تاریخ: ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۲:۰۶
بازدید: ۷۳
کد خبر: ۲۹۴۹۶۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

تداوم افت فشار تجارت کالایی جهان

‌می‌متالز - براساس تازه‌ترین گزارش «فشارسنج تجارت کالایی» سازمان تجارت جهانی، رشد تجارت کالا‌ها در سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۲ شتاب خود را از دست داد و احتمالا در سه‌ماهه اول ۲۰۲۳ نیز همچنان ضعیف باقی خواهد ماند.

به گزارش می‌متالز، براساس این گزارش، فشارسنج تجارت کالایی به ۲/ ۹۲ سقوط کرده است؛ این عدد نه‌تن‌ها از رقم پایه خود یعنی ۱۰۰ بسیار کمتر بوده، بلکه نسبت به شاخص ۲/ ۹۶ در گزارش قبلی هم کاهش داشته است. فشارسنج تجارت کالایی، شاخص ترکیبی پیشرو برای تجارت جهانی محسوب می‌شود که اطلاعاتی را در مورد مسیر تجارت کالایی نسبت به روند‌های اخیر ارائه می‌دهد. مقادیر بیشتر از ۱۰۰ نشان دهنده حجم معاملات بالاتر از روند و مقادیر کمتر از ۱۰۰، بیانگر این هستند که تجارت کالایی به کمتر از روند کاهش یافته است یا در آینده کاهش خواهد یافت.

شاخص فشارسنج تجارت کالایی به کمتر از شاخص حجم تجارت کالایی رسیده است، در حالی که در سه‌ماهه چهارم سال به دلیل تاب آوری صادرات در اروپا و آمریکا به ۶/ ۱۰۶ رسیده بود. داده‌های اولیه حاکی از آن است که پس از انتشار آمار حجم تجارت سه‌ماهه چهارم، شاخص تجارت کالا نیز به همین صورت نشان‌دهنده کاهش رشد خواهد بود.

براساس این گزارش، حجم تجارت جهانی کالا در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۲ نسبت به سه‌ماهه مشابه سال قبل ۶/ ۵‌درصد افزایش داشته است. در همین حال، رشد تجمیعی سالانه برای ۹ماه سال ۲۰۲۲ به ۴/ ۴‌درصد رسیده که بالاتر از پیش‌بینی ۵/ ۳درصدی سازمان تجارت جهانی است که اکتبر گذشته برای کل سال منتشر شده بود. سیر نزولی تجارت کالایی در سه‌ماهه چهارم، رشد تجارت واقعی را با پیش‌بینی سازمان تجارت جهانی برای ۲۰۲۲ مطابقت خواهد داد. از آنجا که ظرفیت کانتینری بنادر چین و سفارش‌های صادراتی جدید براساس شاخص‌های مدیران خرید (PMI) درحال افزایش هستند، ممکن است کاهش تجارت کالایی موقت باشد.

همه زیرشاخص‌های فشارسنج کالایی، به‌جز شاخص محصولات خودرویی (۸/ ۱۰۵) با کاهش مواجه شده و پایین‌تر از روند قرار گرفته اند. بالاتر بودن روند شاخص محصولات خودرویی نیز به دنبال بالا بودن فروش و افزایش تولید در آمریکا، اروپا و ژاپن اتفاق افتاده است. شاخص سفارش‌های صادراتی (۴/ ۹۷) پایین‌تر از روند باقی مانده است، اما درحال رشد است که از افزایش احتمالی سفارش‌های صادراتی در آینده نزدیک حکایت دارد. از سوی دیگر، زیرشاخص‌های حمل ونقل کانتینری (۳/ ۸۹)، حمل ونقل هوایی (۸/ ۸۷)، قطعات الکترونیکی (۹/ ۸۴) و مواد خام (۰/ ۹۲) همگی پایین‌تر از روند قرار دارند و با کاهش مواجه هستند که نشان‌دهنده این واقعیت است که مشکل در تجارت بسیار گسترده است و بر بسیاری از بخش‌ها تاثیرگذار بوده است.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده