تاریخ: ۲۰ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۴:۲۷
بازدید: ۲۱۷
کد خبر: ۲۹۷۹۶۰
سرویس خبر : آهن و فولاد
افت بهای آهن ‏‏‌اسفنجی در معاملات بورس‌کالای ایران از عقبگرد بهای شمش فولاد حمایت می‌کند

آهن ‏‏‌اسفنجی از سکه افتاد

‌می‌متالز - قیمت آهن اسفنجی به نرخ فروش آن در فروردین سال گذشته بازگشت؛ این عقبگرد قیمتی در حالی در این بازار رقم خورد که ظرف نیمه‌دوم سال گذشته، کمبود عرضه این محصول زمینه صعود قابل ملاحظه بهای آن در بازار داخل را فراهم کرده بود.

به گزارش می‌متالز، با توجه به پایان‌یافتن فصل سرد در کشور و وصل گاز در واحد‌های احیا ظرف هفته‌های پایانی سال ۱۴۰۱، بر میزان تولید و در ادامه عرضه آهن اسفنجی در بازار داخل افزوده شد و به این ترتیب با فروکش‌کردن تب خرید در این بازار، آهن اسفنجی از سکه افتاد. در این شرایط ایجاد جریان کاهش نرخ در بازار جهانی آهن و فولاد نیز مزید بر علت شد تا واحد‌های فولادی به رقابت برای کسب سهم از عرضه شمش فولاد تمایل نداشته باشند. در حالی که صعود بهای آهن اسفنجی ظرف نیمه‌دوم سال گذشته، حامی رشد بهای شمش و محصولات فولادی در بازار داخل بود، انتظار می‌رود که افت بهای این محصول ظرف هفته‌های ابتدایی سال‌جاری بتواند سیگنال کاهشی برای این محصولات در هفته جاری به همراه داشته باشد.

فروکش کردن تقاضا در رینگ آهن اسفنجی

افزایش عرضه و وجود چشم انداز روشن از استمرار عرضه آهن اسفنجی، آرامش را به رینگ فروش این محصول در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران بازگرداند. این در حالی بود که کاهش اجباری تولید آهن اسفنجی به دلیل قطع یا کاهش گاز واحد‌های احیا ظرف نیمه‌دوم سال گذشته باعث شده بود تا رینگ فروش آهن اسفنجی در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران ظرف سال گذشته به یکی از رینگ‌های پرتلاطم فروش محصول تبدیل شود. البته انتظارات تورمی افزایشی، رشد مستمر بهای ارز و نبود چشم انداز مشخص از آینده نرخ ارز در بازار داخل باعث شده بود تا سایر رینگ‌های کالایی نیز ظرف نیمه‌دوم سال گذشته با رونق تورمی مواجه باشند و برتری تقاضا نسبت به عرضه زمینه رقابت میان متقاضیان و رشد نرخ فروش نسبت به نرخ پایه را فراهم کرده بود. اما برتری تقاضا نسبت به عرضه در رینگ آهن اسفنجی به‌مراتب بیش از سایر بازار‌های کالایی بود؛ چرا که مصرف‌کنندگان این محصول که اغلب واحد‌های فولادی و در برخی موارد نوردکاران بودند، علاوه بر سیگنال مثبت تورمی با سیگنال کاهش تولید و کمبود مواد اولیه نسبت به میزان مصرف مواجه بودند.

با پایان‌یافتن فصل سرما در کشور و استمرار عرضه آهن اسفنجی، تب خرید این محصول از بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران فروکش‌کرد. به این ترتیب ظرف هفته جاری معاملات آهن اسفنجی بدون رقابت و در نرخ پایه انجام شد. براساس داده‌های سایت بورس‌کالای ایران، روز شنبه ۱۹ فروردین‌ماه برابر ۹۸‌هزار تن آهن اسفنجی با نرخ پایه ۱۰‌هزار و ۴۰۰ تومان عرضه شد و برای این محصول تقاضایی بالغ بر ۱۴۲‌هزار تن در بازار به ثبت رسید. میزان تقاضا بالاتر از عرضه بود؛ اما خریداران حاضر به رقابت قیمتی برای کسب سهم از این عرضه نشدند. به این ترتیب در روز ۱۹ فروردین‌ماه برابر ۷۶‌هزار تن آهن اسفنجی با میانگین نرخ ۱۰‌هزار و ۴۰۰ تومان از رینگ صنعتی بورس‌کالا معامله شد.

درحالی که میزان تقاضا برای محصولات برخی واحد‌های احیا بیش از عرضه بود، خریداران به خرید محصولات برخی از واحد‌ها تمایل نداشتند و به این ترتیب به‌رغم برتری تقاضا نسبت به عرضه، حجم فروش آهن اسفنجی کمتر از میزان عرضه بود. در حالی در روز ۱۹ فروردین‌ماه، بهای فروش آهن اسفنجی به ۱۰‌هزار و ۴۰۰ تومان رسید که میانگین نرخ فروش آن در زمان مشابه سال قبل برابر ۱۰‌هزار و ۳۰۰ تومان بود. به این ترتیب اصلی‌ترین ماده اولیه مصرفی در تولید شمش فولاد در شرایط کنونی با نرخی برابر بهای فروش آن در سال قبل به فروش می‌رود. این موضوع می‌تواند از افت بهای شمش‌فولاد در بازار داخل حمایت کند. وصل گاز واحد‌های احیا و افزایش تولید آهن اسفنجی برای صنایع تکمیلی فعال در این حوزه و مصرف‌کننده نهایی خبری خوش است، اما عدم‌سرمایه‌گذاری مناسب در توسعه زیرساخت انرژی، ظرف سال‌های گذشته باعث شده است تا تهدید کاهش اجباری تولید این محصول در نیمه‌دوم امسال نیز مطرح باشد.

شمش فولاد ارزان می‌شود؟

بیشترین نرخ فروش تاییدشده آهن اسفنجی از رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران مربوط به هفته ابتدایی اسفند بود. این محصول در این هفته با نرخ ۱۵‌هزار و ۱۷۰ تومان نیز معامله شد. به این ترتیب ظرف کمتر از دوماه، میانگین نرخ فروش آهن اسفنجی از بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران، نسبت به رکورد قیمتی فروش این محصول افت ... درصدی را به ثبت رساند. ظرف سال گذشته، در شرایطی که شمش فولاد در بازار‌های جهانی از سکه افتاده بود، به شکل مستمر بر نرخ آن در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران افزوده می‌شد.

مدافعان رشد قیمت شمش فولاد، بخشی از واگرایی قیمتی در بازار شمش و محصولات فولادی در معاملات بازار فیزیکی بورس‌کالا و بازار آزاد با روند جهانی را به صعود بهای آهن اسفنجی مربوط دانسته و معتقد بودند، رقابت قیمتی در رینگ آهن اسفنجی با افزایش هزینه تولید شمش و محصولات فولادی، زمینه اوج گیری بهای این محصولات در بازار داخل را فراهم کرده و مانع اثرپذیری رینگ شمش و محصولات فولادی از سیگنال کاهشی جهانی می‌شود. در شرایطی که آهن اسفنجی با رفع محدودیت عرضه، به مسیر کاهش نرخ بازگشته و نرخ فروش آن در روز شنبه ۱۹ فروردین‌ماه نسبت به رکورد قیمت فروش آن در سال گذشته افت ۳۰ درصدی داشته است، می‌توان انتظار داشت که از نرخ فروش شمش فولاد در رینگ روز دوشنبه ۲۱ فروردین‌ماه نیز کاسته شود.

سیگنال جهانی؛ سرعت گیر قیمتی آهن اسفنجی

ظرف سال ۱۴۰۱ نرخ ارز در بازار آزاد رشد ۷۴ درصدی داشت و از کانال قیمتی ۲۷‌هزار تومان در ابتدای سال به کانال قیمتی ۴۷‌هزار تومان در پایان اسفند رسید. در این بازه زمانی میانگین نرخ فروش آهن اسفنجی از ۹‌هزار و ۸۹۰ تومان در ابتدای سال ۱۴۰۱ به ۱۳‌هزار تومان در روز ۲۰ اسفند رسید؛ یعنی ظرف سال ۱۴۰۱ نرخ آهن اسفنجی رشد ۵/ ۳۱ درصدی داشت. عقب‌ماندن بهای آهن اسفنجی از روند نوسان نرخ ارز در بازار آزاد به سقوط بهای محصولات زنجیره آهن و فولاد در بازار جهانی ظرف سال گذشته مربوط می‌شود. نرخ ارز در ابتدای سال ۱۴۰۱، روند باثباتی داشت؛ اما در این بازه زمانی بهای کامودیتی‌ها متاثر از تبعات اقتصادی حمله روسیه به اوکراین و امیدواری نسبت به بازگشت سریع اقتصاد چین به مسیر رشد در اوج بود و سیگنال مثبت جهانی، از رشد بهای آهن اسفنجی نیز حمایت کرده بود.

کمترین نرخ فروش آهن اسفنجی در بازار فیزیکی بورس کالای ایران در سال ۱۴۰۱ مربوط به نیمه مردادماه بود؛ میانگین نرخ فروش این محصول از این بازار در این تاریخ به ۶‌هزار و ۸۹۰ تومان نیز رسید. فاصله گرفتن بهای محصولات زنجیره آهن و فولاد از رکورد قیمتی ثبت‌شده در ابتدای سال با فروکش کردن تبعات اقتصادی جنگ در اروپای شرقی و همچنین عدم‌تحقق بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد، عامل سقوط بهای کالا‌های صنعتی در بازار جهانی ظرف سال گذشته بود.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده