تاریخ: ۲۸ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۲۹
بازدید: ۹۵
کد خبر: ۳۵۵۹۴۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
به رغم افزایش عرضه میلگرد، تقاضای هفتگی در معاملات رینگ صنعتی بورس‌ کالا افت کرد

سقوط آزاد معاملات فولاد

سقوط آزاد معاملات فولاد
‌می‌متالز - معاملات پایان هفته رینگ صنعتی بورس‌ کالای ایران با سقوط آزاد حجم معاملات میلگرد در روز چهارشنبه، ۲۵ مهرماه همراه شد. بررسی آمار‌های بورس‌ کالای ایران مربوط به معاملات بازار فیزیکی در روز چهارشنبه هفته گذشته نشان می‌دهد، به‌رغم آنکه عرضه انواع میلگرد در این روز نسبت به روز معاملاتی مشابه هفته قبل (چهارشنبه ۱۸ مهرماه) ۳۷‌ درصد رشد کرد، اما حجم معاملات این محصول زنجیره فولاد، ۴۷‌ درصد افت داشت. در معاملات هفته جاری رینگ صنعتی، همچنین خرید شمش فولادی نسبت به هفته قبل ۱۴.۵ درصد کاهش یافت. این افت محسوس در حجم معاملات، ناشی از کاهش تقاضا در بازار فولاد است.

به گزارش می‌متالز، معاملات چهارشنبه ۲۵ مهر، در رینگ صنعتی بورس‌ کالا با افت محسوس در حجم فروش نسبت به روز معاملاتی هفته قبل (چهارشنبه ۱۸ مهر) همراه شد. به رغم آنکه تحت‌تاثیر کاهش محدودیت‌های دسترسی کارخانه‌ها و واحد‌های تولیدکننده میلگرد به برق از یک‌سو و عرضه بیشتر به دلیل در پیش بودن قطعی گاز کارخانه‌ها به دلیل نزدیک شدن به روز‌های سرد سال از سوی دیگر، حجم بیشتری از این محصول فولادی در هفته گذشته به بازار عرضه شد، اما تشدید ضعف تقاضا در این بازار، در نهایت موجب کاهش حجم معاملات این محصول فولادی در روز چهارشنبه هفته گذشته (۲۵ مهر) نسبت به چهارشنبه هفته قبل از آن (۱۸ مهر) شد. روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه در مجموع حدود ۲۲۱‌ هزار تن انواع میلگرد در رینگ صنعتی بورس‌ کالا عرضه شد که این میزان نسبت به عرضه ۱۶۱‌ هزار تنی چهارشنبه هفته قبل از آن (۱۸ مهر)، ۳۷‌ درصد رشد داشته است.

تقاضا ۱۵.۶ و معاملات ۴۷ درصد افت کرد

با این حال، تقاضا برای خرید میلگرد ۱۵.۶‌ درصد کاهش داشت. حجم تقاضای ثبت‌شده برای خرید انواع میلگرد در معاملات چهارشنبه ۲۵ مهرماه، ۴۹‌ هزار و ۵۰۰تن بود که نسبت به تقاضای ۵۸‌ هزار و ۷۰۰ تنی چهارشنبه ۱۸ مهرماه، افت ۱۵.۶ درصدی را نشان می‌دهد. در نهایت نیز بازار صنعتی بورس‌ کالا در معاملات روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه شاهد فروش ۱۷‌ هزار و ۳۰۰تن انواع میلگرد به خریداران بود که نسبت به معاملات ۳۲‌ هزار و ۹۰۰ تنی انواع میلگرد در روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه (یک‌هفته قبل از آن)، سقوط ۴۷ درصدی معاملات را در این بخش از بازار فولاد روایت می‌کند.

مازاد عرضه در شرایط ضعف تقاضا

بررسی‌ها از تشدید ضعف تقاضای خرید میلگرد به دلیل نبود پول در بازار، چشم انداز نامشخص و رکود سنگین در بازار ساخت‌وساز و همچنین نزدیک بودن قیمت عرضه میلگرد در بورس‌ کالا نسبت به قیمت‌های بازار به عنوان مهم‌ترین دلایل سقوط آزاد حجم معاملات این محصول فولادی خبر می‌دهد. در این شرایط بازار میلگرد با مازاد عرضه روبه‌روست. در حالی که در شرایط معمول و عادی، افزایش عرضه، انتظارات را برای افزایش تقاضا و رشد محسوس حجم معاملات در بازار میلگرد تقویت می‌کند، اما تحت‌تاثیر دلایلی که گفته شد، بازار میلگرد داخلی مدت‌هاست از این قاعده پیروی نمی‌کند. مهم‌ترین دلیل این امر نیز مازاد عرضه میلگرد در شرایطی است که تقاضا در بازار به‌شدت ضعیف است و در برخی مقاطع زمانی، از جمله معاملات چهارشنبه ۲۵ مهرماه، با افت محسوس نسبت به تقاضا و معاملات هفته قبل از آن (معاملات چهارشنبه ۱۸ مهرماه) نیز روبه‌رو می‌شود. البته بخشی از مازاد عرضه ناشی از افزایش تولید کارخانه‌ها به دلیل در پیش بودن فصل سرد و مواجهه آنها با قطعی‌های گاز و محدودیت تولید در روز‌های سرد سال است؛ هرچند بازار از این افزایش عرضه استقبال نکرد.

معاملات ۷.۷‌ درصد عرضه کل

برآورد‌ها از حجم معاملات میلگرد عرضه‌شده در رینگ صنعتی بورس‌ کالای ایران در روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه نشان می‌دهد تنها ۷.۷‌ درصد از کل انواع میلگرد عرضه‌شده به بازار، معامله و فروخته شد. این میزان از کف حداقلی خرید میلگرد در معاملات هفته‌های گذشته نیز که معمولا حول و حوش ۱۰‌ درصد بود، کمتر است. ضمن آنکه این میزان معامله نسبت به حجم کل عرضه این محصول زنجیره فولاد، شاخص دیگری است که رکود شدید در بازار فولاد و همچنین شرایط مازاد عرضه در این بازار را روایت می‌کند و در عین حال نشان‌دهنده نبود چشم انداز خروج بازار مسکن و ساخت‌وساز از رکود به‌عنوان اصلی‌ترین محل مصرف میلگرد است.

میلگرد از دلار اثر نگرفت

متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع میلگرد عرضه‌شده به بازار فیزیکی بورس‌ کالا در معاملات روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه نیز ۲۵‌ هزار و ۷۰۰تومان بود که نسبت به سطح ۲۵‌ هزار و ۵۱۰تومانی متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع میلگرد در معاملات هفته قبل از آن (چهارشنبه ۱۸ مهرماه)، ۰.۷ درصد رشد داشته است. این در حالی است که هفته گذشته، قیمت دلار نوسان شدیدی را تجربه کرد و بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد از ۶۳‌ هزار تومان نیز عبور کرد. هفته گذشته در بازار سایر محصولات فولادی مانند شمش فولادی که در رینگ صنعتی بورس‌ کالا عرضه شده و مورد معاملات قرار گرفتند نیز دلار اثر تورمی و محسوسی بر رشد قیمت‌ها نداشت؛ چرا که ضعف شدید تقاضا در این بازار، در نقش مانع ضدتورمی وارد عمل شده و از تاثیر پذیری بازار فولاد از نوسانات دلاری جلوگیری کرده است.

میانگین قیمت پایه عرضه هر کیلوگرم انواع میلگرد در معاملات چهارشنبه ۲۵ مهرماه نیز ۲۵‌ هزار و ۴۰۰تومان بوده است که ۰.۴‌ درصد بیشتر از متوسط قیمت پایه عرضه در معاملات چهارشنبه ۱۸ مهرماه است.

اثر مصوبه جدید بر فولاد

بازار فولاد در شرایطی با رکود سنگین و ضعف تقاضا مواجه است که در عمده موارد، معاملات تالار فولاد به صورت اعتباری انجام می‌شود و بخش قابل‌توجهی از معاملات، نقدی نیست. با این حال، روز سه شنبه هفته گذشته (۲۴ مهرماه)، بورس‌ کالای ایران با انتشار دستورالعملی مصوب کرد که عرضه اعتباری ۱۰۰ درصدی در بازار فیزیکی رینگ داخلی از ابتدای آبان‌ماه ممنوع است. براساس این دستورالعمل، از ابتدای آبان ماه سال‌جاری در خصوص معاملات منعقدشده در رینگ داخلی با نوع تسویه اعتباری، تمامی خریداران برای تسویه قرارداد‌ها موظف به واریز حداقل نیم درصد ارزش معامله به صورت نقدی در زمان تسویه به حساب بورس کالای ایران هستند. از این‌رو از تاریخ اعلامی در خصوص عرضه کنندگانی که به تخصیص اعتبار به خریداران تمایل دارند، ثبت عرضه در سامانه صرفا با نوع تسویه نقدی/اعتباری و با درج پرداخت نقدی حداقل نیم درصد امکان پذیر است.

فعالان بازار فولاد در پاسخ به این سوال که این مصوبه چه اثری بر سطح قیمت‌ها، میزان تقاضا و حجم معاملات محصولات فولادی عرضه‌شده در بورس‌ کالا دارد، به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کردند: این اقدام عملا روی سطح قیمت‌ها و میزان تقاضای واقعی که به معاملات محصولات فولادی در رینگ صنعتی منجر می‌شود، اثر خاصی ندارد و بیشتر با هدف جلوگیری از برخی جوسازی‌ها و ثبت تقاضا‌های غیرواقعی و به عنوان یک عامل بازدارنده وضع شده است؛ به‌خصوص اینکه کف تعیین‌شده برای خرید نقدی معادل تنها نیم‌ درصد است و از این بابت رقم بالایی محسوب نمی‌شود که بتواند بر قیمت‌ها و حجم معاملات اثرگذار باشد. در واقع اثر آن تنها در نقش ضمانت مالی برای پرداخت هزینه‌های معامله در صورت انصراف خریدار است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده