به گزارش میمتالز، اوضاع سرمایه گذاری خارجی در سال ۱۴۰۱ حداقل در بخش معدن کشور به اندازه بخش صنعت نتوانسته مساعد باشد. آنگونه که آمارهای رسمی منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد، در ۴ ماهه ابتدای سال جاری، هیچ پروانه اکتشاف و گواهی کشفی در حوزه معدن از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر نشده و سرمایه گذاری خارجی نتوانسته سد ورود به این بخش را بشکند.
بر اساس این آمارها در ۴ ماهه ابتدای سال جاری تنها ۵ فقره پروانه بهره برداری معدن صادر شده که ارزش آن چیزی حدود ۸.۵ میلیون دلار است.
البته این روند در مورد فروشگاههای زنجیرهای و کسب و کارهای اینترنتی هم به ثبت رسیده و در ۴ ماهه ابتدای سال جاری که آخرین موعد آمارهای منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و به تازگی هم منتشر شده است، فروشگاههای زنجیرهای و کسب و کارهای اینترنتی نتوانسته اند از دولت مجوزی بگیرند و سرمایهای هم وارد کنند.
در مقابل صنوف تولیدی توانسته اند در حوزه تجارت، سه فقره مجوز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت نمایند که ارزش آن ۱۵.۲ میلیون دلارست.
به گواه این آمارها، در بخش صنعت، میزان جواز تاسیس ۲۷ فقره بوده که حجم سرمایه گذاری خارجی آن به روایت همین آمارها، ۸۳.۴ میلیون دلار است؛ ضمن اینکه در بخش پروانه بهره برداری نیز برای ۱۷ فقره مجوز صادر شده که ارزش آن ۲۴.۳ میلیون دلار است.
از سوی دیگر، این آمارها نشان میدهد که کشور افغانستان با ۲۳ فقره سرمایه گذاری، امارات با ۷ فقره، ترکیه با ۵ فقره، آلمان با ۴ فقره، عراق با ۴ فقره پنج کشور نخست سرمایه گذار در ایران هستند و استانهای خراسان رضوی، هرمزگان، تهران، البرز و قزوین به ترتیب رتبههای اول تا پنجم را از لحاظ حجم سرمایه گذاری خارجی مصوب کرده اند؛ به نحوی که سهم خراسان رضوی ۳۶ درصد کل سرمایه جذب شده، هرمزگان ۳۶ درصد، تهران ۱۵ درصد، البرز ۸ درصد و قزوین ۵ درصد حجم سرمایه گذاری را به خود اختصاص داده اند.
در این میان بیشترین تعداد سرمایه گذاریها توسط کشور افغانستان با ۲۳ مورد و کشورهای امارات، ترکیه، آلمان، عراق رتبههای دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. کشور ترکیه ۳۴.۸ میلیون دلار، هند ۲۵.۵ میلیون دلار، افغانستان ۲۱.۸ میلیون دلار، چین ۱۴.۵ میلیون دلار و آلمان ۱۲.۴ میلیون دلار در ایران سرمایه گذاری داشته اند.
همچنین ساخت ماشین آلات و تجهیزات طبقه بندی نشده در جاهای دیگر، ساخت مبلمان مصنوعات طبقه بندی نشده در جای دیگر، ساخت فلزات اساسی و ساخت مواد و محصولات شیمیایی چهار گروه نخست سرمایه پذیر بر اساس تعداد بوده اند؛ اما به لحاظ سرمایه گذاری بیشترین حجم سرمایه گذاری خارجی در دوره مورد بررسی در گروههای ساخت فلزات اساسی، ساخت سایر تجهیزات جابجایی طبقه بندی نشده، ساخت مبلمان مصنوعات طبقه بندی نشده و ساخت مواد و محصولات شیمیایی بوده است.
آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد که ۱۵ فقره مشارکت خارجی ۱۰۰ درصدی با حجم سرمایه گذاری خارجی ۱۵.۳ میلیون دلار، ۲۹ فقره مشارکت با شرکای خارجی به حجم سرمایه گذاری ۸۶.۵ میلیون دلار و ۸ فقره به روش مشارکت مدنی، بیع متقابل و بی او تی به حجم سرمایه گذاری ۲۹.۷ میلیون دلار صورت گرفته که بیشترین نحوه مشارکت سرمایه گذاری خارجی در ۴ ماهه ابتدای سال جاری را نشان میدهد؛ به این معنا که از ۵۲ مورد سرمایه گذاری خارجی در این بخش، ۱۵ شرکت با ۱۰۰ درصد سهامدار خارجی، ۲۹ شرکت به صورت مشارکتی با شرکای داخلی و ۸ شرکت به صورت مشارکت مدنی، بیع متقابل و بی او تی بوده است.
بر اساس این آمارها، سهم بخش صنعت ۸۴ درصد، معدن ۱۰ درصد و تجارت ۶ درصد حجم سرمایه گذاری خارجی مصوب را به خود اختصاص داده است؛ اما در حالت کلی، در ۴ ماهه ابتدای سال جاری ۵۲ مورد سرمایه گذاری خارجی با ارزش ۱۳۱.۵ میلیون دلار در بخش صنعت، معدن و تجارت کشور به تصویب رسیده و سرمایه گذاری خارجی مصوب در این بخش به لحاظ تعداد ۶.۱ درصد رشد و از نظر ارزشی ۶۶ درصد رشد را شاهد هستیم.
منبع: اقتصاد آنلاین