تاریخ: ۲۱ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۳۹
بازدید: ۱۱۷
کد خبر: ۳۵۸۲۸۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
سینا سلیمانی کارشناس ارشد بازار سرمایه سرمایه اعلام کرد:

کاهش نرخ بهره با انتشار گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی/ تصمیم جدید بانک مرکزی، سیگنال‌دهی به بازار پول در جهت معکوس شدن سیاست‌های پولی است

کاهش نرخ بهره با انتشار گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی/ تصمیم جدید بانک مرکزی، سیگنال‌دهی به بازار پول در جهت معکوس شدن سیاست‌های پولی است
‌می‌متالز - سینا سلیمانی کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه تصمیم جدید بانک مرکزی، سیگنال‌دهی به بازار پول در جهت معکوس شدن سیاست‌های پولی است، گفت: در صورت انتشار گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی، سیاست‌های انقباضی متوقف و به مرور بر اساس اظهارات وزیر اقتصاد ضمن اعمال سیاست‌های انبساطی پولی، نرخ بهره نیز کاهش می‌یابد.

به گزارش می‌متالز، «سینا سلیمانی» با بیان اینکه تمامی بانک‌های مرکزی از جمله ایران، ابزار‌هایی برای جهت‌دهی و کنترل متغیر‌های اقتصادی در اختیار دارند، گفت: یکی از این ابزارها، کنترل نرخ بهره است، در واقع، افزایش یا کاهش نرخ بهره بر گردش نقدینگی در اقتصاد و کنترل متغیر‌های اقتصادی، چون تورم تاثیرگذار است.

او با تاکید براینکه، بانک‌های مرکزی از این ابزار‌ها برای سیگنال‌دهی و اعلام سیاست‌های کلی بهره می‌برند، افزود: این نهاد، سیاست‌های پولی را با استفاده از روش‌هایی، چون کاهش نرخ سپرده و کاهش نرخ اوراق دولتی و تزریق یا جذب نقدینگی در بازار بین‌بانکی تعیین می‌کند. علاوه براین، بانک مرکزی، با بهره‌گیری از این ابزارها، روند سیاست‌های پولی را نمایش می‌دهد و نکته مهم‌تر اینکه، این تصمیم تا حدود زیادی نشان می‌دهد که سیاست انقباض پولی به حداکثر ممکن رسیده و احتمال کاهش نرخ بهره دور از ذهن نیست.

سلیمانی، بیان کرد: انتشار گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی، دغدغه فعالان اقتصادی مبنی بر افزایش بیشتر نرخ بهره را مرتفع می‌کند و با این اقدام آنها باید منتظر ثبات یا کاهش نرخ بهره و نه افزایش آن باشند.

این کارشناس بازار سرمایه، کاهش نرخ گواهی سپرده ۲۵ درصدی را نوعی سیگنال‌دهی به بازار پول در جهت معکوس شدن سیاست‌های پولی و رسیدن نرخ بهره به سقف خود ذکر کرد و توضیح داد: در صورت اعمال سیاست جدید بانک مرکزی می‌توان انتظار داشت سیاست‌های انقباضی متوقف و به مرور طبق اظهارات وزیر اقتصاد ضمن اعمال سیاست‌های انبساطی پولی، نرخ بهره نیز روند کاهشی در پیش گیرد.

تبعات افزایش نرخ بهره

او، کاهش جذابیت در فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری در بازار‌های موازی را از تبعات افزایش نرخ بهره برشمرد و گفت: وقتی می‌توان بدون هیچ گونه ریسکی، نرخ بازده ۳۰ تا ۴۰ درصدی در سال را بدست آورد هیچ سرمایه‌گذاری به سمت فعالیت‌های اقتصادی ریسکی سوق پیدا نخواهد کرد. افزایش نرخ بهره تنها می‌تواند، بازده مورد انتظار برای ورود به بازار‌ها وسرمایه‌گذاری را افزایش دهد، اما وقتی چشم‌انداز نرخ بهره کاهشی باشد، طبیعتا نرخ ریسک‌فری کاهش یافته و نقدینگی در باقی بازار‌ها جریان پیدا می‌کند و از آنجا که نسبت P/E بازار سرمایه در حال حاضر بسیار پائین است، کاهش این نرخ می‌تواند بازار سرمایه را به عنوان یکی از جذاب‌ترین گزینه‌ها برای تحقق بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران معرفی کند.

سلیمانی، افزود: افتتاح سپرده خاص ۳۰ درصدی در سال گذشته با وجود اینکه حجم این سپرده‌ها کم‌تر از ۱۰ درصد از کل سپرده‌های بانکی بود، این سیگنال را به بازار داد که سیاست‌های بانک مرکزی به شدت انقباضی خواهد بود و بازار‌ها را وارد رکود کرد، اما اکنون با کاهش نرخ گواهی سپرده به ۲۵ درصد، این سیگنال داده می‌شود که سیاست‌های پولی انقباضی تبدیل به سیاست‌های انبساطی شده و همین موضوع بر جذابیت و جذب نقدینگی در بازار‌ها تاثیر بسزایی خواهد داشت.

او در پایان درباره چشم‌انداز نرخ بهره تا پایان سال نیز این توضیح را داد: به نظر می‌رسد کاهش نرخ بهره تا حدود ۲۷ تا ۲۸ درصد به راحتی در دسترس بانک مرکزی باشد، اما پائین‌تر از نرخ ۲۷ درصد نیاز به مداخله مستقیم بانک مرکزی و تزریق نقدینگی از طریق بازار بین بانکی است، بنابراین کاهش نرخ بهره به مرور زمان و در یک بازه زمانی مشخص رخ خواهد داد.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده