به گزارش میمتالز، ماشاالله سهراب نژاد مدیرعامل فولاد زرند ایرانیان در گفتگو با خبرنگار «می متالز» درباره نمایشگاه فولاد کیش، اظهار کرد: از نمایشگاه بازدید کردم و برپایی این نمایشگاهها را موثر میدانم، زیرا باعث میشود مجموعههای بزرگ فولادی اعم از تولیدکنندگان و سازندگان درباره نیاز تولیدکنندگان مطلع شده، در چنین فضایی با یکدیگر دیدار کرده و شناخت بیشتری نسبت به هم پیدا کنند. بسیاری از مشکلات مجموعهها با همین شناختها حل و فصل میشود. اگر واحدهای فولادی توجهی به این نمایشگاهها داشته و کمی پر بارتر در آن شرکت کنند، شاهد نتایج بهتری خواهیم بود.
وی ادامه داد: بنده گاهی فکر میکنم کسی که قطعهای برای ما میسازد، گاهی نمیداند ما چه کارهایی انجام میدهیم و تنها به عنوان یک قطعه ساز با ما همکاری دارد. در واقع روند تولید ما را هیچگاه ندیده است. باید محصولات تولیدی ما در این نمایشگاهها عرضه شود و آنها نیز ساختههای خود را ارائه دهند، تا فضای تعاملی خوبی بین سازندگان و تولیدکنندگان ایجاد شود.
سهراب نژاد با اشاره به وضعیت مجموعه خود، تصریح کرد: فولاد زرند زیر مجموعه هلدینگ میدکو است و فعالیت آن از معدن آغاز شده و تا تولید شمش ادامه دارد. معدن خمرود را برای تامین زغال سنگ و معدن جلال آباد را برای سنگ آهن در اختیار داریم. مجموعه زیسکو بجز معادن شامل کارخانه زغال شویی پابدانا دو کارخانه کنسانتره و یک گندله سازی در جلال آباد، کک سازی در زرند و مجموعه عظیم فولاد سازی کوره بلند (مشابه ذوب آهن اصفهان) میشود که متشکل از ۶ کارخانه است. ظرفیت فولاد ما ۱.۷ میلیون تن است و در حال حاضر روزانه به تولید حدود ۳۸۰۰ تن رسیده ایم که نسبت به ظرفیت ما جهش بسیار خوبی برای یک سال اخیر است که تولید را آغاز کرده ایم.
وی اضافه کرد: تولید فولاد در کوره بلند نیازهای زیادی دارد که اصلیترین آن کک است که متاسفانه زغال سنگ در کشور ما کیفیت مناسبی ندارد و ما باید آن را وارد کنیم. زغال سنگ خارجی نیز افت و خیزهای بسیاری در قیمت و شرایط حمل دارد و ما به سختی آن را تامین میکنیم و به همین دلیل گاهی تولید ما تحت تاثیر قرار میگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که تکنولوژی کوره بلند فولاد زرند، دوستدار محیط زیست است یا خیر، بیان کرد: با توجه به اینکه کوره بلند ما جزء صنایع جدید است و آخرین ورژن (نسخه) آن را از طریق چینیها دریافت کرده ایم، خوشبختانه تا به این لحظه مشکلی از نظر زیست محیطی نداشته ایم. در کک سازی هم با ساخت یک کارخانه بزرگ معروف به CDQ خاموش کردن کک را به صورت خشک انجام میدهیم. جالب است بدانید ساخت سی دی کیو با هزینه بسیار بالایی انجام شده، اما این قدم را در حفظ محیط زیست برداشته ایم. به طور کلی در بررسیهایی که انجام شده هیچ کدام از کارخانههای ما جز کارخانههای آلاینده ساز نشده اند.
سهراب نژاد تصریح کرد: چالش اصلی ما در تکنولوژی کوره بلند تامین زغال سنگ است در غیر این صورت روش کوره بلند نسبت به روش احیا قوی تر است. اما تامین زغال از خارج با توجه به قیمت سخت شده و متاسفانه مصرف زغال در این روش بسیار بالا است، از طرف دیگر در شرایطی که گاز و برق یارانهای وجود دارد، تمایل به احیای مستقیم بسیار بالا است. مگر آنکه اتفاقی رخ دهد و شرایط در ایران و دنیا تغییر کند یا دولت به ما هم سوبسید (یارانه) بدهد.
مدیرعامل زیسکو گفت: در شرایطی که ۴۰% هزینه تولید فولاد صرف سوخت میشود، دولت باید برخوردی مشابه با تولیدکنندگان داشته باشد. ما نزدیک ۸۰۰ هزار تن در سال کک نیاز داریم که برای تولید این میزان کک ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تن زغال سنگ نیاز است که حدود ۸۰۰ هزار تن آن را وارد میکنیم. ما زغال سنگ خارجی را برای تولید وارد میکنیم و انتظار داریم دولت عوارض آن را کم کند. امروز این عوارض با نرخ دلار روز محاسبه میشود و این موضوع بر کاهش توان تولید ما اثرگذار است.
وی گفت: اگر روزی اکتشافات زغال در ایران به سمتی برود که ما زغال سنگ با کیفیت را شاهد باشیم دیگر دلیلی برای واردات وجود ندارد. متاسفانه تکنولوژی کوره بلند بسیار مظلوم واقع شده است و امیدوار هستیم گوش شنوا در دولت وجود داشته باشد.
البته ما در سنگ آهن هم مشکل داریم. ما از سنگ آهن ۶۰ درصد استفاده میکنیم که تنها مصرف کننده آن در ایران ما و ذوب آهن هستیم و بهتر است دولت خودش مزایده برگزار کند و معادن را ملزم کند تا ما اسیر بازرگانان نشویم؛ حل مسائل ساده است.
وی در پایان تاکید کرد: مجموعه فولاد زرند نزدیک به ۷ هزار نفر اشتغالزایی مستقیم دارد که به ازای هر نفر ۲۰ شغل غیر مستقیم هم ایجاد میشود.