تاریخ: ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۳۳
بازدید: ۱۳۸
کد خبر: ۳۳۸۵۲۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
فولادی‏‏‌ها می‏‏‌توانند بخش بزرگی از پرتفوی سهامداران باشند؟

موتور محرک فولادی‏‏‌ها در تالار نقره‏‏‌ای

موتور محرک فولادی‏‏‌ها در تالار نقره‏‏‌ای
‌می‌متالز - صنعت فولاد، در آخرین ماه از سال گذشتــه درآمـــد ۱.۴ میلیارد دلاری را به ثبت رساند که نسبت به اسفندماه سال گذشته، کاهش ۱۴.۵۵ درصدی را تجربه کرده، اما نسبت‌ به بهمن رشدی ۱۷ درصدی را به‌ثبت رسانده‌ است. درآمد دلاری صنعت فولاد در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل‌تر از آن رشد ۱.۵۹ درصدی داشته است. به عبارتی دیگر، صنعت فولاد موفق شده است رشد نرخ دلار را پوشش دهد. فولادی‌ها به صورت ریالی نیز درآمد ۵۶ همتی را در اسفندماه به ثبت رسانده اند که به نظر می‌رسد، رشد ۴ درصدی را نسبت به اسفندماه گذشته تجربه کرده است.

موتور محرک فولادی‏‏‌ها در تالار نقره‏‏‌ای

موتور محرک فولادی‏‏‌ها در تالار نقره‏‏‌ای

به گزارش می‌متالز، این درحالی است که درآمد کل سال ۱۴۰۲ که توسط یکی از بزرگ‌ترین صنایع بورسی به ثبت رسیده است، حدود ۵۹۳ همت است که رشد ۴۲ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد. تحولات بورس‌ کالا نیز نشان می‌دهد که قیمت‌ها و ارزش معاملات زنجیره فولاد در فروردین‌ماه به‌شدت افزایشی است. به نظر می‌رسد گزارش‌های فروردین که در راه سامانه کدال هستند، جزو بهترین گزارش‌های صنایع باشند. اکنون نیز رشد درآمد دلاری اسفندماه عمدتا به نرخ‌های بالای بورس‌ کالا مربوط است. با توجه به روند خنثای قیمت شمش فولاد در جهان و چشم انداز تاریک آن و همچنین رشد احتمالی نرخ انرژی و مالیات در این صنعت، درآمد دلاری صنعت در بهترین حالت بدون تغییر باقی بماند. همچنین، با حاشیه سود احتمالی ۲۵ درصدی، سود خالص صنعت در سال ۱۴۰۲، به ۱۴۸ همت خواهد رسید. پیش‌بینی سود صنعت نیز نشان می‌دهد که احتمالا سود خالص صنعت در سال ۱۴۰۳، با مفروضات فعلی رشد چشم‌گیری نخواهد داشت. این درحالی است که برخی از سهم‌های این صنعت پتانسیل خوبی برای رشد خواهند داشت.

بهترین کارنامه ۱۴۰۲

در میان صنایع دلاری که در سال گذشته روند گزارشی بسیار ضعیفی داشتند و عمدتا با کاهش سود ارزی همراه بودند، درآمد دلاری صنعت فولاد افت چندانی نکرد. این موضوع را می‌توان به دلیل تقاضای قوی بورس‌ کالا و اختلاف بالای قیمت‌های این بازار و قیمت‌های صادراتی دانست، به طوری که «کویر» عمدتا میلگرد‌های خود را با قیمت‌های بالاتری نسبت به قیمت میلگرد صادراتی در بورس‌ کالا عرضه می‌کرد. عمدتا سیاست‌های ارزی دولت در سال گذشته موجب شد تا صادرات صرفه کافی نداشته باشد و عرضه‌های بالای محصولات در بورس‌ کالا کاهش قیمت قابل‌توجهی را در میانه‌های سال ۱۴۰۲ رقم زد.

بیشترین رشد درآمد سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، مربوط به «فسبزوار» بوده است، به طوری که این نماد در سال گذشته نسبت به سال قبل‌تر از آن، رشد درآمدی ۸۲ درصدی را نشان می‌دهد. پس از «فسبزوار»؛ «فصبا»، «فخاس» و «فرود» شرایط خوبی دارند. با وجود آنکه درآمد اسفندماه نسبت به اسفندماه سال ۱۴۰۱ در این صنعت چندان جالب نبود و کلیت بازار به دلیل ثبات نسبی نرخ ارز نسبت به اسفندماه ۱۴۰۱، رشد درآمدی را تجربه نکردند، اما برخی از سهام موفق شدند کارنامه بهتری ارائه دهند. «فخاس» با رشد ۲۸۹ درصدی درآمد خود نسبت به اسفندماه ۱۴۰۱، بهترین عملکرد نقطه‌به‌نقطه را داشت. پس از این نماد، «فرود»، «فصبا» و «فولاد» قرار دارند.

در بورس‌ کالا چه گذشت؟

معاملات بورس‌ کالای فولادی‌ها که عمدتا در رینگ صنعتی بورس‌ کالا به وقوع می‌پیوندد، در فروردین‌ماه رونق بهتری داشت. در مجموع طی اولین ماه از سال، ۶۵۹ هزار تن شمش فولاد در بورس‌ کالا مورد معامله قرار گرفته است که نسبت به ماه‌های گذشته عدد بالایی است. میانگین وزنی قیمت معامله شمش‌های فولادی نیز در فروردین‌ماه حدود ۲۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر تن بوده که رکورد‌های ماه‌های گذشته را شکسته است. با فرض قیمت ۴۸۰ دلاری برای شمش فولاد، این محصول در بورس‌ کالا با دلار حدود ۴۵ هزار تومان به فروش می‌رود. ارزش معاملات این محصول در فروردین‌ماه ۱۴۰۳ به ۱۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان رسید که از بهمن سال گذشته بی سابقه بوده است. بیشترین ارزش معاملات مربوط به اردیبهشت سال گذشته بوده که رقم آن بیش از ۱۵ همت است.

شرکت‌هایی که موفق شدند شمش فولاد خود را با بیشترین نرخ در تالار نقره‌ای به فروش برسانند، فولاد خوزستان و آهن و فولاد ارفع بودند. فولاد خوزستان شمش خود را با نرخ ۲۲ میلیون و ۱۷۹ هزار تومان به طور میانگین در شروع سال جدید به فروش رسانده است که تقریبا دلاری نزدیک به ۴۶ هزار تومان است. این درحالی است که آهن و فولاد ارفع موفق شده است همچنان نرخ فروش خود را در حدود ۲۲ میلیون تومان برای دوماه متوالی حفظ کند.

ارزش معاملات شرکت‌های بورسی در معاملات شمش فولاد در بورس‌ کالا نیز نکات درخور توجهی دارد. بیشترین ارزش معاملات نیز به شرکت فولاد خوزستان تعلق دارد. این شرکت در فروردین‌ماه موفق شده است حدود ۳ همت شمش فولاد را در بورس‌ کالا عرضه کند و نسبت به ماه گذشته، ارزش دادوستد‌های خود را ۶۰ درصد افزایش دهد. پس از فولاد خوزستان، فولاد کاوه جنوب کیش نیز ارزش معاملات ۱.۶ همتی را به ثبت رسانده که نسبت به ماه گذشته تغییر خاصی نداشته است. به نظر می‌رسد ارزش معاملات بالایی که در بورس‌ کالا به ثبت رسیده است، کارنامه خوبی را برای فولادی‌ها در سامانه کدال ارائه دهد، به طوری که احتمالا گزارش‌های مثبتی در انتظار این صنعت باشد. این درحالی است که تحولات معاملاتی در بورس‌ کالا احتمال عدم‌رشد نرخ تسعیر ارز صادراتی را که همان نرخ سامانه نیما باشد جبران خواهد کرد.

موارد یادشده در حالی است که معاملات آهن اسفنجی نیز در تالار صنعتی شگفت‌انگیز است. آهن اسفنجی به عنوان محصول میانی برخی از تولیدکنندگان فولاد و مواد اولیه برخی از تولیدکنندگان شمش، بر سودآوری این صنعت اثرگذار است. نسبت قیمت آهن اسفنجی به شمش فولاد، در مقایسه با پاییز و زمستان سال گذشته عدد پایینی است. نسبت فوق در پاییز، حدود ۶۷ درصد بوده که اکنون به ۶۴ درصد رسیده است. کاهش این نسبت در بهار و تابستان مسبوق به سابقه است؛ بنابراین بازگشت این نسبت به محدوده ۶۰ درصد احتمالا حاشیه سود شمش فولاد را افزایش خواهد داد. حجم معاملات فروردین‌ماه بورس‌ کالا نشان می‌دهد که بیش از ۹۹۸ هزار تن آهن اسفنجی در بورس‌ کالا مورد معامله قرار گرفته است.

