تاریخ: ۲۶ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۱۵
بازدید: ۳۳۷
کد خبر: ۳۱۰۴۸۹
سرویس خبر : سیم و کابل

اتصال گرانی سیم به بورس کالا + فیلم

اتصال گرانی سیم به بورس کالا + فیلم
‌می‌متالز - افزایش بی‌حساب و کتاب قیمت سیم در بازار خراسان رضوی و حتی کشور از نوسان قیمت مهم‌ترین ماده اولیه آن یعنی "مس" ناشی می‌شود که تنها مجرای عرضه و تامین آن برای تولیدکنندگان بورس کالا است.

به گزارش می‌متالز، نگارنده این گزارش زمانی به قیمت بالای سیم پی برد که به یکی از مهمترین کارخانه‌های تولید سیم و کابل در حوالی مشهد مراجعه کرد و از نزدیک در جریان بخش‌های تولید و مولفه‌های تاثیرگذار بر قیمت تمام شده محصول آن قرار گرفت، زیرا تولیدکننده در پاسخ به گرانی سیم و کابل و نوسان قیمت آن، انگشت اتهام خود را به سوی بورس کالا نشانه رفت.

پیش‌تر هم برخی از مدیران تشکل‌های اقتصادی در تهران به مشکلات عرضه مس در بورس کالا اشاره کرده و گفته بودند که دلالان مس در بورس کالا مداخله کرده و موجب افزایش بی حساب و کتاب قیمت سیم و کابل شده اند که این در نهایت روی قیمت نهایی دستگاه‌های صنعتی اثر گذاشته و چرخه تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

شواهد و آمار‌های اخیر نشان می‌دهد که مس در بورس کالا کیلویی ۲۷۰ تا ۳۲۰ هزار تومان خریداری شده و در نهایت در قالب سیم کیلویی ۷۰۰ هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد، اگرچه در دید عمومی سیم مسی به خودی خود خیلی به چشم نمی‌آید، اما در عرصه زندگی و گردش چرخ صنعت تاثیر بسزایی دارد، جدا از این در هزینه‌های پروژه‌ها نیز بسیار اثرگذار است.

خبرنگار ایرنا به صورت میدانی در یکی از واحد‌های گروه کارخانجات سیم و کابل مشهد حضور یافته و از نزدیک روند تولید را در این کارخانه مشاهده کرد، ظاهر این کارخانه نشان از وجود دستگاه‌های پیشرفته و تولید محصول باکیفیتی داشت که به گفته مدیرعامل آن عمدتا به خارج از کشور صادر می‌شد و طرفداران زیادی هم در داخل و خارج از کشور دارد.

بیشتر تجهیزات این گروه صنعتی خارجی و طبق آخرین فناوری‌های روز بود، در حوزه صنایع آزمایشگاهی بویژه در حوزه کابل‌های فشار متوسط و فشار قوی به پیشرفت‌های خوبی دست یافته و آزمایشگاه همکار و مرجع اداره کل استاندارد استان نیز هست.

مدیرعامل گروه کارخانجات صنایع سیم و کابل مشهد به مشکلات خود در بخش‌های مختلف به ویژه مس اشاره و بیان کرد: قیمت مس به عنوان یکی از مواد اولیه سیم وابسته به دلار است و براساس قیمت‌های جهانی محاسبه می‌شود، در این راستا از ابتدای سال گذشته تاکنون تا ۷۰ درصد به قیمت مس افزوده شده که به همین میزان قیمت تمام شده سیم در این کارخانه نیز افزایش داشته است.

پارسا طغرایی افزود: در واقع ۹۵ درصد قیمت تمام شده سیم را قیمت مس تشکیل می‌شود و پنج درصد باقیمانده نیز به هزینه‌های جانبی تولید مربوط می‌گردد، در این شرایط اگر فقط ۱۰ درصد قیمت مس کاهش یابد، افت قیمت تمام شده محصول بیشتر خواهد بود.

وی محل تامین مس برای کارخانه خود را بورس ذکر و بیان کرد: مس را فقط می‌توان از بورس تهیه کرد که قیمت آن نیز تفاوتی با نرخ آزاد دلار ندارد به این معنا که شرایط در بورس به نحوی است که تهیه آن از بورس تفاوتی با خرید آن با نرخ دلار آزاد از بازار ندارد. عموما در طول هفته قیمت‌های سیم تولیدی این کارخانه با قیمت‌های جهانی به‌روزرسانی می‌شود لذا این قیمت در نوسان است.

طغرایی بیان کرد: سازمان بورس اوراق بهادار محاسبات خود برای قیمت مس را براساس دلار نیمایی اعلام می‌کند، که البته این حرف صحیح است، اما رقابت باعث تغییر قیمت مس می‌شود، از سوی دیگر بعضا اتفاقاتی رخ می‌دهد که به عنوان مثال یک شرکت نسبت به خرید همه مس عرضه شده در بورس اقدام می‌کند و این به ضرر شرکت‌های دیگر است.

مسوولان در مورد گرانی مس چه گفتند؟

ایرنا برای بررسی صحت گفته‌های این کارخانه دار، افزایش قیمت مس و عرضه آن در بورس کالا را از مدیران مربوطه در اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی جویا شد. این در حالی است که حجم عظیمی از مس در خراسان رضوی وجود دارد که بخشی از آن در حال استخراج است و واحد‌های تولیدی می‌توانند مس مورد نیاز خود را از داخل استان تامین کنند.

معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص نوسان قیمت مس در بورس گفت: زمانی که مس در بورس عرضه می‌شود، قیمت پایه‌ای دارد و براساس پیشنهاد‌هایی که ارایه می‌شود، در نهایت به بالاترین قیمت به فروش می‌رسد.

بخشعلی بیاتی افزود: سیم و کابل جزو گروه سوم کالایی است که واحد تولیدکننده می‌تواند خود راسا نسبت به قیمت‌گذاری آن اقدام کند بدین معنا که تولیدکننده قیمت تمام شده محصول خود را با در نظر گرفتن ۱۷ درصد سود قانونی تعیین می‌کند.

وی اظهار داشت: مس قیمت جهانی دارد و در صورتی که این قیمت کاهش یا افزایش پیدا کند، بر قیمت مس در بورس ایران نیز اثر گذاشته و اثرات آن در قیمت تمام شده سیم و کابل دیده می‌شود.

معاون امور معادن و صنایع معدنی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره گفت: کاتد مسی که در استان وجود دارد کمتر از ۲ هزار تن در سال استخراج می‌شود که افزون بر اینکه نیاز کارخانجات استان به مس را تامین نمی‌کند، از کیفیت مورد نظر برای مصرف در کارخانه‌ها نیز برخوردار نیست.

محمد توکلی افزود: مسی که در کشور تولید می‌شود، تقریبا به طور کامل در اختیار شرکت ملی مس ایران قرار می‌گیرد و آن شرکت نیز موظف است همه مس استخراجی خود از معادن را در بورس عرضه کند.

اتصال گرانی سیم به بورس کالا + فیلم

تقلب‌های خطرآفرین در تولید سیم و کابل

مدیرعامل گروه کارخانجات صنعتی سیم و کابل مشهد به موضوع تقلب در تولید این محصول اشاره و بیان کرد: مشکلات استانداردسازی سیم و کابل در کشور زیاد است، نظارت‌ها در این زمینه چندان قوی نیست، به نظر می‌رسد که سازمان استاندارد نیروی ناظر یا بازرس کافی در اختیار ندارد، در همین راستا هم اکنون چندین شرکت با یک پسوند و پیشوند اضافه یا کم، با نام "سیم و کابل مشهد" که برند کارخانه ما است، در بازار سیم و کابل می‌فروشند.

طغرایی با اشاره به مشکلات کیفی محصولات شرکت‌هایی که همنام با این کارخانه در بازار عرضه می‌شود، گفت: سیمی که باید یک کیلو مس در آن باشد، شرکت متقلب ۷۰۰ گرم مس در آن به کار می‌برد که همین موضوع باعث آتش سوزی می‌شود، در واقع ۷۰ تا ۸۰ درصد علل آتش سوزی‌های ناشی از برق در نتیجه استفاده از سیم‌های غیراستاندارد است.

این مدیر صنعتی ادامه داد: مجریان طرح‌های بزرگ دولتی برند کارخانه ما و محصول استاندارد در حوزه سیم و کابل را می‌شناسند و تفاوت بین سیم و کابل با قیمت بالاتر با سیمی که رقبای ما با قیمت پایین‌تر عرضه می‌کنند را می‌دانند و تا زمانی هم که قیمت مس در نوسان باشد، ما به عنوان تولیدکننده محکوم به افزایش قیمت محصولمان هستیم.

طغرایی بیان کرد: مشکل دیگری که در کشور وجود دارد این است که اغلب صادرات کالا ارزش افزوده لازم را ندارد، زیرا بیشتر به شکل خام فروشی انجام می‌شود، مس هم اغلب به صورت خام صادر می‌شود و کمتر به دست تولیدکنندگانی می‌رسد که به این فلز به عنوان مواد اولیه نیاز دارند.

وی با بیان اینکه، این کارخانه در زمره ۱۰ کارخانه نخست کشور در تولید سیم و کابل قرار دارد، گفت: بخش زیادی از محصولات این گروه به کشور‌های ترکیه، سوریه، افغانستان، عراق و ترکمنستان صادر می‌شود و در تلاش هستیم تا از طریق حضور در نمایشگاه‌های کشور‌های خارجی مانند ازبکستان، سیم و کابل خود را ارایه کرده و بازاریابی لازم را انجام دهیم.

تعداد بازدید : 8

تامین بخش اعظم کابل‌های خودنگهدار مورد نیاز در خراسان رضوی

قیمت بالای مس حتی باعث شده است که سارقان به سیم‌های شبکه برق هجوم آورند، این موضوع شرکت‌های توزیع نیروی برق را برآن داشته است تا هر چه سریعتر نسبت به تبدیل شبکه سیمی به کابل خودنگهدار اقدام کنند که این اقدام از چند سال قبل در استان خراسان رضوی آغاز شده و کارخانه سیم و کابل مشهد تامین کننده کابل‌های خودنگهدار این پروژه بوده است.

طغرایی در ادامه سخنان خود به تامین سیم و کابل مورد نیاز شرکت‌های توزیع نیروی برق مشهد و خراسان رضوی و خیلی از شرکت‌های بزرگ دیگر کشور از محصولات این کارخانه اشاره کرد و گفت: این کارخانه از سال ۱۳۷۰ راه اندازی شده است و هزار نوع سیم و کابل در حوزه برق و مخابرات، کابل‌های خودنگهدار و ضد آتش سوزی تولید می‌کند، هم اکنون با ۳۲ استان کشور ارتباط داشته و سیم و کابل مورد نیاز آن‌ها را تامین می‌کند.

وی با اشاره به همکاری این کارخانه با شرکت‌های توزیع نیروی برق مشهد و استان برای تامین کابل خودنگهدار گفت: همکاری کارخانه با این شرکت‌ها به صورت مستقیم است و عمده کابل خودنگهدار آن‌ها در اجرای پروژه‌های تبدیل شبکه سیمی به کابل خودنگهدار را تامین کرده است و در تدوین استاندارد‌ها و شیوه نامه‌های آن‌ها مشارکت کرده و حتی در کمیته فنی آن‌ها عضویت دارد.

مجری طرح تبدیل شبکه سیم مسی به کابل خودنگهدار شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا، این شرکت را در زمره شرکت‌های پیشرو در زمینه اجرای طرح تبدیل سیم مسی به کابل خودنگهدار در کشور دانست و گفت: دلیل این ادعا آغاز اجرای آن از سال ۱۳۹۷ است، شروع اجرای این طرح در شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی از سال ۱۳۹۷ بوده است که از آن زمان تاکنون افزون بر ۲ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از شبکه سیمی در استان به کابل خودنگهدار تبدیل شده، اما عمده فعالیت در این طرح مربوط به سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ است.

جواد دیباج گفت: سیم‌های مسی در شبکه مشکلات زیادی دارند از جمله اینکه به دلیل گرانی مس در معرض شدید سرقت هستند، در برخورد با اشیا و درختان آسیب پذیر بوده و تلفات برق، برق گرفتگی، صدمه به محیط زیست و افت ولتاژ نیز در آن‌ها زیاد است در مقابل شبکه کابل خودنگهدار، عایق و سه فاز بوده و معایب سیم مسی را ندارد، افت ولتاژ را رفع می‌کند، تلفات برق و برق گرفتگی را به شدت کاهش داده و احتمال آتش سوزی را منتفی می‌کند و سرقت آن نیز ممکن نیست.

مجری طرح تبدیل شبکه سیمی به کابل خودنگهدار شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: حدود ۷۰ درصد از هزینه اجرای طرح تبدیل سیم مسی به کابل خودنگهدار در شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی از محل فروش سیم‌های مسی و مابقی هزینه‌های آن از محل منابع داخلی شرکت تامین می‌شود.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) خراسان رضوی

عناوین برگزیده