تاریخ: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۴۰
بازدید: ۱۶۴
کد خبر: ۳۶۲۰۶۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

دسترسی به بوکسیت همچنان با چالش همراه است

دسترسی به بوکسیت همچنان با چالش همراه است
‌می‌متالز - رقابت میان شرکت‌های چینی و آمریکایی به منظور تامین بوکسیت که در تولید آلومینا استفاده می‌شود، در حال افزایش است.

به گزارش می‌متالز، شرکت چینی و با مالکیت دولتی «Chinalco» اعلام کرده است که قصد دارد مدیریت ذخایر عظیم بوکسیت در غرب کشور سورینام واقع در قاره آمریکای جنوبی را بر عهده بگیرد.

همچنین شرکت استرالیایی «Alcoa» به عنوان یک تولیدکننده بزرگ آلومینیوم در نظر دارد روند استخراج بوکسیت در معدنی که در حدود ۱۰ سال گذشته متوقف شده بود را دوباره از سر بگیرد.

یکی از اصلی‌ترین دلایل به تکاپو افتادن شرکت‌های تولیدکننده آلومینیوم برای دستیابی به این ماده معدنی که در تولید آلومینیوم به کار گرفته می‌شود، محدودیت دسترسی و حجم عرضه آن در بازار بوده است.

کاهش ظرفیت تولید در معادن بوکسیت در کشور آفریقایی گینه، به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده این ماده معدنی در جهان و همچنین روند نزولی ظرفیت تولید بوکسیت در استرالیا، برزیل و چین موجب شد علاوه بر کاهش دسترسی به این ماده اولیه در بازار، قیمت آن نیز با افزایش همراه شود.

در همین راستا، قیمت بوکسیت گینه طی دو سال گذشته با ۵۰ درصد افزایش، به ۷۵ دلار در هر تن رسیده است. همچنین قیمت بوکسیت استرالیا ۶۰ درصد افزایش را تجربه کرده و در حال حاضر به ۵۵ دلار در هر تن رسیده است. علاوه‌براین، قیمت آلومینا و فلز آلومینیوم نیز به دلیل کاهش حجم عرضه آلومینا و تعطیلی برخی از واحد‌های فرآوری و ذوب در استرالیا ۱۴۰ درصد در ۱۲ ماه گذشته افزایش را به ثبت رسانده است.

چالش‌های تولید بوکسیت در جهان همچنان پابرجاست

روند محدودیت دسترسی به بوکسیت در استرالیا از اواخر سال ۲۰۲۳ و درست زمانی آغاز شد که شرکت «Alcoa» فعالیت واحد فرآوری آلومینای خود در شهر کوینانا واقع در ایالت استرالیای غربی را متوقف کرد. به دنبال این اتفاق، بزرگ‌ترین واحد فرآوری آلومینای جهان که متعلق به شرکت «Rio Tinto» بوده و در نزدیکی شهر گلادستون ایالت کوئینزلند واقع شده است، به طور موقت تعطیل شد.

به دنبال چنین رخدادی، حجم تقاضا برای آلومینا به شدت افزایش یافت و به دنبال آن قیمت این ماده اولیه به کار رفته در تولید آلومینیوم روندی صعودی را تجربه کرد. بر همین اساس، برخی از واحد‌های ذوب آلومینیوم مجبور شدند ظرفیت تولید خود را کاهش دهند. از جمله مهم‌ترین شرکت‌هایی که ظرفیت تولید خود را کاهش دادند، می‌توان به شرکت روسی «Rusal» اشاره کرد.

در همین رابطه، می‌توان بیان کرد که اگرچه روند صعودی قیمت و افت دسترسی به بوکسیت، آلومینا و آلومینیوم شرایط را برای حضور سرمایه‌گذاران در بخش‌های مذکور دشوار کرده است، اما افزایش قیمت‌ها به سود شرکت «Alcoa» تمام شده و باعث شده است ارزش سهام این شرکت طی دو ماه گذشته (اکتبر و نوامبر ۲۰۲۴)، حدود ۶۴ درصد افزایش یافته و به ۴۶٫۴۲ دلار به ازای هر سهم برسد.

همچنین ارزش سهام شرکت تولیدکننده بوکسیت «Metro Mining» واقع در جزیره کیپ یورک در ایالت کوئینزلند استرالیا در ۱۲ ماه گذشته، حدود ۲۱۵ درصد افزایش را به ثبت رسانده است.

طبق پیش‌بینی شرکت ارائه‌دهنده خدمات مالی آمریکایی به نام «Morgan Stanley»، انتظار می‌رود وضعیت محدودیت دسترسی به آلومینا در سه ماهه نخست یا دوم سال ۲۰۲۵ اندکی بهبود پیدا کند. طبق گزارش شرکت مذکور، حجم عرضه آلومینا از سال ۲۰۲۲ در اروپا و استرالیا با میزان افزایش تولید آلومینیوم هم‌خوانی نداشته است.

شایان ذکر است که چین، همواره از ظرفیت مازاد بوکسیت خود برای حفظ ثبات در بازار داخلی استفاده کرده است. با این حال، تولید بوکسیت چین از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون هشت میلیون تن کاهش را تجربه کرده است و واحد‌های فرآوری در این کشور حتی با وجود افزایش بیش از ۱۴ میلیون تنی واردات بوکسیت، همچنان با مشکل مواجه هستند.

منبع: باشگاه آلومینیوم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده