تاریخ: ۰۲ آذر ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۲۰
بازدید: ۱۲۲
کد خبر: ۲۸۱۶۹۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
عضو هیات مدیره اتحادیه خوراک دام و طیور:

تولیدکنندگان فعلا راضی اند؛ مبادا ارز دو نرخی بازگردد

تولیدکنندگان فعلا راضی اند؛ مبادا ارز دو نرخی بازگردد
‌می‌متالز - رفع ممنوعیت صادرات خوراک دام و تک نرخی بودن ارز در روز‌های اخیر خبر‌های خوشی برای تولیدکنندگان این بخش است که توانسته آن‌ها را به ادامه کار امیدوار کند.

به گزارش می‌متالز، رفع ممنوعیت صادرات انواع مکمل کنستانتره دام و طیور و خوراک آماده بعد از حدود چهار سال از نیمه آبان ماه اجرایی شده و به این ترتیب تولیدکنندگان می‌توانند با رعایت ضوابط بهداشتی به کشور‌های عضو اتحادیه اوراسیا و سایر کشور‌ها صادرات داشته باشند تا با گردش مالی دوباره جان تازه‌ای بگیرند.

صادرات در این بخش کمک می‌کند تا رونق بازار تولید خوراک دام بیشتر شده و صنایع این بخش تقویت شوند. به همین خاطر با «رضا افتخارالدین» عضو هیات مدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام طیور آبزیان کشور گفتگویی انجام دادیم که در زیر می‌خوانید.

رفع ممنوعیت صادرات خوراک دام تاثیری در رونق این بازار دارد؟

صادرات کمک می‌کند این بازار خوراک دام رونق پیدا کند و کارخانه‌های تولید کننده بتوانند گردش کار خود را داشته باشند. در حال حاضر حفظ صنایع دارای اهمیت است و یکی از راه‌ها زنده ماندن این صنایع صادرات است. در سال زراعی جاری محصولات جایگزین خوراک دام روی کارآمد. در سال گذشته قیمت کاه که حدود شش هزار تومان بود، اما امسال به دو هزار و ۵۰۰ تومان رسید.

صادرات کمک می‌کند این بازار خوراک دام رونق پیدا کند

محصول یونجه نیز که سال گذشته در بازار حدود ۹ هزار تومان بود امسال به پنج تا شش هزار تومان در بازار رسید. دلیل کاهش قیمت یونجه و کاه افت میزان مصرف خوراک دام بوده است بنابراین اجازه صادارت برای خوراک دام باعث می‌شود که واحد‌های تولیدی جان تازه‌ای بگیرند.

آسیب قیمت گذاری‌های دستوری در این بین به تولید چیست؟

با قیمت گذاری دستوری بسیار مخالف هستیم. وقتی نرخ ارز نیمایی با ارز آزاد چند هزار تومان اختلاف دارد برخی دخالت‌های بی جا را پدید می‌آورد. در سال‌های قبل از ۹۸ با تک نرخی بودن ارز واردات و صادارت آزاد بود و چرخه کار راحتتر انجام می‌شد. این دستکاری‌ها در نرخ‌های دستوری باعث ایجاد یکسری امضا‌های طلایی و فساد شده است. اگر قیمت ارز حتی بالاتر از این هم قیمت گذاری شود باید تک نرخی باشد. وقتی قیمت ارز چند نرخی می‌شود کیفیت در اولویت دوم و بهره وری در اولویت‌های بعدی قرار می‌گیرد.

تولیدکنندگان فعلا راضی اند؛ مبادا ارز دو نرخی بازگردد

صادرات خوراک دام شرایط خاصی دارد؟

واحد‌های تولیدی قادر به صادرات خواهند بود که کارخانه آن‌ها دارای کد IR باشد که این یعنی تضمین محصول وجود دارد و در تمام دنیا این کد شناخته شده است؛ به عبارتی اصول اولیه فنی و بهداشتی رعایت شده است.

وقتی نرخ ارز نیمایی با ارز آزاد چند هزار تومان اختلاف دارد برخی دخالت‌های بی جا را پدید می‌آورد

در استان گلستان دو واحد تولیدی این کد را دارند یکی دیگر از شرایط برای ارسال صادرات به کشور‌های اتحادیه اروپا را واحد‌های دارای مجوز EC دارند که تنها در این صورت قادر صادرات خواهند بود. برای کشور‌های عضو اتحادیه اوراسیا، چین، ترکیه و ازبکستان نیز باید توسط کشور مقصد ریجستر شده باشند و صادرات با الزامات بهداشتی کشور مقصد انجام شود.

افزایش زیاد در قیمت نهاده‌ها در کیفیت چه تاثیری داشته است؟

برای هر تولید کننده‌ای کیفیت اصل است. هیچ کدام از واحد تولیدی دوست ندارد از کیفیت خود کم کند و برند خود را از بین ببرد. ولی در دولت گذشته وقتی خودشان با یک میزان مواد اولیه به جای ۱۰ هزار تن انتظار ۱۲ هزار تن تولید داشتند به طور معمول کیفیت در اولویت دوم قرار می‌گرفت. این اتفاق جبر سال‌های گذشته بود. اما با توجه به تک نرخی شدن ارز، در حال حاضر تمام کارخانه‌ها در کیفیت با یکدیگر رقابت می‌کنند و با همان کیفیت در قیمت هم به شدت با همدیگر رقابت دارند. اما اگر دوباره نرخ ارز دو نرخی شود و همه چیز دستوری شود آن وقت باز هم شرایط به روال قبل خواهد بود.

جابه جایی ارز چه مشکلاتی را دارد؟

چهار سالی است که صادرات بسته بود و با پیگیری‌های بسیاری که از خرداد ماه انجام شد در حال حاضر صادرات را آزاد کرده اند. برای همه صادرکننده‌ها جابه جایی ارز مشکلاتی دارد. ایران، چون عضو FATF نیست به همین خاطر انتقال پول بسیار سخت است.

عوارض برای صادرات چگونه است؟

برای محصولات خوراک دام عوارض صادراتی در گذشته وجود داشت، اما به دلیل اینکه قیمت تولید آن با قیمت بیرون یکسان است نیاز به عوارض صادراتی نیست و حتی شاید نیاز به جوایز صادراتی باشد. کشور ترکیه برای صادرات خوراک دام تا ۳۰ درصد جایزه صادراتی در نظر می‌گیرد.

پرداخت مالیات برای واحد‌های تولیدی چه سازوکاری باید داشته باشد؟

با اصل پرداخت مالیات موافق هستم. کشور ایران جزو رده‌های آخر در بحث میزان دریافتی مالیات است و به همین خاطر کل خدمات اجتماعی در این پایین است و زیر سوال می‌رود. تمام کشور‌های دیگر مالیات بسیاری از مردم دریافت می‌کنند و البته خدمات بیشتری هم در بخش‌های مختلف به مردم می‌دهند. عدالت مالیاتی باید رعایت شود. می‌توان گفت که ۸۰ تا ۸۵ درصد مالیات نمی‌دهند و فقط ۲۰ درصد مالیات می‌دهند و از این مقداری که مالیات می‌دهند هم ۱۰ درصد کارخانه و واحد‌های تولیدی هستند که باید حمایت شوند و مالیات پرداخت نکنند.

کشور ترکیه برای صادرات خوراک دام تا ۳۰ درصد جایزه صادراتی در نظر می‌گیرد

امسال برای اولین بار بعد از سال‌ها دولت کار خوبی کرده و مالیات تولیدکننده‌ها را از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد کاهش داده و قرار است درسال‌های آینده این عدد کمتر شود و به یک رقم معقولی برسد. بسیاری از مغازه‌ها هستند که درهمین شهر گرگان شناخته شده اند و مالیات کمی پرداخت می‌کنند در صورتی که برای واحد‌های تولیدی با درآمد کمتر مقدار مالیات بیشتری در نظر گرفته می‌شود. باید عدالت مالیاتی رعایت شود.

افزایش دستمزد نیروی کارگری باعث تعدیل نیرو نمی‌شود؟

اگر بخواهیم بگوییم که افزایش دستمزد کارگری وجود دارد این به معنی است که معنای واقعی اقتصاد را متوجه نشده ایم. در جایی کار و زندگی می‌کنیم که بین ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش تورم و گرانی داریم. اگر به همکاران و پرسنل خود کمتر از این مقدار حقوق بدهیم یعنی داریم سرمایه‌ها و نیرو‌های خود را از دست می‌دهیم.

وقتی تورم در افزایش حقوق دیده می‌شود آن وقت نیرو با دلش برای شما کار می‌کند. باید عدالت در این بخش هم رعایت شود. کسی که برای ۵۰ نفر یا بیشتر اشتغال‌زایی کرده باید برای تولید کننده و واحد تولیدی سوبسید‌ها و کمک‌هایی در نظر گرفته شود تا مدیریت مجموعه بتواند چرخ خود را بچرخاند و به تولید ادامه دهد.

منبع: خبرگزاری بازار

عناوین برگزیده