به گزارش میمتالز، بر اساس ماده ۲۰ قانون معادن؛ دارندگان مجوزهای اکتشاف و بهرهبرداری و اجازه برداشت که به تعهدات خود عمل نکنند با تعیین مهلتی مناسب اخطار دریافت و در غیر اینصورت با تایید شورای عالی معادن ملزم به پرداخت خسارات ناشی از عدم انجام تعهدات مربوط میشوند و یا در نهایت برای ادامه عملیات فاقد صلاحیت شناخته میشوند.
مهدی سجادی روز جمعه در این خصوص اظهار کرد: این معادن از سالهای گذشته بلاتکلیف مانده و آماده برگزاری مزایده است.
وی افزود: ۲۸۰ فقره معدن در استان دارای پروانه بهره برداری و از این تعداد ۲۲۰ معدن فعال است البته شماری از این معادن با ظرفیت پایین فعالیت دارند.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی خاطرنشان کرد: طولانی بودن زمان پاسخ استعلامها از محیط زیست و منابع طبیعی و سخت گیریها که در بیشتر موارد منجر به پاسخهای منفی میشود، معدن کاران را در همان گام نخست از ادامه راه منصرف میکند و باید این مشکلات برطرف شود.
وی تصریح کرد: معدن موهبت الهی است که میتواند سبب تحول در این استان محروم شده و اقتصاد را رونق دهد، اما در استان هم افزایی مناسبی برای توسعه فعالیت معادن وجود ندارد.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی معارضان محلی و دولتی را از دیگر مشکلات فعالیت در بخش معدن عنوان کرد و افزود: بخش معدن بدون هیچگونه دفاع از وظایف حاکمیتی خود در مقابل معارضین محلی و ارگانهای منابع طبیعی و محیط زیست متضرر بوده و هست.
وی تصریح کرد: برای مثال مطابق ماده ۲۴ قانون معادن استعلام برای یک بار و برای کل محدوده معدنی انجام میشود و ارگانهای زیربط باید در ۲ ماه نسبت به پاسخگویی و اظهار نظر برای کل محدوده انجام شود در غیر اینصورت به منزله موافقت تلقی میشود، اما متاسفانه کارشناسان منابع طبیعی با اظهار نظرهای سلیقهای موجب از بین رفتن امنیت سرمایه گذاری این بخش شده اند.
سجادی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه کمبود ماشین آلات از دیگر مشکلات معدنکاران استان است گفت: بیشتر این معدن کاران توان مالی برای خرید این ناوگان را ندارند، بخش زیادی از ناوگان استیجاری و فرسوده است.
وی اظهار کرد: بسیاری از معادن استان، کوچک مقیاس هستند و با کوچکترین تغییر در بخش نامهها و یا آیین نامهها دچار مشکل شده و از توجیه اقتصادی خارج میشوند.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی یکی از ظرفیتهای موجود در استان را معادن سنگهای تزیینی عنوان کرد و افزود: بیش از ۳۰ معدن مرمریت وجود دارد که بخش زیادی از آنان تعطیل یا نیمه فعال است در این باره باید مطالعات اکتشافی و بررسی علل تعطیلی به صورت دقیق انجام شود.
۲۸ ماده معدنی از ۶۸ ماده معدنی که در کشور شناسایی شده در پهنه خراسان شمالی وجود دارد و به گفته مسوولان، سالانه پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تُن ماده معدنی از معادن خراسان شمالی استخراج میشود.