به گزارش میمتالز، مجید سعیدیان کارشناس فولاد درباره نوسانات بازار فولاد طی هفتههای گذشته عنوان کرد: بازار فولاد از ابتدای سال تاکنون نه در رکود، بلکه در یک ثبات نسبی به سر میبرد، البته این ثبات نسبی بیشتر از ثبات قیمت ارز نشات گرفته بود و این روزها به دنبال افزایش قیمت دلار، شاهد افزایش قیمت فولاد در بورسکالا نیز هستیم که به دنبال خود بازار را نیز ملتهب کرده است. با توجه به این موضوع برخی کسبه و تجار و فعالان بازار به دنبال هیجان هستند، و دیده شده به این نوسانات بازار بیشتر دامن میزنند، وگرنه هیچ موضوع جدیدی برای افزایش قیمت فولاد روی نداده است؛ این در حالی است که بازاری که از ابتدای سال تاکنون شاهد آن بودیم، از یک ثبات نسبی برخوردار و حاشیه سود آن نیز برای هر تولیدکننده در زنجیره فولاد مشخص بود، این در حالی است که نوسانات قیمت ارز، بازار را هیجانی میکند و در میان مدت و بلندمدت قدرت برنامه ریزی را از تولیدکننده میگیرد.
سعیدیان در ادامه با اشاره به این موضوع که تامین مواد اولیه فولاد برعهده دولت است، خاطرنشان کرد: بیش از ۹۰درصد زنجیره فولاد در کشور متعلق به دولت است و اگر دولت به موقع مواد اولیه را به دست تولیدکنندگان در زنجیره فولاد برساند، همه تولیدکنندگان این زنجیره با اختلاف کم از یکدیگر از حاشیه سود معقولی بهرهمند خواهند شد و به درستی و با برنامه ریزی میتوانند هزینههای خود را مدیریت کنند، اما اگر بازار دچار نوسان و التهاب شود، این امکان مدیریت و برنامه ریزی برای آنها وجود نخواهد داشت.
وی همچنین با اشاره به افزایش قیمت شمش فولاد در بورسکالا طی هفتههای گذشته عنوان کرد: حدود هفته اول بهمن ماه شاهد افزایش قیمتها در بورسکالا بودیم که به دلیل افزایش بیش از عرف قیمتها، بورسکالا معاملات این بازار را باطل اعلام کرد، البته این هفته نیز شاهد افزایش قیمتها بودیم که این بار دولت به این افزایش قیمتها تن داد و شاهد افزایش قیمت ۴ تا ۵هزار تومانی هر کیلو شمش فولاد طی دو هفته بودیم، قیمتی که از ابتدای سال تاکنون در یک ثبات نسبی به سر میبرد.
این کارشناس فولاد در پاسخ به این پرسش که آیا این افزایش قیمت فولاد صرفا به دلیل افزایش قیمت دلار بوده است، عنوان کرد: بدون شک افزایش قیمت دلار روی افزایش قیمت فولاد تاثیرگذار است؛ البته به لحاظ کارشناسی نباید این تاثیرگذاری روی بدهد؛ چراکه وقتی مواد اولیه در داخل موجود است و تمام تجهیزات این صنعت بومی شده است، چرا باید با افزایش بهای دلار، شاهد افزایش قیمت فولاد باشیم؟ هرچند دولت در هفته اول بهمن بیش از ۳۰۰هزار تن عرضه را به این دلیل که قیمتها در بورسکالا بازارسازی شده و نباید گران میشد، را باطل اعلام کرد، اما هفته بعد، به این افزایش قیمتها تن داد و علاوه بر آن، میزان عرضه را به ۱۷۰ تا ۱۸۰هزار تن تقلیل داد، این در حالی است که با افزایش قیمتها روبه رو هستیم و این اقدام چندان معقول به نظر نمیرسد. در چنین شرایطی به نظر میرسد دولت بر موج افزایش قیمت ارز سوار شده است، در حالی که نباید این کار را انجام بدهد و خود عامل بازارسازی در بورسکالا نشود؛ زیرا هم اکنون ما در کشور مواد اولیه فولاد را داریم، علاوه بر مازاد داخلی صادرات نیز انجام میدهیم، بنابراین تاثیرپذیری فولاد از قیمت دلار، منطقی نیست، البته باید اذعان کرد که با افزایش قیمت ارز، شرایط روانی بر بازار حاکم میشود که به افزایش قیمتها دامن میزند.
سعیدیان در ادامه تاکید کرد: اینگونه به نظر میرسد که دولت با کاهش عرضه در بورسکالا و تایید قیمتهای جدید، مهر تاییدی بر افزایش قیمتها (دلار و فولاد) میزند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این روند افزایش قیمت ارز ادامه دار خواهد بود، عنوان کرد: افزایش بهای ارز در کشور بستگی به فضای منطقه و بحرانها و جنگهای آن دارد و ممکن است این بحرانها ادامه دار باشد. البته باید به این موضوع توجه کرد که تهدیدها و تحریمها همواره در کشور ما وجود داشته و دارد، در این میان این مدیریت دولت است که باید به درستی انجام گیرد که کماکان شاهد مدیریت ضعیف دولت در این زمینه هستیم.
این کارشناس فولاد در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان مدعی شد که فنر کنترل قیمت ارز از ابتدای سال تاکنون، اینک در حال در رفتن است، تصریح کرد: به گفته دولتمردان و مسوولان، ما در کشور منابع ارزی خوبی داریم، اگر این موضوع صحت داشته باشد، ثبات قیمت دلار طی این مدت واقعی بوده و فنری در کار نبوده است که در برود، اما اگر منابع ارز در حد شعار بوده باشد، این فنر یک جایی درمی رود و قیمت ارز افزایش پیدا خواهد کرد.
سعیدیان در ادامه یادآور شد: البته باید التهابات منطقه را در نظر گرفت که روی قیمت دلار تاثیرگذار است. از سوی دیگر باید به این موضوع توجه کرد که بانک مرکزی، بهره بانکی خود را از ۲۳درصد به ۳۰درصد افزایش داده و این موضوع ممکن است که برای جمع آوری نقدینگی به سمت بانکها موثر واقع شود، اما بانکها که به نوعی فروش (منابع نقدی در بازار پول) انجام میدهند، این ۳۰درصد را به قیمت ۳۵ تا ۴۰درصد به فروش میرسانند و این به ضرر تولیدکننده و صنعتگر خواهد بود. این گونه به نظر میرسد که این مسائل چندان کارشناسی نمیشود و گاه این تصمیمات نادرست هر چه بیشتر سبب التهاب بازار میشود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: چند وقت پیش، مقام معظم رهبری در سخنرانیهای خویش، بر حمایت هر چه بیشتر از بخشخصوصی تاکید داشتند، اما موضوع آن است که در عمل شاهد حمایت خاصی از این بخش نیستیم. از سوی دیگر، با توجه به این موضوع که بالای ۹۰درصد زنجیره فولاد متعلق به دولت است، بخش خصوصی واقعی در این زنجیره چندان وجود ندارد، چنان که شاهد هستیم با تعطیل شدن چند ماهه بابت قطعی برق و گاز، واحدهای فولادی خصولتی چندان صدمه نمیبینند، در حالی که بخش خصوصی واقعی با یک ماه تعطیل شدن، کل سودآوری سال آنها از بین میرود و این مساله سبب میشود که این واحدها انگیزه کار خود را از دست بدهند.
این کارشناس فولاد در ادامه یادآور شد: همچنین باید به این موضوع توجه داشت که دولت در زمینه صادرات نیز بعضا سیاستهای نادرستی اتخاذ میکند که سبب لطمههای بسیاری به ارزآوری در کشور میشود و این موضوع نشان میدهد که در این زمینه کار کارشناسی به درستی انجام نمیگیرد.
منبع: دنیای اقتصاد