تاریخ: ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۲۹
بازدید: ۱۹۰
کد خبر: ۳۳۳۰۹۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

اتصال سازمان نظام مهندسی معدن به درگاه ملی مجوز‌ها، شاید وقتی دیگر

اتصال سازمان نظام مهندسی معدن به درگاه ملی مجوز‌ها، شاید وقتی دیگر
‌می‌متالز - موسوی، متقاضی پروانه اشتغال معدن می‌گوید: بیش از یک سال است که تلاش می‌کنم پروانه اشتغال را از سازمان نظام مهندسی بگیرم، اما به علت اینکه این سازمان به درگاه ملی مجوز‌ها متصل نشده، هنوز موفق به گرفتن پروانه نشدم.

به گزارش می‌متالز، صحبت‌های این متقاضی در حالی است که رئیس سازمان نظام مهندسی معدن چندی پیش گفته بود: فرآیند صدور پروانه اشتغال به صورت هوشمند انجام و به استان‌ها نیز ابلاغ شد و اکنون به درگاه ملی مجوز‌ها وصل هستیم و هیچگونه مشکلی وجود ندارد.

معاون مرکز ملی پایش محیط کسب و کار کشور در این باره می‌گوید: با وجود اینکه مکاتبات و پیگیری‌های متعدد در این موضوع با سازمان نظام مهندسی معدن شده است، این سازمان هنوز به طور کامل به درگاه ملی مجوز‌ها متصل نشده است.

بر اساس اعلام مرکز ملی پایش محیط کسب و کار کشور، هر سال در هر آزمون، ۴ هزار نفر متقاضی این پروانه هستند، اما به علت اجرا نشدن قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴، کسب و کارشان به مشکل خورده است.

مومنی، متقاضی پروانه اشتغال معدن در این باره می‌گوید: به علت عضویت چندین ساله در سازمان نظام مهندسی معدن، برای گرفتن این پروانه اقدام کرده، اما به علت متصل نبودن سازمان نظام مهندسی معدن به درگاه ملی مجوز‌ها هنوز نتوانستم پروانه را بگیرم.

وی می‌افزاید: این متصل نبودن، هم وقت متقاضی را هدر می‌دهد و هم باعث ضرر‌های مادی فراوانی می‌شود.

این درحالی است که دو سال ونیم از لازم الاجرا شدن ماده ۷ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی برای اتصال درگاه‌های تخصصی به درگاه ملی مجوز‌های کشور می‌گذرد.

حاجی جعفری، معاون مرکز ملی پایش محیط کسب وکار می‌گوید: خواسته ما از سازمان نظام مهندسی معدن این است که اولا هرچه زودتر هم ماده ۷ قانون اجرای سیاسیت‌های کلی اصل ۴۴ را درخصوص اتصال پروانه اشتغال مهندسی معدن به درگاه ملی مجوز‌ها محقق کند و دوم اینکه موضوع بند الف مصوبه ۶۴ هیات مقررات‌زدایی را مبنی بر برگزاری مکرر آزمون در سال برای متقاضیان این پروانه اجرا کند.

بر اساس بند الف مصوبه ۶۴ هیات مقررات‌زدایی، مراجع صادرکننده مجوز مکلفند مجوز‌هایی که در شرایط صدور آن ها، نیاز به برگزاری آزمون برای احراز صلاحیت‌های حرفه‌ای ذکر شده است، حداکثر در دوره‌های سه ماهه، آزمون مربوطه را با لحاظ نمره تراز برگزار کنند.

یکی از پیش نیاز‌های صدور پروانه اشتغال معدن، شرکت در آزمون و کسب نمره قبولی است و رئیس سازمان نظام مهندسی معدن در این باره می‌گوید: متقاضی برای گرفتن پروانه اشتغال می‌بایست در مقطع لیسانس سه سال، فوق لیسانس دو سال و دکترا یک سال سابقه کار داشته باشد و علاوه بر این، در آزمون رسته اکتشاف و استخراج نیز شرکت کند.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن می‌افزاید: درصورتی که متقاضیان حدنصاب نمره را که ۵۰ از ۱۰۰ است، بدست آورند نامه برای فرد صادر می‌شود و می‌تواند ازطریق درگاه ملی مجوز‌ها درخواست پروانه اشتغال بدهد.

وی می‌گوید: بعداز گذراندن فرآیند آن و بررسی ازسوی کمیته‌های استانی و شورای صدور پروانه اگر فرد حائز شرایط باشد برای وی پروانه صادر می‌شود و اگر شرایط این فرد احراز نشد می‌بایست حائز شرایط شده و دوباره درخواست صدور پروانه کند.

آزمون پروانه اشتغال سازمان مهندسی معدن، یک بار در سال برگزار می‌شود درصورتی که براساس این مصوبه می‌بایست ۴ بار برگزار شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن چندی پیش از اتصال این سازمان به درگاه ملی مجوز‌ها خبر داده بود.

بستامی گفته بود: فرآیند صدور پروانه اشتغال به صورت هوشمند انجام و به استان‌ها نیز ابلاغ شد و اکنون به درگاه ملی مجوز‌ها وصل هستیم و هیچگونه مشکلی وجود ندارد.

وی اضافه کرده بود: سازمان نظام مهندسی معدن و وزارت صمت، درخصوص صدور پروانه اشتغال به درگاه ملی مجوز‌ها متصل شده و تمام مقدمات آن نیز به درستی انجام و سامانه هوشمند نیز طراحی و آزمایش‌های آن انجام شد و اکنون اگر کسی واجد شرایط باشد می‌تواند فرآیند گرفتن پروانه را بگذراند.

بستامی با اشاره به وجود چند دوره آموزشی به عنوان پیش مقدمه برای گرفتن پروانه اشتغال گفته بود: اگر فرد، گواهی این موارد را نیز داشته باشد درخواست می‌دهد و درصورت کامل بودن مدارک، موارد بررسی و پروانه اشتغال در مدت یک ماه صادر می‌شود و اگر نقص مدرک داشته باشد درخواست برمی‌گردد و درصورتی که حائز شرایط نباشند درخواست این افراد رد می‌شود.

وی با اشاره به بستر پیچیده و گسترده برای وصل شدن صدور پروانه اشتغال به درگاه ملی مجوز‌ها گفته بود: برای پروانه اشتغال ابتدا باید فرآیند هوشمندسازی انجام می‌شد یعنی بستر نرم‌افزار و هوشمندسازی آن صورت می‌گرفت و بعد متقاضیان می‌بایست در آزمون پروانه اشتغال شرکت می‌کردند.

رئیس سازمان نظام مهندسی با بیان اینکه هر فرد متقاضی پروانه اشتغال می‌بایست ابتدا آزمون بدهد گفته بود: آزمون در ۲۸ مهر امسال برگزار شد.

بستامی همچنین گفته بود: از سوی دیگر پروانه‌های اشتغالی که به صورت غیر هوشمند در شورای صدور پروانه وجود داشت که تعداد آن‌ها هزار پروانه بود، می‌بایست بررسی و هوشمند سازی آن‌ها به اتمام می‌رسید تا اتصال به درگاه ملی مجوز‌ها به درستی انجام شود.

بر اساس ماده ۷ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ به منظور تسهیل سرمایه گذاری در ایران، مراجع صدور مجوز‌های کسب و کار موظفند شرایط و فرآیند صدور یا تمدید مجوز‌های کسب و کار را به نحوی ساده کنند که هر متقاضی مجوز کسب وکار درصورت ارائه مدارک مصرح در درگاه ملی مجوز‌های کشور بتواند در حداقل زمان ممکن، مجوز موردنظر خود را دریافت کند. سقف زمانی برای صدور مجوز در هر کسب و کار، توسط «هیأت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب و کار» تعیین و در این درگاه اعلام می‌شود.

سازمان نظام مهندسی معدن و شرایط عضویت و صدور پروانه

شرایط عضویت و دستورالعمل پذیرش اعضای کارورز

این دستورالعمل در ارتباط با مفاد ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن و به‌منظور اشتغال به‌کارآموزی، تدوین شده است.

افرادی که دارای مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی در رشته‌های اصلی و گرایش‌های مرتبط با موضوع قانون بوده، ولی سابقه کار حرفه‌ای آن‌ها در فعالیت‌های معدنی (طبق تعاریف ماده یک قانون) هنوز به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال (طبق مفاد ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون) نرسیده است، به‌عنوان عضو کارورز در سازمان نظام مهندسی معدن پذیرفته می‌شوند.

اسامی رشته‌های اصلی عبارت است از: رشته‌های اصلی: شامل تمام گرایش‌های مهندسی معدن، زمین شناسی، مهندسی نقشه برداری و مهندسی متالورژی با گرایش استخراجی است.

تبصره یک: مدرک تحصیلی مهندسی تکنولوژی ناپیوسته در رشته‌های اصلی به عنوان مدرک کارشناسی در رشته‌های اصلی مزبور پذیرفته می‌شوند. ضمناً مدرک تحصیلی مهندسی تکنولوژی معدن معادل گرایش استخراج معدن است.

دانشجویانی که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، در رشته‌های اصلی و گرایش‌های مرتبط، تحصیل می‌کنند نیز می‌توانند به‌عنوان عضو کارورز پذیرفته شوند. عضو کارورز از امکانات و تسهیلات سازمان نظام مهندسی معدن طبق مقررات برخوردار شده و کلیه مقررات سازمان بر وی مترتب است.

عضویت در سازمان استان با ارائه مدرک تحصیلی دانشگاهی امکان پذیر است، اما برای دریافت پروانه اشتغال قطعا” باید گواهی انجام یا معافی از خدمت نظام وظیفه نیز ارائه شود.

دستورالعمل پذیرش اعضای کارورز

این دستورالعمل در ارتباط با مفاد ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن و به‌منظور اشتغال به‌کارآموزی، تدوین شده است.

۱- افرادی که دارای مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی در رشته‌های اصلی و گرایش‌های مرتبط با موضوع قانون بوده، ولی سابقه کار حرفه‌ای آن‌ها در فعالیت‌های معدنی (طبق تعاریف ماده یک قانون) هنوز به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال (طبق مفاد ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون) نرسیده است، به‌عنوان عضو کارورز در سازمان نظام مهندسی معدن پذیرفته می‌شوند.

تبصره یک: مدرک تحصیلی مهندسی تکنولوژی ناپیوسته در رشته‌های اصلی به عنوان مدرک کارشناسی در رشته‌های اصلی مزبور پذیرفته می‌شوند. ضمناً مدرک تحصیلی مهندسی تکنولوژی معدن معادل گرایش استخراج معدن است.

طبق مصوبه جلسه ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ شورای صدور پروانه اشتغال، مدرک دبیری نقشه برداری با توجه به اینکه صرفاً دارای ارزش استخدامی است، قابل پذیرش نیست.

[طبق مصوبه جلسه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ شورای صدور پروانه اشتغال، رشته زمین شناسی با گرایش زیست محیطی به عنوان رشته اصلی قابل پذیرش است.]۲ – مشاغل، نحوه اشتغال و ظرفیت ارجاع کار به‌کارورزان طبق دستورالعملی خواهد بود که متعاقباً ابلاغ خواهد شد.

۳- چون تا قبل از تصویب این دستورالعمل، سازمان‌های نظام مهندسی معدن استان‌ها، بعضاً افرادی را که دارای مدرک تحصیلی مرتبط بوده، ولی سابقه کار آن‌ها مرتبط با فعالیت‌های معدنی نبوده، به عضویت پذیرفته‌اند، کلیه این اعضا نیز به‌عنوان عضو کارورز شناخته می‌شوند.

۴- عضو کارورز باید در پایان هر سال وضعیت اشتغال خود را با ارائه مدارک لازم گزارش کند.

۵- دانشجویانی که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، در رشته‌های اصلی و گرایش‌های مرتبط، تحصیل می‌کنند نیز می‌توانند به‌عنوان عضو کارورز پذیرفته شوند.

۶- عضو کارورز از امکانات و تسهیلات سازمان نظام مهندسی معدن طبق مقررات برخوردار شده و کلیه مقررات سازمان بر وی مترتب است.

۷- عضویت در سازمان استان با ارائه مدرک تحصیلی دانشگاهی امکان پذیر است، اما برای دریافت پروانه اشتغال قطعا” باید گواهی انجام یا معافی از خدمت نظام وظیفه نیز ارائه شود.

۸- این دستورالعمل در ۷ ماده در ۱۸ فروردین ۱۳۸۴ به تصویب شورای مرکزی رسید و از ابتدای همان سال قابل اجرا است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده