به گزارش میمتالز، چند روز گذشته خبری در رسانهها و فضای مجازی خبری مبنی بر تغییر نرخ تسعیر محصولات فرآوردههای ویژهی نفتی از ۲۸۵۰۰ به ۳۸۰۰۰ تومان در رسانهها منتشر شد. در این اطلاعیه که توسط انجمن صنفی پالایشگاهی منتشر شد، قیمت پایه فراوردههای ویژهی نفتی با رشدی حدود ۳۰ درصدی مواجه شده بودند.
نکتهی قابل توجهای که در این خصوص وجود دارد این است که با این افزایشی که در نرخ تسعیر این محصولات به وجود آمده بود، بهای تمام شده برخی از این فراوردههای ویژه نفتی تا ۴۰ درصد نیز رشد کرده بودند. بر این اساس به عنوان مثال قیمت پایهی لوبکات که حدود ۱۲ هزار تومان برای هر کیلو بود، به حدود ۱۶۵۰۰ تومان برای هر کیلو افزایش پیدا کرده بود.
به این ترتیب میتوان گفت، پالایشگاهها نفت را با دلار ۲۸۵۰۰ تومان دریافت میکنند و ۸۰ درصد محصول را با نرخ ۲۸۵۰۰ و ۲۰ درصد را با نرخ ۳۸۰۰۰ تومان به فروش میرسانند. ادامه این رویه به شدت میتواند سود این شرکتها را بالا ببرد. بدیهی است که در پی این اقدام طبیعتا قیمت کشف شدهی این مواد بالا دستی با رشد قابل توجهی مواجه خواهد شد و به دنبال آن قیمت محصولات پایین دستی نیز با افزایش روبرو خواهند بود.
این در حالی است که چند روز بعد براساس اصلاحیه منتشرشده از سوی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت، نرخ فرآوردههای نفتی ویژه داخلی در نیمه اول تیر ماه سال ۱۴۰۲ به ۲۸۵۰۰ تومان بازگشته است. بعد از اعلام نرخ ۳۷۰۰۰ تومانی برای نرخ تسعیر ارز جهت محاسبه قیمت پایه فرآوردههای نفتی موج تقاضای یکروزه در بازار سهام برای شرکتهای پالایشی ایجاد شده بود.
در شرایطی انتشار همین اطلاعیه و اصلاحیه بعد از آن، سبب ایجاد نوسانات مثبت و منفی در سهام این شرکتها بودیم و بازار سرمایه و به طور مشخص سهام گروه مذکور تحت تاثیر مستقیم این اقدام انجمن صنفی پالایشگاهی قرار گرفت؛ بنابراین در چنین شرایطی انتظار میرفت که سازمان بورس به عنوان متولی اصلی بازار سرمایه در خصوص این اقدام نسنجیده، موضع گیری شفافی کند تا دیگر شاهد چنین اتفاقاتی که مشخصا سهامدار خرد باید ضرر و زیان آن را در نهایت بپردازد نباشیم.
همچنین دیگر نکتهای که در این خصوص باید اشاره کرد این است این انجمن با چگونه و با اجازهی چه کسی همچین اطلاعیهای منتشر کرده و بدون هیچ پیامد یا تبعاتی بعد از انتشار گسترده در رسانهها آن را شاهد انتشار اصلاحیه آن هستیم؟
منبع: خبرگزاری تسنیم