تاریخ: ۲۴ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۵۱
بازدید: ۱۹۴
کد خبر: ۲۸۸۱۴۵
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیرعامل دومین فولادساز کشور عنوان کرد

۱۰۰میلیون یورو قرارداد بومی‏‏‌سازی فولاد خوزستان

۱۰۰میلیون یورو قرارداد بومی‏‏‌سازی فولاد خوزستان
‌می‌متالز - مهم‌ترین پروژه‌های بومی سازی در فولاد خوزستان، در حوزه (محصولات) نسوز است که در این راستا تفاهم نامه‌ای به ارزش یک و نیم میلیون یورو مبنی بر تولید ماسه نسوز ای بی تی به امضا رسانده است که برای نخستین بار در کشور تولید می‌شود. فولاد خوزستان به عنوان دومین تولیدکننده فولاد در کشور در راستای بومی سازی قطعات مختلف قرارداد‌هایی به ارزش ۱۰۰ میلیون یورو در سال‌جاری با شرکت‌های دانش بنیان منعقد کرده است.

به گزارش می‌متالز، امین ابراهیمی، مدیرعامل فولاد خوزستان، در نشستی خبری در حاشیه افتتاح چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران با رویکرد بومی سازی عنوان کرد: در راستای بومی سازی قطعات مختلف در فولاد خوزستان قرارداد‌هایی به ارزش ۱۰۰ میلیون یورو با شرکت‌های داخلی و دانش بنیان در یک‌سال گذشته صورت گرفته است. امین ابراهیمی با اشاره به افزایش چشمگیر تولید فولاد پس از انقلاب اسلامی، اظهار کرد: امروز به برکت انقلاب و با تکیه بر منابع عظیم معدنی ایران قادر شده ایم در میان ۱۰ تولید کننده برتر فولاد در دنیا قرار بگیریم. صنعت فولاد به عنوان یک صنعت مادر نقش بسیار مهمی در میزان تولید ناخالص داخلی دارد. در سال‌های گذشته صنعت فولاد ۲۵درصد در حوزه قیمت تمام شده در زمینه تامین مواد اولیه و قطعات به خارج از کشور وابسته بود، اما هم اکنون به اتکای توان داخل این عدد به یک‌هشتم و با توجه به هدف گذاری‌های انجام شده در این صنعت، به یک‌شانزدهم قیمت تمام شده وابستگی خارجی نیز می‌رسد. در زمینه بومی سازی نیز صنعت فولاد یک قدم جلوتر از سایر صنایع حرکت می‌کند.

بومی سازی ۲۵‌هزار قطعه در فولاد خوزستان

ابراهیمی در ادامه با اشاره به موقعیت فولاد خوزستان عنوان کرد: فولاد خوزستان به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ فولاد ایران، با تولیدی معادل ۸/ ۳ میلیون تن در سال و بزرگ‌ترین صادرکننده فولاد ایران با صادراتی معادل ۲ میلیون تن در سال و ارزآوری ۳درصدی برای کشور، در راستای بومی سازی گام‌های بلندی برداشته است. وی در ادامه افزود: افتخار می‌کنیم که فولاد خوزستان تا به امروز بیش از ۲۵‌هزار قطعه مرتبط با صنعت فولاد را بومی سازی کرده که این میزان بومی سازی همراه با ۷۰۰میلیون یورو صرفه جویی ارزی بوده است. فولاد خوزستان در سال ۱۴۰۱ برنامه ۱۰۰میلیون‌یورویی برای بومی سازی را جزو اهداف خود قرار داده بود که نزدیک به ۸۰‌درصد این برنامه محقق شده است و در این راستا قرارداد بومی سازی قطعات با شرکت‌های داخلی و برخی شرکت‌های دانش بنیان منعقد شده که نسبت به سال گذشته تاکنون با رشد ۴۰ درصدی همراه بوده است. همچنین فولاد خوزستان در راستای بومی سازی با ۲۰۰ شرکت دانش بنیان قرارداد منعقد کرده است.

نیروگاه فولاد خوزستان

مدیرعامل فولاد خوزستان در پاسخ به این سوال که تاسیس نیروگاه برق فولاد خوزستان در چه مرحله‌ای قرار دارد، عنوان کرد: بر اساس توافقی که بین وزارت صنعت، معدن و تجارت با وزارت نیرو انجام شده است، یک نیروگاه هزارمگاواتی در دستور کار فولاد خوزستان قرار گرفته است. برای احداث این نیروگاه تقریبا تمام مجوز‌های لازم گرفته شده است. این نیروگاه در قالب یک طرح BOT با یک سرمایه‌گذاری حدود ۳۵۰میلیون‌یورویی با یک شرکت داخلی در حال انجام است. کار به پیمانکار ابلاغ شده است و امیدوار هستیم سال آینده یکی از واحد‌های گازی خود را وارد مدار کنیم و برنامه ریزی کرده ایم که در ۳۰ ماه آینده کل نیروگاه وارد مدار تولید شود.

به روزرسانی سایت فولاد خوزستان

ابراهیمی در پاسخ به پرسشی درباره به روزرسانی سایت فولاد خوزستان گفت: چهار دهه است که از عمر فولاد خوزستان می‌گذرد. یکی از مباحث جدید در زمینه صنعت، بحث «مرگ تکنولوژی» است که اگر به فکر نوسازی نباشیم، به اهداف خود دست پیدا نخواهیم کرد. در فولاد خوزستان در فاز اول واحد ریخته گری را با یک فناوری اروپایی نوسازی کرده ایم و امیدوار هستیم طی دو سال آینده واحد اسلب عریض ما وارد تولید شود تا تامین کننده خوراک تولیدکنندگان ورق باشد. همچنین قصد داریم ۶ کوره موجود را تبدیل به ۴ کوره کنیم. توسعه سایت فولادسازی را در دست انجام داریم و با این اقدام در میزان برق نیز صرفه جویی خواهیم کرد. همچنین تولید ما از۳ میلیون و ۸۰۰‌هزار تن به حدود ۴ میلیون و ۴۰۰‌هزار تن خواهد رسید. این پروژه یک پروژه پنج‌ساله است که به نوعی انقلاب در سایت فعلی فولاد خوزستان محسوب شود.

مدیرعامل فولاد خوزستان ادامه داد: صنعت فولاد یک صنعت صادرات محور است، اما با توجه به این موضوع که در طراحی واحد‌های فولادی به آمایش سرزمینی توجه نکرده و فضای توسعه فولاد را از «دریامحور» به سمت «کویرمحور» سوق داده ایم و معدنی‌ها را درگیر ساخت سایت فولاد و فولادی‌ها را درگیر کار معدن کرده ایم، تداوم این صنعت با چالش روبه رو شده که امکان دارد نتوانیم آینده چندان روشنی برای آن متصور شویم. اگر قرار باشد این صنعت قوام داشته باشد، باید هر کس در حوزه کاری تخصصی اش گام بردارد. با نگاه صادرات محور، قرار است در افق ۱۴۰۴ به صادراتی با ارزش ۱۰ میلیارد دلار برسیم؛ از این رو باید سیاست تشویقی برای این صنعت در نظر گرفته شود.

بهره گیری از نخبگان در فولاد خوزستان

مدیرعامل فولاد خوزستان در ادامه خاطرنشان کرد: مزیت فولاد خوزستان، نیروی انسانی و مدیریت دانش است. در کشور در هر نقطه‌ای اگر یک واحد فولادسازی تاسیس شده، حتما یک نفر از فولاد خوزستان در طراحی و مراحل ساخت آن حضور داشته است. ما یک شرکت پیشگامان داریم که متشکل از نخبگان و مدیرانی است که بازنشسته شده اند تا به عنوان مغزافزار فولاد خوزستان در قالب این شرکت بتوانند در زمینه‌های مختلف از جمله طراحی طرح‌های توسعه‌ای و... خدمت داشته باشند.

چالش‌هایی از جنس فولاد

مدیرعامل فولاد خوزستان در ادامه به چالش‌های صنعت فولاد پرداخت و عنوان کرد: مهم‌ترین دغدغه یکی دو سال اخیر صنعت فولاد، محدودیت‌های انرژی است. محدودیت‌هایی که در تابستان برق و در زمستان در گاز بود، اما در زمستان سال‌جاری با محدودیت‌های برق و گاز خودش را نشان داده است. ادامه چنین روندی مطلوب صنعت فولاد نیست. در فولاد خوزستان در سال ۱۳۹۹ از ۲۰ اسفند با محدودیت‌های گازی روبه رو بودیم، در سال ۱۴۰۰ این محدودیت‌ها از ۲۰ دی ماه آغاز شد و در سال‌جاری به ۲۰ آذر رسید؛ این نشان دهنده این موضوع است که هر سال وضعیت بغرنج‌تر از سال گذشته می‌شود.

ابراهیمی در ادامه با توضیح این مساله که گاز در صنعت فولاد نه به عنوان خوراک و نه به عنوان سوخت تلقی می‌شود، توضیح داد: مصرف گاز در صنعت فولاد به عنوان یک نوع فناوری تولید محسوب می‌شود که در احیای مستقیم به کار برده می‌شود؛ به عبارتی طی فرآیندی، گاز گندله را تبدیل به آهن اسفنجی می‌کند که با وجود گاز فراوان در ایران این نوع فناوری به عنوان یک مزیت رقابتی در تولید فولاد به شمار می‌رفت.

وی با اشاره به مصرف گاز در بخش‌های مختلف عنوان کرد: کل مصرف گاز در صنعت فولاد به حدود ۴۰ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد. این در حالی است که روزانه یک‌میلیارد مترمکعب استخراج گاز داریم که از این میزان نزدیک به ۸۳۰ میلیون مترمکعب آن به خطوط شبکه‌های انتقال گاز منتقل می‌شود که بین ۵۰۰ تا ۶۵۰ میلیون مترمکعب آن با توجه به شرایط دمایی در مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. میزان مصارف خانگی بر توقف صنایع بسیار اثرگذار است؛ بنابراین یکی از مهم‌ترین راهکار‌های برداشته شدن محدودیت‌های انرژی، بهینه سازی مصرف در حوزه مصرف‌کنندگان خانگی و اصلاح الگوی مصرف برای صنعتگران است. اگر این اصلاح الگو روی ندهد، شاهد بحران‌های جدی در سال‌های آتی خواهیم بود.

مدیرعامل فولاد خوزستان در ادامه افزود: فولاد خوزستان حدود یک ماه و نیم است که بین ۳۰ تا ۴۰‌درصد ظرفیت خود، آهن‌اسفنجی تولید می‌کند و در فولادسازی نیز با ۲۰‌درصد کاهش تولید همراه بوده است و در کل حدود ۷۰‌هزار تن فولاد را به واسطه کاهش مصرف گاز از دست داده که تا پایان سال این آمار افزایش پیدا می‌کند.

ابراهیمی در ادامه به چالش آب اشاره کرد و گفت: نزدیک به چهار مترمکعب آب، برای تولید هر تن فولاد مصرف می‌شود. با توجه به چالش‌های صنعت فولاد و نوع توسعه‌ها و عدم‌توجه به آمایش سرزمینی، این چالش آب در حال تبدیل شدن به یک بحران است. بازچرخانی آب و استفاده از پساب‌های شهری جزو اولویت‌های شرکت‌های فولادی است، به نوعی که میزان آب را از چهار مترمکعب به کمتر از یک مترمکعب برسانند. فولاد خوزستان در زمینه پساب شهری، در اهواز و شادگان و مجموعه سنگان خواف پروژه‌های مختلفی را تعریف کرده است.

وی همچنین درباره تامین مواد اولیه عنوان کرد: تامین سنگ‌آهن برای تداوم تولید در سال‌های آتی، دیگر چالش صنعت فولاد قلمداد می‌شود. در چشم انداز ۱۴۰۴ برای رسیدن به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد باید ۱۶۷ میلیون تن سنگ‌آهن داشته باشیم که با توجه به ذخایر ۳/ ۳ میلیاردتنی سنگ‌آهن در کشور بین ۱۳ تا ۱۵ سال آینده کشور را می‌توانیم تامین کنیم؛ بنابراین با وجود سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در کشور و طرح‌های توسعه‌ای در دست اقدام و مجوز‌هایی که داده می‌شود، از لحاظ تامین مواد اولیه جای نگرانی وجود دارد. برای رهایی از این چالش باید علاوه بر اکتشافات داخلی بیشتر، به تهیه سنگ‌آهن در خارج از کشور و افزایش بهره وری از معادن متمرکز شویم.

مدیرعامل فولاد خوزستان همچنین درباره حمل ونقل عنوان کرد: چالش دیگر صنعت فولاد موضوع حمل ونقل است که باید این موضوع را در نظر گرفت که شرکت‌های فولادی زیر بار ظرفیت اسمی خود نرفته اند که دراین صورت چالش حمل ونقل بیش از پیش خود را نمایان می‌کند.

ابراهیمی در ادامه با اشاره به دستوری بودن قیمت در زنجیره فولاد عنوان کرد: اقتصاد مانند یک موجود زنده می‌ماند، از این رو بازار فروش باید برمبنای عرضه و تقاضا و به نوعی خودتنظیم باشد. قیمت‌گذاری دستوری یکی از چالش‌های این صنعت به شمار می‌رود که باید از سوی دولت چاره‌ای برای آن اندیشیده شود. وی در ادامه تاکید کرد: اگر برای چالش‌های پیش رو در صنعت فولاد تمهیدی اندیشیده نشود، باید فکر جدی برای توسعه‌های فولاد کرد. از ابتدای سال‌جاری مجوز‌های جدید برای تولید حدود ۴۰ میلیون تن فولاد از سوی دولت صادر شده است که این میزان سبب افزایش چالش‌های جدید در این صنعت می‌شود. البته تا ۸۰ سال آینده، صنعت فولاد جایگاه خودش را در ایران حفظ خواهد کرد، هرچند باید به سمت تولید فولاد‌های آلیاژی پیش رفت تا ارزش افزوده بیشتری از این صنعت به دست بیاید.

دونرخی شدن ارز و ضرر تولیدکنندگان

مدیرعامل فولاد خوزستان درباره بازگشت ارز با قیمت نیمایی عنوان کرد: در اقتصاد هر زمان ارز دونرخی شود، کالا با بالاترین نرخ به دست مصرف‌کننده می‌رسد. در فضای فعلی، بیشترین ضرر را تولیدکننده متحمل می‌شود. با این شرایط هرچند نرخ نیمایی به ارزآوری کشور کمک می‌کند، اما برای تولیدکننده همراه با ضرر خواهد بود. سال گذشته ۶۰‌درصد تولید فولاد خوزستان سبد صادراتی بود، امسال نیز نزدیک به ۵۸‌درصد سبدش به صادرات اختصاص یافته است.

ابراهیمی در ادامه همچنین با اشاره به موضوع مالیات و فشار آن بر تولیدکنندگان عنوان کرد: اگر تولیدکنندگان فولاد بتوانند سیاست‌های خود را بر اساس تشویق‌های صادراتی پیش ببرند و کالای خود را صادر کنند، بدون شک در زمینه مالیات چالشی نخواهند داشت، اما اگر سیاست‌های دولت بر اساس بازدارندگی صادراتی باشد و از سویی تولیدکنندگان نتوانند در داخل کالای خود را بفروشند که در این صورت یا باید تولید خود را کاهش دهند یا محصولات خود را انبار کنند که مالیات فشار سنگینی بر آن‌ها وارد خواهد کرد.

ارزش سهام فولاد خوزستان

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان گفت: سهام «فخوز» یکی از شاخص‌های گروه فولادی هاست و معمولا به عنوان یک سهام بنیادی از آن نام برده می‌شود. با توجه به طرح‌های توسعه‌ای و برنامه ریزی‌های فولاد خوزستان، سهام این شرکت برای افزایش ارزش آن در بازار سرمایه ظرفیت‌های خوبی دارد، اما با توجه به چالش موجود از جمله محدودیت‌های انرژی، برق و گاز و محدودیت‌های صادراتی در صنعت فولاد ارزش بازار آن از ۱۰۰همت به ۶۰همت رسیده است. البته اگر به سمت تولیداتی با ارزش افزوده و صادرات بیشتر برویم، بدون شک این سهام جای رشد بیشتری خواهد داشت. ابراهیمی همچنین درباره انقلاب صنعتی چهارم عنوان کرد: انقلاب صنعتی چهارم در صنعت فولاد یک برنامه به حساب نمی‌آید و در حقیقت یک الزام به شمار می‌رود. مجموعه فولاد خوزستان در این راستا در حال انعقاد قرارداد‌های مشاوره‌ای با چند شرکت دانش بنیان و خارجی است. هدف اولیه ارزیابی موجود و مراحل بعدی برای رسیدن به جایگاهی بهتر در راستای کسب و کار‌های بین‌المللی است و در این زمینه حوزه‌های پروژه‌های مختلفی در دست اقدام است.

وی در پایان درباره تاثیر تحریم‌ها بر صنعت فولاد نیز خاطرنشان کرد: بدون اغراق و شعار می‌توان اذعان کرد که تحریم‌ها برای صنعت فولاد به فرصت تبدیل شده و حتی شرایطی فراهم شده است که در این دوران صادرات هم رونق گیرد. بیشترین ضربه‌ای که در صنعت فولاد با آن مواجه شده ایم از ناحیه تحریم‌ها و محدودیت‌های داخلی بوده است، برای نمونه در اوج بازار جهانی، فولادسازان ناگهان با عوارض صادراتی روبه رو می‌شوند. در کل اگر به فکر صنعت فولاد نباشیم، ممکن است این صنعت به وضعیتی همچون وضعیت صنعت خودرو و نساجی در کشور دچار شود.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده