تاریخ: ۳۰ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۴:۴۷
بازدید: ۶۶
کد خبر: ۳۶۲۵۰۸
سرویس خبر : زمین شناسی

سرمایه‌گذاری کلان «تجلی صبا» در اکتشاف معادن، نویدبخش رونق اقتصادی

سرمایه‌گذاری کلان «تجلی صبا» در اکتشاف معادن، نویدبخش رونق اقتصادی
‌می‌متالز - شرکت «اکتشاف تجلی صبا» با هدف تکمیل زنجیره ارزش معادن و فلزات، در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های کلانی را در حوزه حفاری و اکتشاف انجام داده است. این شرکت با بهره‌گیری از ناوگان مدرن حفاری و انعقاد قرارداد‌های بزرگ، در حال اکتشاف ذخایر معدنی جدید در عمق زمین است.

به گزارش می‌متالز به نقل از روابط عمومی شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات، «عباس رنجبر» مدیرعامل شرکت «اکتشاف تجلی صبا» در خصوص عملکرد این شرکت در سال جاری گفت: شرکت، در سال ۱۴۰۰ با هدف تکمیل زنجیره ارزش معادن و فلزات تاسیس شد. این شرکت با ترکیب سهام سه شرکت اصلی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور (٦٤%)، شرکت توسعه تجلی معادن و فلزات (٣٦%) به وجود آمده است.

وی گفت: تمرکز اصلی شرکت ما تاکنون بر روی فعالیت‌های اکتشافی، به ویژه حفاری بوده است. برای انجام این عملیات، اقدام به خرید تجهیزات حفاری کرده و قرارداد‌های پیمانکاری متعددی منعقد نموده‌ایم.

مدیرعامل شرکت اکتشاف تجلی صبا گفت: در سال جاری، دو قرارداد بزرگ حفاری منعقد شده که قرارداد اول در سال جاری منعقد شده و شامل ۵۰۰۰ متر حفاری اکتشافی با هدف اکتشاف ذخایر آهن است.

در سال جاری، قراردادی برای حفاری تا عمق متوسط ۶۰۰ تا ۷۰۰ متر در معدن گلالی منعقد شده است. همچنین، در پاییز سال گذشته، قراردادی ۳۰ هزار متری که هم‌اکنون حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

به گفته وی، شرکت ما رویکردی توسعه‌محور در پیش گرفته است. در همین راستا، در سال ۱۴۰۰ با شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی قراردادی برای خرید ۹ دستگاه حفاری منعقد کردیم. با این حال، به دلیل مشکلات ناشی از تحریم‌ها، تورم و مسائل مرتبط با تأمین ارز، در سال اول موفق به دریافت دو دستگاه شدیم. پس از پیگیری‌های مستمر و تخصیص ارز، دو دستگاه ۸ و ۹ باقی‌مانده نیز حدود یک ماه پیش ترخیص و تحویل شرکت ملی صنایع مس ایران شد.

رنجبر گفت: در حفاری‌های معدنی، توجیه اقتصادی عمدتاً با افزایش عمق چاه‌ها ارتباط مستقیم دارد. شرکت‌های بزرگ بین‌المللی، به‌ ویژه شرکت‌های کانادایی، استرالیایی و آفریقای جنوبی، با بهره‌گیری از ناوگان‌های بزرگ حفاری، بر روی پروژه‌های عمیق تمرکز کرده‌اند. این رویکرد، به دلایل مختلفی از جمله افزایش احتمال کشف ذخایر باکیفیت‌تر و حجم بیشتر، توجیه اقتصادی بیشتری دارد.

وی ادامه داد: شرکت ما از دستگاه‌های حفاری مدل s۱۵ و s۲۱ استفاده می‌کند. دستگاه‌های s۱۵ عموماً برای حفاری تا عمق ۱۲۰۰ متری در اکتشافات مس به کار می‌روند. دستگاه‌های s۲۱ نیز قابلیت حفاری تا عمق ۲۲۰۰ تا ۲۵۰۰ متری را دارند.

این مقام مسوول گفت: در پروژه معدنی سریدون، یکی از بزرگ‌ترین آنومالی‌های اکتشافی درجه یک خاورمیانه، با استفاده از دستگاه‌های s۲۱ تا عمق ۱۵۰۰ متری حفاری انجام داده‌ایم. همچنین، در معدن گلالی که دارای ذخایر قابل توجهی است، بیش از ۵۰ گمانه حفاری شده است. عمده عملیات حفاری در معدن گلالی توسط شرکت صبانور انجام می‌شود.

حفاری‌های اکتشافی اخیر در اطراف معدن گلالی نشان می‌دهد که رگه‌های آهن‌دار متعددی با ضخامت تا ۱۰۰ متر در عمق وجود دارد. بر اساس نتایج حفاری‌های انجام شده توسط شرکت «اکتشاف تجلی صبا» و پیمانکاران قبلی، برآورد می‌شود که ذخایر معدنی گلالی به طور قابل توجهی افزایش یافته و از دسته متوسط به بزرگ ارتقاء یافته است. تخمین‌های اولیه حاکی از آن است که ذخیره این معدن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تن باشد. با این حال، برآورد دقیق ذخیره پس از پایان عملیات حفاری و توسط شرکت ناظر اعلام خواهد شد.

به گفته وی، در حال حاضر، شرکت ما دارای ۹ دستگاه حفاری است. از این تعداد، دو دستگاه به شرکت یاقوت واگذار شده و هفت دستگاه باقی‌مانده در دو پروژه فعال هستند. چهار دستگاه در معدن گلالی واقع در حوزه آهن‌دار غرب کشور مشغول به کار بوده و سه دستگاه دیگر در پروژه معدنی سریدون فعالیت دارند.

وی گفت: معدن سریدون به دلیل شرایط زمین‌شناسی پیچیده و وجود شکستگی‌های فراوان، یکی از چالش‌برانگیزترین مناطق برای عملیات حفاری در منطقه محسوب می‌شود. با این حال، به دلیل ذخایر غنی مس، این معدن از اهمیت بالایی برخوردار است. در طول دو سال گذشته، بیش از ۲۲۰ حلقه چاه در این منطقه حفر شده است.

رنجبر خاطر نشان کرد: شرکت ما با در نظر گرفتن پتانسیل بالای این معدن، در حال توسعه فعالیت‌های حفاری خود است. با انجام مطالعات دقیق و ارزیابی میدانی نیاز بازار، به دنبال افزایش تعداد دستگاه‌های حفاری یا بهبود بهره‌وری دستگاه‌های موجود هستیم. در آینده، با توجه به استراتژی جدید شرکت «تجلی توسعه معادن و فلزات» به عنوان شرکت مادر، تمرکز ما بر افزایش رقابت‌پذیری و تنوع‌بخشی به خدمات خواهد بود. در همین راستا، مذاکراتی برای انعقاد قرارداد‌های جدید در حال انجام است تا قرار داد دیگری را منعقد کنیم.

وی افزود: حفاری به عنوان یکی از مهم‌ترین مراحل اکتشاف، نقش کلیدی در توسعه صنعت معدن کشور ایفا می‌کند. با افزایش سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف و حفاری، می‌توان به ذخایر معدنی جدید دست یافت و به این ترتیب، به رشد اقتصادی کشور کمک کرد. پیشرانه توسعه کشور در کشور حوزه معدن و اکتشاف و قطعا حفاری خواهد بود.

رنجبر با اشاره به اینکه باید گستره فعالیت‌های خود را فراسرزمینی کنیم، تصریح کرد: برای ایجاد استاندارد‌های لازم در صنعت و گسترش فعالیت‌های شرکت، اولویت اصلی ما باید فراسرزمینی و بر روی کشور‌های همسایه متمرکز باشد. کشور‌های همسایه مانند ارمنستان، آذربایجان، ترکیه، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکمنستان، تاجیکستان، عمان و حتی افغانستان، پتانسیل‌های معدنی قابل توجهی دارند. پیش از هرگونه سرمایه‌گذاری در این کشورها، باید مطالعات دقیق اقتصادی و فنی انجام شود تا از توجیه‌پذیری این سرمایه‌گذاری‌ها اطمینان حاصل شود.

وی گفت: فعالیت‌های ما در حوزه بین‌المللی تنها به حفاری محدود نخواهد شد. با برنامه‌ریزی دقیق و تدبیر مناسب، می‌توانیم در زمینه اکتشاف نیز در کشور‌های همسایه فعالیت کنیم و سهم قابل توجهی از بازار این کشور‌ها را به خود اختصاص دهیم.

منبع: تجلی توسعه معادن و فلزات

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده