشریح کرد: اگر در‌ها باز باشد رقابت صورت می‌گیرد و این بدان معناست که اقتصاد باز داشته باشیم و با دنیا ارتباط برقرار کنیم. اگر محصولات خارجی بدون محدودیت در کشور فروخته شوند، تولیدکنندگان داخلی ناچار به رقابت خواهند شد. در این رقابت ناگزیر خواهند بود جنس باکیفیت را با قیمت پایین به مصرف‌کننده بفروشند.

وی اضافه کرد: ما دو رسالت داریم؛ حمایت از تولیدکننده و حمایت از مصرف‌کننده. بعضی مواقع این حمایت از تعادل خارج می‌شود و به یکی از دو طرف متمایل می‌شود. در دنیا عرضه و تقاضا مناسبات اقتصادی را تعیین می‌کند. وقتی محصول عرضه بیشتری داشته باشد، قیمت کاهش پیدا می‌کند و با صادر شدن مازاد محصول، بازار متعادل می‌شود. اگر هم کمبود باشد واردات صورت می‌گیرد و بازار متعادل می‌شود. در دنیا تنظیم بازار را عرضه و تقاضا انجام می‌دهد و نیازی به دخالت دولت نیست.

شکوری درباره تاثیر شرکت‌های تولید مس در محیط پیرامونشان این‌گونه توضیح داد: ایجاد هر بنگاه اقتصادی موجب اشتغال‌زایی می‌شود. بنگاه ایجاد شده مالیات می‌دهد و به انواع و اقسام مسوولیت‌های اجتماعی عمل می‌کند. تولیدکنندگان ناگزیر از یک سری پرداخت‌ها هستند. معادن حقوق دولتی را پرداخت می‌کنند. قانون محل مصرف حقوق دولتی را مشخص کرده است. اگر دولت‌ها به دلیل کسری بودجه این پول را جای دیگری هزینه می‌کنند، مشکل تولیدکننده نیست.

رئیس انجمن مس ایران در ادامه گفت: طبق قانون ۶۵درصد از حقوق دولتی باید برای توسعه معدن و صنایع معدنی هزینه شود. ۱۲درصد این حقوق باید صرف بازسازی معادن شود تا جلوی گردوخاک گرفته شود و پوشش گیاهی ایجاد شود. ۱۵درصد از حقوق یادشده باید در چارچوب بودجه استانی صرف کسانی شود که نزدیک معدن زندگی می‌کنند تا آثار منفی فعالیت معدن را کاهش دهد.۳درصد باید به صندوق نظام مهندسی معدن برود. ۵درصد باید به صندوق بیمه فعالیت معدنی برود که به فعالان عرصه معدن برای کاآلودگی‌ها کمک کند. اما هیچ کدام اتفاق نمی‌افتد.

وی راه برون‌رفت از وضعیت کنونی را این‌گونه تبیین کرد: لازم است ما به سمتی برویم که با استفاده از تجهیزات روز دنیا بتوانیم محصولاتمان را با کم‌ترین آلایندگی تولید کنیم. لازم است با دنیا ارتباط داشته باشیم. فعالان اقتصادی نقشی در قطع ارتباط با دنیا ندارند. امروز در وسط شهر هامبورگ مس تولید می‌شود و آلودگی ایجاد نمی‌کند، چون از تکنولوژی روز دنیا بهره می‌برد. ما باید به سمتی برویم که خود را به تکنولوژی روز دنیا مجهز کنیم تا اثر آلایندگی کاهش پیدا کند.

شکوری تشریح کرد: دنیا به سمت تولید فولاد سبز می‌رود. یعنی سعی بر این است که به جای سوخت‌های فسیلی و ذغال‌سنگ و گاز از هیدروژن و انرژی‌های پاک استفاده شود. رفتن به سمت تولید فولاد سبز برای ما هم ضروری است. اگر به این سمت نرویم اجازه عرضه محصولاتمان در بازار جهانی را نخواهیم داشت. ما ملزم هستیم به فناوری روز دنیا مجهز شویم چرا که آلایندگی کمتری دارد و در آن آثار زیانبار کمتری دیده می‌شود. اما نوسانات ارزی، نظام بانکی فشل و بهره‌های سنگین، ارتباط نامناسب با دنیا، تحریم‌ها، عدم دسترسی به امکانات و نوآوری‌های جدید و عدم ارتباط بانکی با دنیا جلوی حرکت ما را گرفته است.

رئیس انجمن مس ایران درباره آثار مخرب فعالیت‌های معدنی گفت: این مشکلات، همه مردم من جمله تولیدکنندگان را درگیر می‌کند. به عنوان مثال آلودگی هوا روی همه به طور یکسان تاثیر خواهد گذاشت و کسی از آن در امان نخواهد بود.

وی در خصوص نقش اقتصاد مقاومتی در صنعت کشور خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی دو بال دارد یکی استراتژی‌های درون‌نگر که سیاست جایگزینی واردات را پیگیری می‌کند به این معنا که محصولاتی که قبلا وارد می‌کردیم را به شرط کیفیت با محصولات داخلی جایگزین کنیم. دومی استراتژی برون‌نگر است که سه سیاست را پیگیری می‌کند. موضوع اول، سیاست توسعه و گسترش صادرات که در آن محصول مازاد تولید و در بازارجهانی فروخته می‌شود. دومین موضوع، سیاست صادرات‌گراست به این معنا که محصولاتی تولید کنیم که کشور نیاز ندارد تا با فروش آن مایحتاج کشور را تامین کنیم و در نهایت موضوع سوم، سیاست جایگزینی صادرات است یعنی مواد اولیه محصولات تولیدی را با ارزش افزوده بالا تولید کنیم.

منبع: پایگاه خبری افق تهران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده