به گزارش میمتالز، علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی ایران به اقدامات انجام شده از سوی بورس انرژی در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: مهمترین اقدام دولت سیزدهم در حوزه وزارت نفت، پذیرش گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی بود.
وی اظهار کرد: با تغییرات رخ داده در شرکت ملی نفت و با برنامهای که بخش امور بین الملل این شرکت در دستور کار قرار داد، اقدام مربوط به پذیرش گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی به مرحله اجرا رسید و شاهد آغاز معاملات گواهی سپرده نفت خام در اسفند ۱۴۰۱ بودیم.
نقوی به اقدامات انجام شده در شرکت ملی گاز ایران و برنامههای اجرا شده این شرکت در حوزه بورس انرژی تاکید کرد و گفت: نکته دیگر مربوط به افزایش حجم معاملات گاز مایع در شرکت گاز بود، معاملات گاز مایع در سال ۱۴۰۰ با افزایش ۴۴ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۹ همراه بود.
مدیرعامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: همچنین در این برهه زمانی در این کالای مهم شرکت گاز، شاهد افزایش تعداد مشتریان و مازاد درآمد ناشی از رقابت بودیم.
وی اظهار کرد: تاکنون برنامهریزیهای مهم و موثری را برای افزایش عرضهها با شرکت ملی نفت ایران و نیز شرکت گاز ایران در دستور کار قرار دادیم که در ادامه این فعالیتها زمینه تغییرات مهم در این حوزه فراهم شد.
به گفته نقوی، قسمتی از همکاریها در زمینه راهاندازی گواهی صرفه جویی گاز طبیعی بود که باید با همکاری شرکت گاز به نتیجه برسد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران تاکید کرد: همچنین در حوزه وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با توجه به افزایش مصرف داخلی در حوزه سوخت، بحث صادرات بنزین و گازوییل متوقف شد و شاهد کاهش حجم صادرات فرآوردههای نفتی بودیم.
وی به همکاریهای صورت گرفته مابین وزارت نیرو و بورس انرژی اشاره کرد و افزود: با حضور وزیر نیرو در حوزه وزارت نیرو بحث توسعه مبادلات برق در بورس انرژی در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت.
نقوی ادامه داد: در ادامه فعالیتهای وزیر نیرو در این حوزه، دستورالعمل توسعه مبادلات برق در بورس انرژی در اسفند ۱۴۰۱ به تصویب وزیر نیرو رسید که در نهایت ابلاغ شد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران اظهار داشت: اکنون رویههای مترتب بر آن در حال نهایی شدن است تا همه مشترکان بالای یک مگاوات بتوانند خرید برق را به صورت مستقیم از طریق بورس انجام دهند.
نقوی به راهاندازی تالار برق سبز تاکید کرد و افزود: همچنین تالار برق سبز برای انجام معاملات نیروگاههای تجدیدپذیر یکی از پروژههای مهمی بود که در خرداد ۱۴۰۲ و پس از پیگیری مستمر و حمایت وزارت نیرو و سازمان انرژی تجدیدپذیر به نتیجه رسید.
وی به مزایای استفاده از تابلوی برق سبز تاکید کرد و افزود: اگر معاملات مورد استقبال صنایع قرار بگیرد و مدیریت باری که توسط وزیر نیرو به شرکت توانیر و شرکت توزیع در استانها ابلاغ شده است، اجرایی شود میتوان امیدوار بود که تابلوی برق سبز در کاهش ناترازیها نقش آفرین باشد و اطمینان خاطری را در این حوزه ایجاد کند.
نقوی با بیان اینکه این موضوع سبب میشود تا شاهد سرمایهگذاری بیشتری در انرژیهای تجدیدپذیر باشیم، اعلام کرد: از یک ماه گذشته که این تابلو شکل گرفت، شاهد مراجعاتی از سوی سرمایهگذاران انرژی تجدیدپذیر و استفاده از ظرفیت بورس انرژی برای بورس انرژی هستیم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران ادامه داد: برخی از سرمایهگذاران اعلام آمادگی کردند که نیروگاه انرژی تجدیدپذیر را تاسیس و برق را در بورس عرضه کنند تا این فعالیتها در بورس با گسترش همراه شود.
وی در گفت: به طور قطع در صورت همراهی و کمک مجموعه وزارت نیرو میتوان شاهد افزایش سرمایهگذاری در بخش نیروگاه تجدیدپذیر و کاهش ناترازی برق باشیم.
نقوی اظهار کرد: در ادامه این اقدامات مهم، شاهد آغاز معاملات برق تجدیدپذیر در بورس به عنوان نخستین کشور غرب آسیا بودیم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: همچنین در کنار آن پروژههای دیگری در حوزه برق تعریف شدند که اکنون با همکاری وزارت نیرو در حال پیاده سازی آن هستیم.
وی تاکید کرد: در مجموعههایی مانند وزارت نفت و نیرو شاهد نگاه به شفافیت و توسعه مبادلات و معاملات در بورس انرژی از طریق استفاده از ابزارهای بازار سرمایه برای تامین مالی هستیم.
نقوی به همکاری بورس انرژی و سازمان محیط زیست اشاره کرد و افزود: اکنون بورس انرژی همکاری خود را با سازمان محیط زیست برای راهاندازی بازار کربن آغاز کرده که امیدواریم بتوانیم هر چه سریعتر آن را به نتیجه برسانیم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: با توجه به برنامههای دولت سیزدهم در زمینه پیشبینیپذیری اقتصاد مانند شفافیت در حوزه معاملات و اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی که در وزارت اقتصاد پیگیری میشود، شاهد به نتیجه رسیدن اقداماتی خواهیم بود که طراحی شده و پیگری آن در حال انجام است.
وی در ادامه به برنامههای در دستور کار بورس انرژی اشاره کرد و گفت: توسعه ابزارهای مشتقه بر روی گواهی سپرده، توسعه مبادلات برق در بورس و راهاندازی بازار کربن از جمله برنامههای پیشروی بورس انرژی است که اکنون در حال اجرای اقدامات مربوط به آن هستیم.
نقوی اعلام کرد که آغاز معاملات گواهی صرفهجویی انرژی در حوزه گاز و برق، عمق بخشی به معاملات بازار فیزیکی و شفافیت معاملات آن، راهاندازی معاملات گاز طبیعی برای صنایع داخلی جزو مهمترین برنامههای در دستور کار بورس انرژی است.
به گفته مدیرعامل بورس انرژی ایران، معاملات بازار برق به صورت ساعتی از دیگر اقدامات در دستور کار بورس انرژی است.