به گزارش میمتالز، صولت مرتضوی در جلسه امروز و در جریان بررسی ابعاد چالشی صندوقهای بازنشستگی و عملکرد دستگاههای اجرایی گفت: صندوقهای ۱۸ گانه را باید به دو دسته زیرمجموعههای وزارت کار و سایر صندوقهای تخصصی و صنفی تقسیم کرد. تقریباً ۹۴ درصد جامعه هدف، مشمول دریافتی و بیمه گذاری از سوی سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق روستایی و عشایر و ۶ درصد از سایر صندوقها تامین منابع و همکاری میکنند.
مشکلات، ناشی از ناترازیها است. نسبت تعداد بیمه پردازان به مستمری بگیران در صندوقهای مختلف کشوری و لشکری و تامین اجتماعی خصوصاً در تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری سیر شدید نزولی را طی میکند. تا جایی که در سال ۱۳۶۰ نسبت پشتیبانی ۱۱.۴ دهم به یک بود، اما در سال گذشته به ۳.۲ دهم نفر کاهش یافت و صندوق کشوری هم وضعیتی نامناسبتر دارد.
سال ۱۳۳۰ سن بازنشستگی و امید به زندگی ۵۶ و ۴۷ سال بود که به ۵۱ و ۷۶ سال رسیده است. نسبت پشتیبانی به لحاظ کاهش نرخ باروری هم به شدت رو به کاهش است. به نحوی که ۶.۹۱ در سال ۱۳۳۸ به ۱.۶۲ رسیده است. مشکل دیگر شکاف منابع و مصارف صندوقهای بازنشستگی است. وضعیت بسیار نامناسبی در این حوزه وجود دارد تا جایی که منابع و مصارف در سال ۹۴ بالغ بر ۵۶ و ۷۳ هزار میلیارد تومان بود و ۱۳۱ درصد مصارف نسبت به منابع افزایش داشت. سال ۱۴۰۰ جمع منابع نقدی و مصارف بالغ بر ۲۵۳ و ۳۷۵ هزار میلیارد تومان و ۱۴۸ درصد ضریب عملکرد بود.
مشکل دیگر در حوزه منابع و مصارف در افق ۱۴۰۵ است که کسری منابع ۷۵۹ هزار میلیارد تومانی در صندوق تامین اجتماعی و صندوق کشوری خواهیم داشت. متناسب سازی حقوق بازنشستگان و و مستمری بگیران صندوق کشوری و تامین اجتماعی ۷۸ و ۸۶ هزار میلیارد تومان بار مالی داشت.
تسویه مطالبات صندوقها از دولت سیزدهم، برقراری تامین اجتماعی چند لایه، پایداری مالی و مقرراتی، افزایش ضریب پشتیبانی ایجاد نهاد تنظیمگر در حوزه بیمههای بازنشستگی، یکپارچگی سیاست گذاری در صندوق، کاهش مداخلات تکمیلی و کاهش هزینههای اقتصادی از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار گرفت.
بزرگترین تسویه بدهی بانکها در این دولت انجام گرفت. با اعلام فهرست ابر بدهکاران به بانکها از سوی بانک مرکزی، یکی از بزرگترین بدهکاران، سازمان تامین اجتماعی بود که حسب دستور رییس جمهور، ۸۸ هزار میلیارد تومان بدهی بزرگ این سازمان تسویه شد.
منبع: بورس پرس