به گزارش میمتالز، اصطلاح قیمت گذاری دستوری یا کنترل قیمت به حداقل یا حداکثر قیمتهای قانونی تعیین شده برای کالاهای مشخص اشاره دارد. کنترل قیمت معمولاً توسط دولت در بازار آزاد اجرا میشود. این فرآیند معمولاً به عنوان ابزاری برای مداخله مستقیم اقتصادی برای مدیریت مقرون به صرفه بودن برخی کالاها و خدمات، از جمله اجاره، خودرو، بنزین، غذا و... به کار میرود. اگرچه اعمال سیاستهای کنترل قیمت ممکن است در کوتاه مدت قیمت برخی کالاها و خدمات را مقرون به صرفهتر کند، اما کنترل قیمت اغلب میتواند منجر به اختلال در بازار، ضرر برای تولید کنندگان و تغییر قابل توجه در کیفیت شود.
حمزه قوچی فرد، مدیر سرمایهگذاری گروه مالی کاریزما بیان کرد: فارغ از مباحث کلان اقتصادی و امنیتی مهمترین موضوعی که بازار سرمایه را تحت تأثیر قرار میدهد قیمتگذاری دستوری است. قیمتگذاری دستوری میتواند در دلار ۲۸۵۰۰ تومانی صنعت پتروشیمی یا قیمتگذاری در برخی از محصولاتی همچون شکر، دارو و ... یا خروج محصولات ایرانخودرو از بورس کالا نمود پیدا کند که بورس را آزار میدهد. در کنار قیمتگذاری دستوری سیاستهای اتخاذی دولت همچون افزایش نرخ بهره هم میتواند بازار سرمایه را تحت تأثیر منفی قرار دهد. برای یک بازه ۶ ماهه با احتمال بسیار زیاد بهترین پیشنهاد سرمایهگذاری بورس بوده چراکه دلار مهمترین محرک آن شناخته میشود و همواره بازار سهام اختلافزمانی چندماهه را نسبت به آن، از خود نشان داده است. بازار سرمایه همیشه تأخیر چند ماه نسبت به نرخ رشد دلار را داشته البته که از چند ماه دیگر استقبال از مجامع نیز شروع میشود که موضوع بسیار مهمی است و میتواند به جذابیت بیشازپیش بازار سهام کمک کند.
وی ادامه داد: با توجه به نرخ رشد دلار که در حال عبور از محدوده ۴۶ هزار تومان بوده و بازار سرمایه که هنوز با ۲۵-۲۶ هزار تومان در حال تطبیق است باید گفت که باوجود ریسکهای همیشگی بورسی این بازار محکومبه رشد است. شاید به خاطر تورم موجود و صرفاً به خاطر صعود نرخ دلار این رشد حقیقی نباشد و اسمی تلقی شود. در حال با رشد نرخ دلار سودآوری یکسری از شرکتها متأثر میشود اگر هم این اتفاق رخ ندهد، به خاطر رشد ارزش دارایی ریالی این شرکتها ارزش آنها نیز افزایش پیدا میکند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بهصورت کلی در بودجه کسری بودجه عظیم را شاهد خواهیم بود، پیشبینیها تنها درباره مقدار آن است و دولت برای تأمین کسری بودجه ناگزیر است اقداماتی همچون افزایش نرخ حاملهای انرژِی، افزایش نرخ بنزین و گازوئیل و افزایش انواع مختلف مالیات را انجام دهد. رشد حاملهای انرژی، برق، گاز و ... تأثیرات منفی بر بازار سرمایه خواهد داشت، ولی تأثیر غیرمستقیم ایجاد تورم و رشد نرخ ارز است که از آن سمت هم بازار سرمایه متأثر میشود. درمجموع مهمترین محرک که تأثیر تمام محرکهای منفی را خنثی میکند نرخ دلار است، ولی تاریخ بیانگر لگ زمانی تأثیر آن است. عکس این موضوع را هم شاهد هستیم هنگامیکه دلار توقف میکند بازار سرمایه چند ماهی به فعالیت خود با روند قبلی ادامه میدهد.
منبع: بورس نیوز