تاریخ: ۰۴ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۴۰
بازدید: ۱۲۷
کد خبر: ۲۸۹۵۰۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

رفع خطر از تجارت با عراق با انعطاف پذیری

رفع خطر از تجارت با عراق با انعطاف پذیری
‌می‌متالز - عراق به عنوان یکی از مقاصد مهم کالا‌های ایرانی در ماه‌های گذشته، موضوع مباحث فراوان بوده‌است. اوایل تابستان سال‌جاری برخی از فعالان اقتصادی از خطر کاهش صادرات ایران به عراق خبر دادند. به گفته این فعالان اقتصادی با ورود امارات‌متحده‌عربی و ترکیه به بازار‌های عراق و نیز برخی تحولات سیاسی در این کشور، امکان این وجود دارد که تجارت تهران-بغداد تحت‌تاثیر قرار گیرد.

به گزارش می‌متالز، بنا به اخبار ارسالی از عراق، دولت ترکیه با حمایت همه جانبه از بخش‌خصوصی فعال در عراق برخی بازار‌های مهم ایران را در معرض خطر قرار داده‌است، اما خبری که در روز‌های گذشته منتشر شد خطری بیش از رقابت در تجارت ایران و عراق محسوب می‌شد؛ بنابراین اخبار، دولت ایالات متحده که از زمان اشغال این کشور در بسیاری از بخش‌های این کشور حضور موثر دارد، درصدد ایجاد مانع در مبادلات تجاری ایران و عراق برآمده است و قصد دارد مبادلات مالی دو کشور را متوقف کند. در همین زمینه سیدحمید حسینی، فعال اقتصادی و رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی که تمرکز فعالیت تجاری او بر بازار عراق است، برخی نکات را در این‌خصوص مطرح کرده‌است. به گزارش خبر گزاری «ایلنا» حسینی در این زمینه گفت: بانک‌مرکزی عراق هیچ حسابی ندارد و هیچ کار بانکی انجام نمی‌دهد و فقط به همه بانک‌های عراقی سهمیه داده‌است که وظیفه داشتند روز قبل دینار را از بازار جمع‌آوری کنند و به بانک‌مرکزی تحویل بدهند. بانک‌مرکزی هم بر آن مبنا دستور می‌داد که معادل آن دلار به‌حساب بانک‌ها پرداخت شود و بعد بانک‌های عراق به کسانی که دینار دریافت کرده‌بودند دلار را در عراق یا سایر کشور‌ها تحویل می‌داد، بنابراین اصولا نظارتی بر اینکه در قبال دلاری که پرداخت شده آیا کالایی به عراق واردشده‌است یا خیر، صورت نمی‌گرفت. او تاکید کرد: این سیاست در این راستا صورت‌گرفته که بر دلار‌های ارسالی به عراق نظارت و کنترل صورت بگیرد، چون بخشی از پول صرف فساد و خروج از عراق می‌شود، بخشی باعث خروج سرمایه و صرف واردات می‌شود و بخشی هم ممکن است در جا‌های دیگر مورد‌استفاده قرار گیرد.

به بیان او در نتیجه بانک‌مرکزی عراق و فدرال رزرو آمریکا درنظر دارند این موضوع را بیشتر رصد کنند. حسینی می‌گوید: مدیریت مالی بانک تجارت عراق که مهم‌ترین بانک تجاری عراق است، آمریکایی است که از این طریق آمریکایی‌ها همه‌چیز را رصد می‌کنند و به‌نوعی درنظر دارند بقیه بانک‌های عراقی را از میدان به در کنند و تقریبا همه‌چیز را در اختیار بانکی قرار دهند که تحت‌کنترل خودشان است. او با بیان اینکه اقدام فدرال رزرو تاثیری بر روابط تجاری ایران و عراق نخواهد داشت، افزود: بخش‌خصوصی عراق که علاقه‌مند به خرید کالا از ایران است، بنابراین باید این مشکل را حل کند، می‌توان وجه کالا‌ها را هم به‌صورت دینار، درهم، یوآن، لیر ترکیه یا یورو پرداخت کرد و اگر عراق نتواند پول را پرداخت کند قطعا امکان خرید و واردات کالا از ایران را نخواهند داشت. سوی دیگر ماجرا این است که باتوجه به اینکه نرخ لیر تضعیف شده می‌تواند اثر منفی بر صادرات کالا به عراق نه‌تن‌ها از ایران بلکه از همه بازار‌ها داشته باشد و میزان آن را کاهش دهد. در این ماجرا ایران می‌تواند به تجار توصیه کند انعطاف داشته باشند و از طرف عراقی ریال یا حتی دینار دریافت کنند، اکنون دینار در بازار‌های جهانی قابل‌معامله است، معامله باسایر ارز‌ها هم می‌تواند کمکی باشد که ایران برای عبور عراق از این بحران انجام دهد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده