به گزارش میمتالز، محسن شمشیری روزنامه نگار با سابقه اقتصادی طی یادداشتی نوشت: پیش بینی تحلیلگران در رسانههای معتبر جهان حکایت از رشد بالای تولید محصولات کامپوزیت و سبک، آلومینیوم، آلیاژهای مختلف در ۱۰ سال آینده دارد و اگرچه فولاد همچنان یکی از مواد اولیه اصلی صنایع معدنی است، اما به دلایل مختلف از جمله استفاده از محصولات پتروشیمی و رشد آلومینیوم و... تولید فولاد در کشورهایی مانند چین از ۸۰۰ میلیون تن سالانه به ۵۶۰ میلیون تن و کمتر ازآن کاهش خواهد یافت. اما قیمت فولاد همچنان روند افزایشی بین ۵ تا ۱۰ درصد خواهد داشت.
سرمایه گذاری کشورهای صنعتی در تولید آلیاژهای سبک و ورقهای خاص، لیتیوم و آلومینیوم در کنار صنایع فولاد روبه افزایش است و سوال این است که ایران برای رشد تنوع محصولات معدنی در بازار جهانی چه برنامهای دارد؟ در کنار تولید فولاد، برای تقاضای روبه رشد کدام محصولات آماده میشویم؟
براین اساس اگرچه صنایع معدنی ایران باید همچنان به تولید فولاد به عنوان کالای محوری توجه کنند، اما نباید نسبت به محصولات و آلیاژهای جدید، ورقهای ارزشمند فولادی، آلومینیوم، لیتیوم و... بی توجه باشند؛ لذا در کنار رشد تولید به ۵۵ تا ۱۰۰ میلیون تن فولاد، باید سایر صنایع و محصولات با ارزش افزوده و تکمیل زنجیره ارزش صنایع معدنی مورد توجه باشد تا در بازار جهانی آینده از سایر کشورها عقب نمانیم و در تولید سایر محصولات غیر فولادی نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم.
برآورد تحلیلگران نشان میدهد که بازار پتروشیمی، شاهد رشد ۹۳۰ میلیارد دلاری از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ با نرخ رشد مرکب سالانه ۶.۱ درصد خواهد بود و در عین حال، محصولات ترکیبی، کامپوزیت ها، محصولات فلزی سبک، محصولات غیر فولادی، صنایع لیتیوم و پتروشیمیها که مورد نیاز خودروهای جدید، هواپیما، موبایل و... است روبه رشد است و جهان تنها به تولید فولاد توجه ندارد بلکه تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر در پتروشیمی و صنایع فلزی را دنبال میکند و اکنون سوال این است که جایگاه ایران در سالهای آِینده کجا خواهد بود؟
ایران برای رشد تنوع محصولات معدنی و صنعتی در بازار جهانی چه برنامهای دارد؟ / بازار جهانی علاوه بر فولاد، تقاضای زیادی برای پتروشیمی، آلیاژها و محصولات متنوع خواهد داشت
افزایش تقاضا برای پتروشیمی در صنایع خودروسازی و داروسازی، عامل کلیدی رشد درآمد بازار پتروشیمی است. اندازه بازار جهانی پتروشیمی در سال ۲۰۲۱ به ۵۴۷ میلیارد دلار رسید و انتظار میرود طبق آخرین تحلیلهای انجام شده در دوره پیشبینی، CAGR نرخ رشد مرکب سالانه ۶.۱ درصدی را ثبت کند و بازار ۱۰۰۰ میلیارد دلاری را هدف گرفته است.
پیشبینی میشود که ترجیح روزافزون محصولات سازگار با محیط زیست در میان مشتریان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و همچنین قیمتگذاری ناپایدار مواد خام پتروشیمی، مانع از گسترش بازار در سالهای آینده شود.
ایران برای رشد تنوع محصولات معدنی و صنعتی در بازار جهانی چه برنامهای دارد؟ / بازار جهانی علاوه بر فولاد، تقاضای زیادی برای پتروشیمی، آلیاژها و محصولات متنوع خواهد داشت
برآوردها نشان میدهد موجودی جهانی قراضه در سال ۲۰۱۷ رقمی بالغ بر ۷۵۰ میلیون تن بوده که ۶۳۰ میلیون تن آن توسط صنایع ریختهگری فولاد جهانی به چرخه تولید بازگشته است.
موجودی قراضه جهانی در سال ۲۰۳۰ به حدود یک میلیارد تن و در سال ۲۰۵۰ به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن برسد. به عبارتی انتظار میرود ظرف ۳۰ سال آینده بیش از ۵۰۰ میلیون تن افزایش داشته باشد. در این بین، انتظار میرود چین و کشورهای در حال توسعه قویترین رشد موجودی قراضه را به خود اختصاص بدهند؛ بررسی تجربه این کشورها در فاصله سالها ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ این موضوع را اثبات میکند. براساس این گزارش موجودی قراضه چین تا سال ۲۰۳۰ حدود ۳۰۰ میلیون تن خواهد بود که تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۴۰۰ میلیون تن برسد. در حال حاضر چین دارای سهم کمتری در تولید فولاد با استفاده از کورههای قوس الکتریکی بوده و در عین حال در مقایسه با مناطق توسعه یافته است، اما با افزایش ضایعات آهنآلات میتواند این روش هم تغییر کند؛ لذا بیکرز در این گزارش این پرسش را مطرح میکند که آیا وقت آن است که چین به تولیدکننده فولاد با استفاده از روش کوره قوس تبدیل شود؟ در حال حاضر نیز چین در حال تجربه تغییرات مهمی است و فولادسازان در مقابل سیاستهایی مثل کاهش ۱۴۰ میلیون تنی تولید فولاد با استفاده از روش القایی در این کشور یا سیاستهای زیست محیطی قرار گرفتهاند که نتیجه هر دو حالت کاهش سطح تولید فولاد است.
ایران برای رشد تنوع محصولات معدنی و صنعتی در بازار جهانی چه برنامهای دارد؟ / بازار جهانی علاوه بر فولاد، تقاضای زیادی برای پتروشیمی، آلیاژها و محصولات متنوع خواهد داشت
از آنجایی که افزایش تقاضا برای انواع پلاستیک باعث افزایش تقاضا برای مواد شیمیایی با ارزش خواهد شد، که مواد تشکیل دهنده اصلی پلاستیک هستند، تقاضا برای این مواد بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ به میزان ۴ درصد افزایش یافت.
انتظار میرود که ظرفیت تولید منطقهای به طور چشمگیری در آمریکای شمالی، خاورمیانه و منطقه آسیا- اقیانوسیه افزایش یابد. انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۵ میزان تولید مواد شیمیایی با ارزش در آمریکای شمالی (و در راس آنها ایالات متحده آمریکا) و خاورمیانه هر یک به میزان یک پنجم (۲۰ درصد) افزایش یابد، و آسیا- اقیانوسیه نیز بخش عمده سهم باقیمانده را به خود اختصاص دهد.
به رغم بیش از ۲۵ درصد افزایش در تقاضا برای مواد شیمیایی اولیه، باید میزان انتشار مستقیم آلایندهها به شدت کاهش یابد و نسبت به سطح جاری تا سال ۲۰۳۰ به اندازه ۱۰ درصد کاهش یابد. محصولات پتروشیمی، به میزان زیادی در ساخت مواد دارویی مورد استفاده قرار میگیرند و به طور قابل توجهی، بروز عفونتهای بیمارستانی را به حداقل میرسانند که شامل عفونتهای منتقل شده توسط میکروبها از سایر بیماران، غذای بیمارستانی و محیطهایی با بهداشت کم میباشد. مواد پتروشیمی نیز به شکل پلیمرهای کربومر و گلیسیرین در ضدعفونیکننده دست گنجانده شدهاند. فنل و کومن برای تولید آسپرین و پنی سیلین استفاده میشوند. علاوه بر این، تعدادی از رزینهای پتروشیمی در روشهای تصفیه دارو کاربرد دارند.
منبع: بولتن نیوز