تاریخ: ۲۹ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۲۳
بازدید: ۱۶۴
کد خبر: ۲۹۹۳۹۲
سرویس خبر : انرژی

سهم انرژی هسته‌ای در جهان چقدر است؟

سهم انرژی هسته‌ای در جهان چقدر است؟
‌می‌متالز - همزمان با اقدام آلمان برای خاموشی سه نیروگاه هسته‌ای خود، این سوال مطرح شده که سهم انرژی هسته‌ای در کشور‌های مختلف جهان چقدر است. در این گزارش به تفکیک قاره‌ها به چالش‌های تولید، توزیع و جایگزینی انرژی هسته‌ای پرداخته‌ایم.

به گزارش می‌متالز، بیش از ۵۰ کشور از انرژی هسته‌ای در حدود ۲۲۰ راکتور تحقیقاتی استفاده می‌کنند. از این راکتور‌ها علاوه بر تحقیقات، برای تولید ایزوتوپ‌های پزشکی و صنعتی و همچنین برای آموزش استفاده می‌شود.

نیروگاه‌های هسته‌ای در ۳۲ کشور در سراسر جهان فعال هستند. در واقع، از طریق شبکه‌های انتقال منطقه‌ای، بسیاری از کشور‌ها تا حدی به انرژی هسته‌ای وابسته هستند. به عنوان مثال، ایتالیا و دانمارک تقریباً ۱۰ درصد برق خود را از انرژی هسته‌ای وارداتی تامین می‌کنند. در سال ۲۰۲۱، نیروگاه‌های هسته‌ای، ۲۶۵۳ تراوات ساعت برق تولید کردند که این میزان در سال ۲۰۲۰، ۲۵۵۳ تراوات ساعت بود.

سهم انرژی هسته‌ای در جهان چقدر است؟


تولید برق جهانی ۲۰۲۰ (منبع: آژانس بین المللی انرژی)

کدام کشور‌ها برق خود را از طریق انرژی هسته‌ای تولید می‌کنند؟


۱۳ کشور در سال ۲۰۲۱ حداقل یک چهارم برق خود را از طریق انرژی هسته‌ای تولید کردند. فرانسه حدود ۷۰ درصد برق خود را از انرژی هسته‌ای تامین می‌کند، در حالی که اوکراین، اسلواکی، بلژیک و مجارستان حدود نیمی از برق خود را از انرژی هسته‌ای تامین می‌کنند. ژاپن عادت داشت بیش از یک چهارم برق خود را به انرژی هسته‌ای متکی باشد و انتظار می‌رود که به جایی نزدیک به آن سطح بازگردد.

سهم انرژی هسته‌ای در جهان چقدر است؟

فهرست کشور‌های دارای انرژی هسته‌ای در آمریکای شمالی

به گزارش وبسایت worldnuclear، کانادا دارای ۱۹ راکتور هسته‌ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۱۳.۶ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۴.۳ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. همه ۱۹ راکتور هسته‌ای کشور به جز یکی در انتاریو مستقر هستند.

مکزیک دارای دو راکتور هسته‌ای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۱.۶ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۵.۳ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

آمریکا دارای ۹۲ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۹۴.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۹.۶ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. چهار راکتور AP۱۰۰۰ در دست ساخت بود، اما دو مورد از آن‌ها خاموش شده است. یکی از دلایل وقفه در ساخت جدید در آمریکا تا به امروز، تکامل بسیار موفق در استراتژی‌های تعمیر و نگهداری بوده است. طی ۱۵ سال گذشته، بهبود عملکرد عملیاتی، استفاده از نیروگاه‌های هسته‌ای آمریکا را افزایش داده است، با افزایش تولید معادل ۱۹ نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی جدید در حال ساخت. در سال ۲۰۱۶، اولین راکتور انرژی هسته‌ای جدید به مدت ۲۰ سال در کشور راه اندازی شد. با وجود این، تعداد راکتور‌های قابل بهره برداری در سال‌های اخیر کاهش یافته است، از اوج ۱۰۴ راکتور در سال ۲۰۱۲. تعطیلی زودهنگام توسط ترکیبی از عوامل از جمله گاز طبیعی ارزان، آزادسازی بازار، یارانه بیش از حد منابع تجدیدپذیر، و سیاسی ایجاد شده است.

سهم قاره آمریکای جنوبی در انرژی هسته‌ای

آرژانتین دارای سه راکتور با ظرفیت خالص ۱.۶ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، این کشور ۷.۲ درصد از برق خود را از طریق هسته‌ای تولید کرد.

برزیل دارای دو راکتور با ظرفیت خالص ۱.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲.۴ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

فهرست راکتور‌های هسته‌ای اروپا به تفکیک کشوری

بلژیک دارای هفت راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۵.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۵۰.۸ درصد انرژی برق کشور را تولید می‌کرد.

فنلاند دارای پنج راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری است که مجموعاً ظرفیت خالص آن‌ها ۴.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۳۲.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. پنجمین راکتور فنلاند یک EPR ۱۶۰۰ مگاواتی (خالص) در مارس ۲۰۲۲ به شبکه متصل شد.

فرانسه دارای ۵۶ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۶۱.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۶۹ درصد از برق کشور را تولید کرد. یک سیاست انرژی در سال ۲۰۱۵ با هدف کاهش سهم کشور از تولید هسته‌ای به ۵۰ درصد تا سال ۲۰۲۵ انجام شد. این هدف اکنون به سال ۲۰۳۵ موکول شده است. وزیر انرژی کشور فرانسه گفت که این هدف واقع بینانه نیست و باعث افزایش دی اکسید کربن کشور می‌شود. انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، امنیت عرضه را به خطر می‌اندازد و مشاغل را در معرض خطر قرار می‌دهد. یک راکتور در حال حاضر در فرانسه در حال ساخت است.

در آلمان، سه راکتور انرژی هسته‌ای با ظرفیت خالص ۴.۱ گیگاوات به کار خود ادامه می‌دهند. در سال ۲۰۲۱، نیروگاه‌های هسته‌ای ۱۱.۹ درصد از برق کشور را تولید کردند. آلمان به عنوان بخشی از سیاست Energiewende خود، تولید هسته‌ای را تا پایان سال ۲۰۲۲ حذف می‌کند. Energiewende هنوز برنامه‌ای برای کاهش قابل توجهی در انتشار دی اکسید کربن ارائه نکرده است. در سال ۲۰۱۱، یک سال پس از معرفی این سیاست، آلمان ۸۰۹ تن دی اکسید کربن منتشر کرد. در سال ۲۰۲۰، این کشور ۶۴۴ میلیون تن دی‌اکسید کربن منتشر کرد و هفتمین تولیدکننده گاز دی‌اکسید کربن در جهان بود. هلند دارای یک راکتور هسته‌ای منفرد با ظرفیت خالص ۰.۵ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، از محل انرژی هسته‌ای ۳.۱ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

سهم انرژی هسته‌ای در جهان چقدر است؟

اسپانیا دارای هفت راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۷.۱ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲۰.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

سوئد دارای شش راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۶.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۳۰.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. این کشور در حال تعطیل کردن برخی از رآکتور‌های قدیمی است، اما سرمایه‌گذاری هنگفتی برای افزایش طول عمر و ارتقاء آن انجام داده است.

سوئیس دارای چهار راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۳.۰ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲۸.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. بریتانیا دارای ۹ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۵.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۴.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

سهم اروپای مرکزی و شرقی، روسیه در انرژی هسته‌ای

ارمنستان دارای یک راکتور انرژی هسته‌ای با ظرفیت خالص ۰.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲۵.۳ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

بلاروس دارای یک راکتور انرژی هسته‌ای قابل بهره‌برداری است که در نوامبر ۲۰۲۰ به شبکه متصل شده است و راکتور دوم در حال ساخت است. تقریباً بقیه برق کشور از گاز طبیعی تولید می‌شود. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۴.۱ درصد از برق کشور را تولید کرد.

بلغارستان دارای دو راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۲.۰ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۳۴.۶ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

جمهوری چک دارای شش راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۳.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۳۶.۶ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

مجارستان دارای چهار راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص خالص ۱.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۴۶.۸ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

رومانی دارای دو راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۱.۳ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۸.۵ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد.

روسیه دارای ۳۷ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۲۷.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲۰.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد. یک فرمان دولتی در سال ۲۰۱۶، ساخت ۱۱ راکتور انرژی هسته‌ای را تا سال ۲۰۳۰، به اضافه راکتور‌هایی که در حال ساخت هستند، مشخص کرد. در آغاز سال ۲۰۲۲، روسیه سه راکتور در دست ساخت داشت که مجموعاً ظرفیت آن ۲.۶ گیگاوات بود. قدرت صنعت هسته‌ای روسیه در تسلط آن بر بازار‌های صادراتی راکتور‌های جدید منعکس شده است. صنعت ملی هسته‌ای کشور در حال حاضر در پروژه‌های راکتوری جدید در بلاروس، چین، مجارستان، هند، ایران و ترکیه و به درجات مختلف به عنوان سرمایه‌گذار در الجزایر، بنگلادش، بولیوی، اندونزی، اردن، قزاقستان، نیجریه، آفریقای جنوبی، مشارکت دارد. از جمله تاجیکستان و ازبکستان. اسلواکی دارای چهار راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۱.۸ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۵۲.۳ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. دو واحد دیگر نیز در دست ساخت است.

اسلوونی دارای یک راکتور هسته‌ای منفرد با ظرفیت خالص ۰.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، اسلوونی ۳۶.۹ درصد برق خود را از طریق هسته‌ای تولید کرد.

اوکراین دارای ۱۵ رآکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۱۳.۱ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۵۵.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد. ترکیه ساخت اولین نیروگاه هسته‌ای خود را در آوریل ۲۰۱۸ آغاز کرد و انتظار می‌رود عملیات اجرایی آن در سال ۲۰۲۳ آغاز شود.

سهم آسیا در انرژی هسته‌ای

بنگلادش ساخت اولین راکتور از دو راکتور VVER-۱۲۰۰ روسیه را در سال ۲۰۱۷ آغاز کرد. ساخت دومین راکتور در سال ۲۰۱۸ آغاز شد. این کشور قصد دارد اولین واحد را تا سال ۲۰۲۳ به بهره‌برداری برساند. این کشور در حال حاضر تقریباً تمام برق خود را از سوخت‌های فسیلی تولید می‌کند.

چین دارای ۵۵ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۵۳.۳ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۵.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد. این کشور همچنان بر بازار ساخت‌وساز‌های هسته‌ای جدید تسلط دارد، با ۲۱ راکتور در دست ساخت در پایان ژوئیه ۲۰۲۲. در سال ۲۰۱۸ چین اولین کشوری بود که دو طرح جدید – AP۱۰۰۰ و EPR را راه‌اندازی کرد. چین Hualong One را برای صادرات به بازار عرضه می‌کند، یک طراحی راکتور عمدتا بومی. انگیزه قوی برای توسعه نیروی هسته‌ای جدید در چین ناشی از نیاز به بهبود کیفیت هوای شهری و کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای است.

هند دارای ۲۲ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۶.۸ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۳.۲ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. دولت هند متعهد به افزایش ظرفیت انرژی هسته‌ای خود به عنوان بخشی از برنامه توسعه زیرساخت‌های عظیم خود است. دولت در سال ۲۰۱۰ هدف بلندپروازانه‌ای را تعیین کرد که تا سال ۲۰۲۴ ظرفیت هسته‌ای ۱۴.۶ گیگاواتی را به صورت آنلاین داشته باشد. در پایان ژوئیه ۲۰۲۲، هشت راکتور در هند در دست ساخت بود که مجموعاً ظرفیت آن ۶.۷ گیگاوات بود.

ژاپن دارای ۳۳ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۳۱.۷ گیگاوات است. پس از حادثه فوکوشیما در سال ۲۰۱۱، از مارس ۲۰۲۲، ۱۰ راکتور مجدداً فعال شدند و ۱۵ راکتور دیگر در مرحله تأیید مجدد راه اندازی بودند. در سال ۲۰۲۱، این رقم فقط ۷.۲ ٪ بود.

کره جنوبی دارای ۲۵ راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۲۴.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۲۸.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد. این کشور دارای سه راکتور جدید در حال ساخت در داخل کشور است و در حال ساخت یک نیروگاه چهار واحدی در امارات متحده عربی است.

پاکستان دارای شش راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص ۳.۳ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۱۰.۶ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. پاکستان یک واحد چینی Hualong One در دست ساخت دارد که اولین بار در فوریه ۲۰۲۲ به مرحله بحرانی رسید.

سهم آفریقا در انرژی هسته‌ای

مصر در جولای ۲۰۲۲ ساخت اولین واحد از چهار واحد VVER طراحی شده توسط روسیه را که در سایت الدبعه در سواحل مدیترانه ساخته می‌شود، آغاز کرد. واحد دوم در نوامبر ۲۰۲۲ شروع به ساخت کرد. انتظار می‌رود هر چهار راکتور تا سال ۲۰۳۰ به بهره برداری برسد.

آفریقای جنوبی دارای دو راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت خالص مجموع ۱.۹ گیگاوات است و تنها کشور آفریقایی است که در حال حاضر از انرژی هسته‌ای برق تولید می‌کند. در سال ۲۰۲۱، هسته‌ای ۶.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد. آفریقای جنوبی به برنامه‌هایی برای ظرفیت بیشتر متعهد است، اما محدودیت‌های مالی قابل توجه است.

سهم خاورمیانه در انرژی هسته‌ای

ایران دارای یک رآکتور هسته‌ای واحد با ظرفیت خالص ۰.۹ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، انرژی هسته‌ای تنها ۱.۰ درصد از برق کشور را تولید کرد.

امارات متحده عربی دارای سه راکتور هسته‌ای قابل بهره‌برداری با ظرفیت ۴.۰ گیگاوات است. واحد چهارم در همین کارخانه (برکه) در دست ساخت است. در سال ۲۰۲۱، انرژی هسته‌ای ۱.۳ درصد از برق کشور را تولید می‌کرد. کشور‌های نوظهور انرژی هسته‌ای همانطور که در بالا ذکر شد، بنگلادش، بلاروس، ترکیه و امارات متحده عربی همگی در حال ساخت اولین نیروگاه‌های هسته‌ای خود هستند. تعدادی دیگر از کشور‌ها به سمت استفاده از انرژی هسته‌ای برای تولید برق حرکت می‌کنند. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه کشور‌های نوظهور انرژی هسته‌ای مراجعه کنید. بهبود عملکرد راکتور‌های موجودعملکرد راکتور‌های هسته‌ای در طول زمان به طور قابل توجهی بهبود یافته است. در طول ۴۰ سال گذشته نسبت راکتور‌هایی که به فاکتور‌های ظرفیت بالا می‌رسند به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به عنوان مثال، ۶۸ درصد از راکتور‌ها در سال ۲۰۲۱ به ضریب ظرفیت بالاتر از ۸۰ درصد دست یافتند، در مقایسه با کمتر از ۳۰ درصد در دهه ۱۹۷۰، در حالی که تنها ۶ درصد از راکتور‌ها ضریب ظرفیت کمتر از ۵۰ درصد در سال ۲۰۲۱ داشتند، در مقایسه با کمی بیش از ۲۰ درصد. درصد در دهه PRIS)

همچنین قابل توجه است که طی پنج سال گذشته هیچ روند قابل توجهی مرتبط با سن در ضریب ظرفیت متوسط ​​راکتور‌ها وجود ندارد. سایر راکتور‌های هسته‌ای علاوه بر نیروگاه‌های هسته‌ای تجاری، حدود ۲۲۰ راکتور تحقیقاتی در بیش از ۵۰ کشور فعال هستند که تعداد بیشتری نیز در دست ساخت هستند. بسیاری از این راکتور‌ها علاوه بر استفاده برای تحقیق و آموزش، ایزوتوپ‌های پزشکی و صنعتی تولید می‌کنند. استفاده از راکتور‌ها برای نیروی محرکه دریایی عمدتاً محدود به نیروی دریایی بزرگ است که در آن برای پنج دهه نقش مهمی ایفا کرده است و نیرو برای زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی بزرگ تامین می‌کند. بیش از ۱۶۰ کشتی، عمدتاً زیردریایی‌ها، توسط حدود ۲۰۰ راکتور هسته‌ای به حرکت در می‌آیند و بیش از ۱۳۰۰۰ سال تجربه راکتوری با راکتور‌های دریایی به دست آمده است. روسیه و آمریکا بسیاری از زیردریایی‌های هسته‌ای خود را از دوران جنگ سرد خارج کرده‌اند. روسیه همچنین دارای ناوگانی از یخ شکن‌های بزرگ هسته‌ای است و تعداد بیشتری نیز در دست ساخت دارد. همچنین یک نیروگاه هسته‌ای شناور را با دو راکتور ۳۲ مگاواتی به شبکه در منطقه دورافتاده قطب شمال Pevek متصل کرده است.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده