تاریخ: ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۳۱
بازدید: ۲۲۰
کد خبر: ۳۰۲۷۷۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
در میز صنعت «استخراج کانه‌های فلزی» مطرح شد (جلسه سیزدهم)؛

پیگیری استقرار «ثبت شرکت‌ها» در سازمان بورس، برای تسریع افزایش سرمایه‌ها

پیگیری استقرار «ثبت شرکت‌ها» در سازمان بورس، برای تسریع افزایش سرمایه‌ها
‌می‌متالز - ضرورت نوسازی ناوگان صنعتی و اکتشافات عمیق معدنی در ایران، اهمیت رقابت‌پذیری بین‌المللی در صنعت فولاد، حذف چندنرخی بودن قیمت ارز و قیمت‌گذاری نامتوازن از مهم‌ترین محور‌های سیزدهمین نشست میز صنعت سازمان بورس در بررسی صنعت «استخراج کانه‌های فلزی» بود. در بخشی از این نشست، ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در رابطه با انتقاد ناشران به طولانی بودن فرآیند‌های ثبت شرکتی، گفت: هر جا که توانستیم این روند را تسریع کردیم. بخشی از این محدودیت‌ها به قانون تجارت بازمی‌گردد که بخشی از آن با اصلاح قانون بازار در حال پیگیری است. با اداره ثبت مذاکراتی داشتیم تا برای تسریع و تسهیل روند افزایش سرمایه در سازمان بورس مستقر شوند.

به گزارش می‌متالز، سیزدهمین نشست میز صنعت سازمان بورس و اوراق بهادار با موضوع بررسی صنعت استخراج کانه‌های فلزی، با ریاست، ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس با موضوع صنعت استخراج کانه‌های فلزی برگزار شد.

این جلسه با حضور مدیر امور معدنی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، مدیرعامل توسعه معادن روی ایران، معاون مالی و اقتصادی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، رئیس اداره نظارت بر ناشران صنعتی و معدنی سازمان بورس، رئیس اداره میز‌های صنعت و رتبه بندی ناشران سازمان بورس و جمعی از خبرنگاران و فعالان بازار سرمایه برگزار شد.

ضرورت نوسازی ناوگان صنعتی و اکتشافات عمیق معدنی در ایران

امید محتشمی‌فر، مدیر امور معدنی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در این جلسه با اشاره به فرسودگی ناوگان صنعتی و معدنی کشور، گفت: مهم‌ترین مشکل ما در شرایط فعلی در کنار مشکلات انرژی، فرسودگی ناوگان است. امروزه معادن دنیا به سوی اکتشافات عمیق رفته‌اند و دارند از منابع زیر زمینی معدنی استفاده می‌کنند.

محتشمی‌فر با اشاره به ضرورت نوسازی ناوگان برای استفاده از منابع زیرزمینی از خرید ۱۰ دستگاه اکتشافی جدید خبر داد و گفت: این تجهیزات می‌تواند تا ۲.۵۰۰ متر زیرزمین بهره‌برداری انجام دهد. نیازمند ماشین‌آلات نو هستیم. به‌واسطه تحریم‌ها و عدم نوسازی ناوگان کل کشور فرسوده شده است. ما ناچار به واردات تجهیزات دسته دوم هستیم. باید به سوی واردات تجهیزات نو حرکت کنیم.

مدیر امور معدنی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با بیان اینکه اکتشافات منابع معدنی ایران مغفول مانده است، گفت: این وضعیت به خاطر عدم دسترسی به تخصیص نرم افزار‌ها و ماهواره‌های دقیق اکتشافی و تجهیزات معدنی است.

وی درباره چالش انرژی صنایع و معادن اظهار کرد: از ۱۵ خرداد تا انتهای شهریور امسال در محدودیت قرار خواهیم گرفت. خوشبختانه مجری طرح نیروگاه‌های صنعتی و معدنی شرکت مادر تخصصی توانیر اظهار کرده بودند که براساس تفاهم‌نامه‌ای بین وزارت نیرو و صمت، ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی توسط واحد‌های صنعتی و معدنی ایجاد می‌شود، اما این میزان کافی نیست.

در ادامه نشست یکی از اعضای هیات مدیره شرکت توسعه معادن روی ایران گفت: مشکلات عمده در بحث اکتشافات عمیق در حوزه معادن به ماشین آلات باز می‌گردد؛ زیرا این حوزه به سبب تخصصی بودن نیاز به تکنولوژی‌ها و ابزار‌های نوین دارد. ما با مسائلی مثل عدم توجه کافی به کاربرد فناوری‌های نوین در بخش استخراج، اکتشاف و بهره‌برداری، مشکلات و معضلات بخش محیط زیستی و منابع طبیعی، عدم بازنگری در قوانین موجود برای حفظ حوزه محیط زیست، فرسوده بودن ماشین آلات، عدم امکان ایجاد آزمایشگاه‌ها در مجاورت حوزه‌های معدنی، نبود واحد‌های فرآوری و پیش فرآوری، عدم اختصاص منابع مالی توسط دولت جهت جاده سازی به منظور دسترسی به معادن و شبکه‌های برق رسانی، ابهام در خصوص بخش درونی نحوه محاسبه حقوق دولتی، عدم بازگشت درآمد‌های حقوق دولتی به بخش معدن، تداخلات بین فعالیت‌های معدنی و محیط زیستی مواجه هستیم.

پیگیری استقرار «ثبت شرکت‌ها» در سازمان بورس، برای تسریع افزایش سرمایه‌ها

امید محتشمی‌فر

ضرورت رقابت‌پذیری بین‌المللی در صنعت فولاد/چندنرخی بودن ارز وقت شرکت‌ها را تلف می‌کند

کیارش مهرانی، معاون مالی و اقتصادی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات با اشاره به ظرفیت حدود ۵۵ میلیون تنی فولاد کشور اظهار کرد: حدود ۲۰ میلیون تن ظرفیت بلااستفاده در حوزه فولاد و سنگ آهن داریم. یعنی از دیدگاه اقتصاد ملی، سرمایه و ارز برای این ۲۰ میلیون تخصیص داده و بدل به دارایی ثابت شده است که رسما بلااستفاده است.

وی با بیان اینکه روند قیمت سنگ‌آهن در دنیا صعودی نیست، گفت: با توجه به اینکه بخشی از سبد بازار سرمایه درگیر فولاد است، باید نگاه استراتژیک به قیمت و دو موضوع حقوق و عوارض دولتی و بهره مالکانه داشته باشیم. بیش از هر زمانی نیازمند مبنای قیمت‌گذاری هستیم. منافع سهام‌داران در این قسمت مستتر است. ۵ درصد بهره مالکانه یکی از مخاطرات روی میز صنعت معدنی است. به‌نحوی که مجموعه‌های فولادی را از بعد قیمت‌تمام شده تحت تاثیر قرار می‌دهد.

معاون مالی اقتصادی شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه قیمت ارز مشخص نیست، گفت: ما چهار نرخ ارز داریم. نرخ ارز سنا برای مبادله و برای کالا‌های اساسی، توافقی و تلگرامی یا آزاد. این موضوع بدل به یک چالش اساسی برای صنایع در حوزه تامین مالی شده است. مواجهه یک اقتصاد با چندنرخی بودن ارز وقت شرکت‌ها را تلف می‌کند. ما در این وضعیت نمی‌توانیم طرح توجیه اقتصادی بنویسیم.

وی با بیان این مطلب که بازار سرمایه نیازمند تعیین تکلیف نرخ ارز است، گفت: نرخ تامین مالی ۳۶ تا ۴۰ درصد است و صنایع ما بازده این موضوع را ندارند. ما باید یک سیاست کلان صنعتی داشته باشیم و در نهایت باید به رقابت‌پذیری بین‌المللی فکر کنیم. ما نمی‌توانیم قیمت داخل را از قیمت جهان جدا کنیم. نمی‌توانیم دولت را به سوی کار‌های نشدنی ببریم.

معاون مالی اقتصادی شرکت ملی صنایع مس ایران در پایان از اطاله فرآیند‌های ثبت شرکت خبر داد و گفت: فرآیند ثبت شرکت واقعا کشنده شده است. معرفی یک هئیت مدیره یک سال طول می‌کشد. نیازمند اراده سازمان برای تسریع این موضوع هستیم. فرآیند ثبت (روزنامه شدن و آگهی شدن) تاثیر اقتصادی در کشور ندارد. شرکتی که دو یا سه هئیت مدیره بلاتکلیف دارد، خوب اداره نمی‌شود.

مذاکرات سازمان بورس با اداره ثبت برای تسهیل و تسریع روند ثبت

ولی الله جعفری با اشاره به طولانی بودن فرآیند‌های ثبت شرکتی، از احتمال استقرار نماینده شرکت ثبت در سازمان بورس در تسهیل و تسریع روند مورد انتقاد خبر داد و گفت: هر جا که توانستیم این روند را تسریع کردیم. بخشی از این محدودیت‌ها به قانون تجارت بازمی‌گردد که بخشی از آن با اصلاح قانون بازار در حال پیگیری است. با اداره ثبت مذاکراتی داشتیم تا برای تسریع و تسهیل روند افزایش سرمایه در سازمان بورس مستقر شوند.

پیگیری استقرار «ثبت شرکت‌ها» در سازمان بورس، برای تسریع افزایش سرمایه‌ها

ولی الله جعفری

غفلت از اکتشافات جدید در حوزه معدنی/قیمت‌گذاری تامتوازن چالش مهم پیش‌روست

سید محسن نبوی، معاون سرمایه‌گذاری و امور شرکت‌های شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر گفت: قیمت‌گذاری نامتوازن در زنجیره فولاد یکی از مسائل مهم این صنعت است. در صورت سنجش قیمت‌های داخلی با قیمت جهانی متوجه خواهیم شد که یک متر و معیاری در گذشته برای تعیین قیمت در این حوزه وجود داشته، اما اکنون عدم توازن و ناهماهنگی در بحث نرخ‌گذاری آسیب‌هایی را در بحث سرمایه‌گذاری به دنبال داشته که نتایج آن را در حوزه سنگ آهن قابل مشاهده است. تا چندسال اخیر دو بحث انرژی و سنگ آهن به عنوان دو مزیت مهم در صنعت فولاد محسوب می‌شدند؛ اما اکنون به سبب قطعی برق و گاز تامین انرژی یکی از چالش‌های مهم در این صنعت به حساب می‌آید و تا بیست سال آینده منابع سنگ آهن تمام خواهد شد.

معاون سرمایه‌گذاری و امور شرکت‌های شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر اظهار کرد: طی سال‌های اخیر بحث اکتشافات در کشور مغفول مانده، در همین راستا شرکت معدنی گل‌گهر برای خروج از وضعیت فعلی سعی کرده با همکاری متخصصان این حوزه گام‌های مثبتی را بردارد. از جمله مسائل مهم در حوزه معدن ادغام برخی شرکت‌ها و صرف به مقیاس است به طور مثال زنجیره فولاد ما با ظرفیت ۵۰ یا در حوزه واحد‌های نبرد با ۴۰ درصد ظرفیت کار می‌کند که می‌بایست این موضوع‌ها را سامان داد. در حوزه اکتشافات باید اقدامات جدی انجام شود، زیرا ذخایر معدنی که امروز از آن استفاده می‌کنیم مربوط به دهه ۴۰ و ۵۰ است.

نبوی مطرح کرد: بورس کالا تاکنون مانع قیمت‌گذاری دستوری شده، زیرا قیمت‌ها در این بازار براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شوند. مجلس کف پنج درصد را برای بهره مالکانه را به تصویب رسانده، مذاکراتی با ایمیدرو انجام شده تا یک کف برای نرخ عیار و باطله‌برداری مشخص شود تا شرکت‌های معدنی آسیب نبینند. بحث قیمت‌گذاری که در حوزه زنجیره ارزش مطرح می‌شود منوط به سال‌های قبل است که چنین مساله‌ای می‌تواند صنعت را با چالش‌های اساسی مواجه سازد، این بحث را از سمت کگل و کچاد پیگیر هستیم.

پیگیری استقرار «ثبت شرکت‌ها» در سازمان بورس، برای تسریع افزایش سرمایه‌ها

معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران

رینگ صادراتی هرچه بیشتر بفروشد به نفع کشور است

معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در ادامه این نشست به ضرورت چالش ارزی اشاره کرد و گفت: در حال پیگیری این موضوع هستیم که بخشی از کالا‌ها از حوزه ارزی خارج شوند. در حوزه سنگ آهن، اما قیمت‌گذاری بیشتر با با انجمن‌هاست. مساله قیمت‌گذاری در بعضی صنایع مثل صنایع سیمانی بحرانی است. به این خاطر که بیشترشان بورسی هستند و دستشان هم به جایی نمی‌رسد.

فروتن درباره رینگ صادراتی بورس کالا گفت: دو سه هفته گذشته فولاد خلیج فارس اولین شرکتی بود که قیمت ارزی گذاشت. رینگ صادراتی هرچه بیشتر بفروشد به نفع کشور است. نباید در این مساله شک کرد. مقدمات فروش ارزی در رینگ ارزی آماده شده است تا مشکلات سابق شرکت ملی مس - که در اسفند ماه بود - ایجاد نشود. بعضی شرکت‌ها به‌دنبال ادغام با شرکت‌های دیگر و بعضی شرکت‌ها به‌دنبال تفکیک هستند. سازمان بورس البته در برابر تفکیک مقاومت می‌کند؛ چرا که در همه دنیا هم شرکت‌ها به سوی ادغام پیش می‌روند.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

عناوین برگزیده