تاریخ: ۳۰ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۷:۰۱
بازدید: ۳۶
کد خبر: ۳۵۹۲۸۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

افزایش قیمت عناصر فلزی کمیاب با توقف عملیات معدنکاری میانمار

افزایش قیمت عناصر فلزی کمیاب با توقف عملیات معدنکاری میانمار
‌می‌متالز - «مردم در سرتاسر جهان به دنبال عناصر کمیاب فلزی می‌دوند.» این یک جمله در ساوت چاینا مورنینگ پست، به نقل از جیمز چین، پروفسور مطالعات آسیایی در دانشگاه تاسمانی، وضعیت موجود زمین‌های کمیاب را به خوبی خلاصه می‌کند.

به گزارش می‌متالز، نظر چین پس از اختلالات اخیر عرضه در میانمار که باعث افزایش قیمت جهانی مواد کمیاب شد، حتی بیشتر صادق است. در بحبوحه جنگ داخلی جاری در آن کشور، یک گروه شورشی موفق شد در اواسط اکتبر یک مرکز معدنی پیشرو را تصرف کند. این موضوع مستقیماً بر معدن‌کاران و تامین‌کنندگان عناصر کمیاب چینی تأثیر گذاشته است، به طوری که برخی از رسانه‌های چینی گزارش دادند که عملیات معدنکاری در میانمار به دلیل تصاحب آن به حالت تعلیق درآمده است.

حدود ۵۰ درصد از عرضه جهانی عناصر کمیاب سنگین از میانمار تامین می‌شود. به گفته منابع خبری از داخل کشور، به ویژه با کاهش بیشتر عرضه، احتمالاً در ماه‌های آتی قیمت‌ها بیش از پیش افزایش می‌یابد.

مناطق اصلی معادن کمیاب در میانمار، که شامل چیپوی، جنگ پانگ، فیماو و هساولاو است، به دلیل عملیات نظامی اخیر تحت کنترل ارتش استقلال کاچین (KIA) قرار گرفت.

KIA کنترل Pang War، بزرگ‌ترین معدن خاکی کمیاب در میانمار را در ۱۸ اکتبر به دست گرفت. طبق برخی گزارش‌های رسانه‌ها، چین بلافاصله در واکنش به اشغال میانمار، تحریم تجاری میانمار را اعمال کرد، برق و واردات کالا‌های ضروری از جمله سوخت، مواد شیمیایی و مواد غذایی آن قطع شد.

نقل قول‌های برخی از ساکنان محلی نشان می‌دهد که بیشتر فعالیت‌های استخراج عناصر کمیاب در منطقه به دلیل بسته شدن مرز‌ها و ممنوعیت واردات چین به حالت تعلیق درآمده است که زنجیره تامین را به شدت مختل کرده است.

میانمار در سال ۲۰۲۳ تقریباً ۵۰۰۰۰ تن اکسید‌های فلزی کمیاب (REOs) از خاک رس جذب یونی (IACs) به چین صادر کرد. این مقدار از سهمیه استخراج معدن IAC خود چین که ۱۹۰۰۰ تن بود، پیشی گرفت و میانمار را به عنوان صادرکننده جهانی REO سنگین قرار داد.

گفته می‌شود توقف عملیات معدن در میانمار، همراه با محدودیت‌های زیست‌محیطی در عرضه داخلی عناصر کمیاب متوسط و سنگین، می‌تواند منجر به کمبود عرضه آنها شود. بر اساس گزارشی در SCMP، تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که قیمت‌های عناصر کمیاب به دو دلیل کلیدی، دستاورد‌های اخیر را تثبیت خواهد کرد:

یک، اختلالات عرضه در میانمار - اکثر تحلیلگران انتظار دارند که اختلالات مداوم در میانمار باعث کاهش بیشتر ذخایر فلزی کمیاب و در نتیجه حمایت از قیمت‌ها شود.

دوم، محدودیت‌های صادراتی احتمالی از پکن-چین ممکن است محدودیت‌های صادراتی در زمینه مواد کمیاب را در بحبوحه تشدید تنش‌های تجاری با ایالات متحده پس از انتخابات ریاست‌جمهوری تشدید کند. این می‌تواند عرضه جهانی را بیشتر محدود کند و فشار صعودی را بر قیمت‌ها حفظ کند.

ترکیب این عوامل احتمالاً منجر به یک دوره تثبیت قیمت می‌شود، زیرا بازار تأثیر کاهش عرضه و محدودیت‌های تجاری بالقوه را جذب می‌کند.

تسلط جهانی چین بر مواد معدنی کمیاب زمین

طبق داده‌های گمرک، چین در ۹ ماه اول سال بیش از ۳۰۰۰۰ تن اکسید فلزی کمیاب RE از میانمار برای مصارف داخلی وارد کرده است. برخی از تحلیلگران بر این باورند که اگر چین درگیر مناقشات تجاری با ایالات متحده یا اتحادیه اروپا شود، پکن ممکن است کنترل بیشتری بر صادرات اعمال کند. چین در حال حاضر ۹۰ درصد از ظرفیت پردازش خاکی کمیاب جهان را کنترل می‌کند که ۶۰ درصد از تولید جهانی را پشتیبانی می‌کند.

در سال ۲۰۲۲، تحقیقات شاهد جهانی یک تحول نگران کننده در مورد انتقال انرژی سبز را گزارش کرد. این گزارش می‌گوید معادن میانمار، که عمدتاً غیرقانونی هستند، به منبع حیاتی عناصر فلزی کمیاب سنگین تبدیل شده‌اند که برای تولید آهن‌ربا‌های موجود در خودرو‌های الکتریکی (EVs) و توربین‌های بادی در سراسر جهان ضروری هستند.

چین عملاً بخش عمده‌ای از استخراج خود را به میانمار واگذار کرده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، این امر منجر به آسیب زیست محیطی قابل توجه و اثرات منفی بر جوامع محلی شده است. اکثریت این عناصر فلزی که از میانمار تامین می‌شود از ایالت کاچین می‌آید که در امتداد مرز این کشور با چین قرار دارد.

منبع: ایفنا

عناوین برگزیده