این میزان از معامله آهن اسفنجی در بورس‌ کالا نسبت به ماه‌های گذشته، بی سابقه بوده است. به نظر می‌رسد عرضه آهن اسفنجی به طور فصلی رو به افزایش باشد. اما رشد این‌چنینی معمولا به طرح‌های توسعه شرکت‌ها در خصوص افزایش تولید آهن اسفنجی مربوط است. اخیرا فولاد خوزستان از طرح زمزم ۳ بهره‌برداری کرده است که ظرفیت تولید این محصول را افزایش می‌دهد. نرخ آهن اسفنجی نیز در اولین ماه از سال، حدود ۱۳ میلیون و ۶۵۹ هزار تومان به طور میانگین بوده است. آهن اسفنجی همچنان درحال رکوردزنی قیمتی است و تالار صنعتی بورس‌ کالا در شروع سال‌جاری و در اولین ماه، شاهد ارزش معاملات بیش از ۱۳.۶ همت در این محصول ارزشمند میانی است. این عدد رکورد بی سابقه‌ای را برای محصولات فولادی رقم زده است. گندله به عنوان ماده اولیه کارخانه‌های فولادی نیز افزایش قیمت داشته و رشد قیمت آن از شمش فولاد پیشی گرفته است؛ اما حجم معاملات این ماده اولیه نیز به‌شدت کاهشی است.

فولاد بخریم؟

شمش فولاد در جهان، تحت‌تاثیر رکود حاکم بر چین و املاک این کشور، شرایط مناسبی ندارد؛ چرا که قیمت فولاد، به قیمت حامل‌های انرژی وابستگی زیادی دارد. با توجه به آنکه قیمت حامل‌های انرژی احتمالا تغییر خاصی ندارد، قیمت شمش فولاد نیز دچار نوسانات بخصوصی نخواهد شد. اما با رشد قیمت‌هایی که در تابلوی بورس‌ کالا وجود دارد و احتمال رقابت بالا در ماه‌های آینده، به نظر می‌رسد کاستی سود دلاری فولادی‌ها تا حدودی جبران شود. اگر فرض بر آن باشد که سود دلاری شرکت‌های فولادی ثابت بماند، سود خالص صنعت، ۱۹۴ همت خواهد بود. 

با تحلیل سودآوری آینده سهام این صنعت، نسبت P/E آینده‌نگر نماد‌ها مشخص خواهد شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که کمترین نسبت قیمت به سود متعلق به فولاد سبزوار و در حدود ۳.۵ واحد است. پس از «فسبزوار»؛ «فخاس»، «کاوه» و «ارفع» گزینه‌های مناسب تری هستند. با مفروضات شمش فولاد ۴۸۰ دلاری و دلار حدودا ۵۰ هزار تومانی انتظار رشد سودآوری بالایی از صنعت فولاد نمی‌رود. در حالت محافظه کارانه، سود خالص فولادی ها، رشد چندانی نخواهد کرد. احتمالا بیشترین رشد سودآوری نصیب «فجهان» خواهد شد که رشد ۱۰۶ درصدی را متحمل خواهد شد. «فولاژ» و «کویر» نیز رشد بیش از ۵۰ درصدی را در سودآوری تجربه کرده‌اند. بقیه شرکت‌ها نیز رشد سودآوری محدودی را تجربه خواهند کرد. احتمالا با رشد شمش فولاد و عقب ماندن آهن اسفنجی، در دوفصل آینده شاهد رشد حاشیه سود خواهیم بود. همچنین گزارش‌های ماهانه عالی و سود مجمع در تیرماه، به جو مثبت این صنعت کمک خواهد کرد. به طور کلی بازدهی صنعت نهایتا به اندازه دلار خواهد بود.

موتور محرک فولادی‏‏‌ها در تالار نقره‏‏‌ای

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده