تاریخ: ۱۸ مهر ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۱۴
بازدید: ۱۵۰
کد خبر: ۳۲۰۰۶۰
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
افت ۸درصدی درآمد صنعت فلزات غیر‌آهنی

سقوط گرانبها

سقوط گرانبها
‌می‌متالز - فلزات اساسی، یکی از گروه‌های بورسی است که پس از کمبود انرژی در اوایل تابستان موفق شد با رونق دوباره تولید و فروش رشد درآمدی خوبی را نسبت به ماه قبل به ثبت برساند؛ به طوری که فولادی‌ها با ثبت درآمد ۴۸هزار میلیارد تومانی طی شهریورماه، رشد ۱۰درصدی درآمد را نسبت به مردادماه تجربه کردند.

به گزارش می‌متالز، اما در این میان، اوضاع سایر نماد‌های گروه فلزات اساسی، یعنی صنعت آلومینیوم، سرب و روی و مس، متفاوت است. برخی از نماد‌های این گروه عملکرد بسیار عالی را به ثبت رسانده اند و عملکرد برخی از آن‌ها نیز تعریف چندانی ندارند. با این تفاسیر صنعت فلزات گرانبها که آهن و فولاد از آن‌ها مستثنی شده است، در شهریورماه سال‌جاری حدود ۱۴هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی کسب کرده است. این در حالی است که در مردادماه درآمد این صنعت، بیش از ۱۶۵هزار میلیارد تومان بوده است. کاهش ۸درصدی مجموع درآمد این صنعت حاکی از آن است که عملکرد برخی از نماد‌ها قابل قبول نیست. این در حالی است که نماد‌هایی نظیر «فاسمین»، رشد درآمدی خوبی را تجربه کردند.

سقوط گرانبها

تشت مسی بورس به زمین افتاد

تولیدکنندگان مس شرایط اسفناکی را تجربه می‌کنند؛ به طوری که مجموع درآمد دو نماد صنعت مس در بورس که شامل «فملی» و «فباهنر» می‌شود، طی شهریورماه حدود ۱۱ هزار و ۶۱ میلیارد تومان است که نسبت به ماه گذشته ۱۸ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که مقدار تولید و مقدار فروش این دو نماد نسبت به مردادماه تغییر چندانی نداشته؛ اما نرخ فروش از ۳۷۰ میلیون تومان به ۳۶۳ میلیون تومان به ازای هر تن رسیده است. به نظر می‌رسد دلیل عمده کاهش درآمد این دو نماد مربوط به افت سطح قیمت مس طی مدت اخیر بوده است.

اما نگاهی به نرخ فروش دلاری دو نماد مذکور نشان می‌دهد که شرکت ملی مس ایران، کاتد داخلی خود را که بخشی از آن را در بورس‌کالا به فروش می‌رساند، حدود ۹ هزار و ۶۰۰ دلار به ازای هر تن در بازار‌های داخلی عرضه کرده است. این در حالی است که نرخ فروش ملی مس ایران در ماه‌های گذشته به بیش از ۱۰ هزار دلار نیز رسیده است. نگاهی به معاملات کاتد مس در بورس‌کالا نشان می‌دهد که شرکت ملی مس ایران، در بازه شهریورماه حدود ۱۴ هزار تن کاتد مس را در بورس‌کالا به فروش رسانده است. میانگین نرخ فروش در بورس‌کالا نیز حدود ۳۵۰ میلیون تومان بوده است. عمده عرضه‌ها با تقاضای خوبی مواجه شده و رقابت اندکی در بورس‌کالا روی کاتد مس بوده است.

عرضه روی، جبران کاهش نرخ

با وجود آنکه شرایط نماد‌های صنعت مس، تعریف چندانی نداشته است، اما صنعت سرب و روی وضعیت متفاوت تری را تجربه می‌کند. یکی از شگفتی سازترین نماد‌های این صنعت که با انتشار گزارش ماهانه شهریور، فعالان بازار را غافلگیر کرد، «فاسمین» است. این نماد به دلیل رشد شدید فروش و عرضه موجودی‌های خود، رشد شدید درآمدی را نسبت به مردادماه تجربه کرده است.

میزان عرضه موجودی در مرداد و تیر بسیار پایین بوده و درآمد مردادماه نیز تعریف چندانی نداشته است، اما نگاهی به مقایسه درآمد شهریورماه «فاسمین» و میانگین درآمد ۶ ماه ابتدایی سال‌جاری نشان می‌دهد که این شرکت با ثبت درآمد هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی رشد درآمدی ۱۲۶ درصدی را نسبت به میانگین سال‌جاری تجربه کرده است که این امر نشان‌دهنده سطح بالای درآمد این شرکت طی شهریورماه است. یکی دیگر از نماد‌های جذاب این صنعت نماد «فرآور» است. این شرکت نیز با رشد میزان تولید و فروش موفق شده است تا نوسانات منفی نرخ فروش دلاری را در شهریورماه جبران کند. این شرکت بیش از چهاربرابر ماه گذشته محصولات خود را در بازار عرضه کرده است. بر همین اساس این شرکت با ثبت درآمد ۱۹۴ میلیارد تومانی رشد بسیار چشمگیری را نسبت به مردادماه به ثبت رسانده است. همچنین سطح درآمد این شرکت نسبت به میانگین سال‌جاری بالاتر بوده است.

این در حالی است که درآمد تجمعی ۶ ماه اخیر نسبت به ۶ ماه سال گذشته حدود ۱۰ برابر شده است. با وجود آنکه سایر نماد‌های صنعت سرب و روی شرایط مناسبی داشته اند، اما دو نماد «فاسمین» و «فرآور» کارنامه سبزی از خود به جا گذاشته‌اند و به نظر می‌رسد بیشتر در کانون توجهات باشند. این صنعت با وجود نرخ‌های فروش بسیار پایین و کاهش قیمت‌ها در بازار‌های جهانی با عرضه محصولات در بازار موفق شده است سطح فروش خود را همچنان بالا نگه دارد. بررسی‌ها از روند نرخ‌های فروش در «فاسمین» نشان می‌دهد که نرخ فروش شمش روی توسط این شرکت در بازار‌های داخلی با نرخ ۲ هزار و ۶۰۰ دلار به ازای هر تن بوده است. این در حالی است که نرخ فروش در ماه‌های گذشته حدود ۳ هزار دلار را نیز به خود دیده است.

نرخ‌های فروش خارجی نیز براساس قیمت‌های جهانی است؛ به طوری که این شرکت در شهریورماه فروش‌های صادراتی شمش خود را به طور میانگین با نرخ ۲ هزار و ۲۰۰ دلار به ازای هر تن انجام داده است. معاملات بورس‌کالا در «فاسمین» نیز قابل‌توجه است؛ به طوری که نرخ‌های ریالی نیز کاهش قابل‌توجهی را تجربه کرده اند. محصولات شمش روی این شرکت در بورس‌کالا، با رقابت بسیار پایین و به طور محدود با نرخ‌هایی بالاتر از ۱۰۰ میلیون تومان محصولات خود را به فروش رسانده است. این شرکت در شهریورماه حدود هزار و ۱۰۰ تن از شمش روی خود را به طور میانگین با نرخ ۹۸ میلیون تومان به فروش رسانده است. مجموع فروش این شرکت در بورس‌کالا ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است.

چرا آلومینیومی‌ها جذاب نیستند؟

مدت زیادی است که آلومینیومی‌ها برخلاف سایر صنایع جذابیت خود را از دست داده‌اند؛ به طوری که رکود در بازار‌های جهانی و ثبات نسبی نرخ دلار همزمان با ثابت ماندن مقدار فروش، سبب شده است تا سطح درآمد این صنعت تغییر چندانی نداشته باشد و از این‌رو، از دید سرمایه‌گذاران خارج شده است. «فایرا» همزمان با افت قیمت جهانی، محصولات خود را با نرخ پایین تری به فروش رسانده؛ به طوری که شمش خالص با نرخ ۲ هزار و ۵۰۰ دلار فروخته شده است. نرخ شمش نیز حدود ۳ هزار دلار بوده است. این شرکت هزار و ۵۹۹ میلیارد تومان درآمد عملیاتی در شهریورماه به ثبت رسانده که نسبت به مردادماه، کاهش یک‌درصدی را تجربه کرده است. در این میان، اوضاع صنایع پایین‌دست آلومینیوم ظاهرا بهتر بوده است؛ اما همچنان جذابیت کافی ندارند.

«فنوال» که تولیدکننده ورق و تسمه آلومینیومی است، شرایط مساعدی دارد. این شرکت با توجه به افت قیمت آلومینیوم و بهبود قیمت ورق، رشد درآمد خوبی را تجربه کرده است. درآمد «فنوال» هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به مردادماه رشد ۱۶ درصدی را تجربه کرده است. «فمراد» نیز که محصول «راد» خود را با نرخ تقریبا ثابتی از ابتدای سال به فروش رسانده، به واسطه رشد مقدار فروش شهریورماه بهتری را پشت سر گذاشته است. یکی از عواملی که این صنعت را از جذابیت انداخته است، کاهش مقدار تولید و فروش در ۶ ماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل است که معضل مواد اولیه موجب تحقق رشد منفی در تولیدکننده شمش و بیلت آلومینیوم بورسی یعنی «فایرا» شده است؛ بنابراین کاهش تولید همزمان با افت تولید و فروش، این صنعت را از دید سرمایه‌گذاران خارج کرده است. با این حال، «آلومراد» به عنوان تولیدکننده «راد» از شمش آلومینیوم وضعیت بهتری داشته و گزارش‌های قابل قبولی را منتشر می‌کند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده