به گزارش میمتالز به نقل از بانک مرکزی، در اجرای ماده (۸) تصویبنامه هیات وزیران در ارتباط با موضوع احداث ظرفیت ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر به شماره ۱۳۴۱۳۷/ت۶۳۳۶۵هـ مورخ ۰۴/۰۹/۱۴۰۳، بسته تامین مالی ارزی و ریالی، تسهیل در توثیق وثایق و نحوه تأمین ارز برای بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر، به شبکه بانکی ابلاغ شد.
بسته تأمین مالی ارزی و ریالی، نحوه تسهیل در توثیق وثایق و نحوه تأمین ارز برای بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر به شرح زیر تصویب شده است:
۱. بانک مرکزی موظف است اقدامات لازم برای تسهیل در معرفی طرحهای اولویتدار و دارای مجوز شورای اقتصاد در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر را به منظور دریافت تسهیلات فاینانس خارجی معمول دارد.
۲. صندوق توسعه ملی موظف است اقدامات لازم را برای اعطای تسهیلات ارزی و ریالی مطابق با شیوهنامههای مصوب صندوق در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر تا سقف معادل ۵ میلیارد دلار آمریکا در ۴ سال از طریق قراردادهای اعطای عاملیت پرداخت تسهیلات یا سپردهگذاری نزد سیستم بانکی یا سایر شیوههای تأمین مالی و عنداللزوم اهرمی کردن منابع از طریق تلفیق با منابع بانک یا پذیرش تعهد رکن پذیرهنویس برای انتشار اوراق ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران معمول دارد.
۳. سرمایهگذاران طرحهای اولویتدار در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر که دارای منابع ریالی مکفی هستند به منظور تخصیص ارز برای واردات تجهیزات مرتبط با تائید وزارت نیرو (ساتبا) در چارچوب بودجه ارزی وزارت صنعت، معدن و تجارت در اولویت تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی قرار میگیرند.
۴. اعطای تسهیلات بانکی به سرمایهگذاران طرحهای نیروگاههای تجدیدپذیر تا انتهای سال ۱۴۰۵ با تأیید هیات عالی بانک مرکزی به طور عام یا موردی میتوانند از رعایت همه مقررات نظارتی و احتیاطی (از جمله آییننامه تسهیلات و تعهدات کلان، اشخاص مرتبط کنترل مقداری ترازنامه) مستثنی شوند.
۵. صادرکنندگان غیرنفتی میتوانند در چارچوب مقررات ماده (۸) آییننامه بازگشت ارز حاصل از صادرات نسبت به واردات تجهیزات نیروگاههای تجدیدپذیر جهت تأمین انرژیهای مورد نیاز تولید خود اقدام کنند.
٦. شبکه بانکی کشور مجاز است به منظور تامین منابع ریالی مورد نیاز طرحهای نیروگاههای تجدیدپذیر، در صورت توجیهپذیری و پذیرش عاملیت طرحهای مورد تایید وزارت نیرو (ساتبا)، نسبت به ارائه درخواست خود به بانک مرکزی برای صدور مجوز انتشار گواهی سپرده سرمایهگذاری خاص در چارچوب دستورالعمل مربوط اقدام کند.
۷. شبکه بانکی مجاز است برای تامین سرمایه در گردش ریالی طرحهای حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر از ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید (SCF) از جمله اوراق گام استفاده کند.
۸. شبکه بانکی مجاز است قراردادهای تعهد خرید برق تجدیدپذیر و داراییهای طرح از جمله زمین و تجهیزات نیروگاه را به عنوان وثیقه قابل قبول طی دوره مشارکت و بهرهبرداری برای دریافت تسهیلات متقاضیان در چارچوب قوانین و مقررات پذیرش کنند.
۹ - شبکه بانکی مجاز است انواع اوراق مالی اسلامی نظیر اسناد خزانه اسلامی، دولت سهام و گواهی تولید برق تجدیدپذیر (REC) را به عنوان وثیقه برای دریافت تسهیلات متقاضیان در چارچوب قوانین و مقررات پذیرش کنند.
۱۰ - تسهیلات گیرندگان ارزی موضوع مصوبه موصوف موظفند اقساط تسهیلات یاد شده را به صورت ارزی بازپرداخت کنند.
تبصره: تسهیلات گیرندگان موصوف در صورت عدم درآمد صادراتی میتوانند به منظور بازپرداخت اقساط تسهیلات ارزی با اخذ تائیدیه وزارت نیرو (سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری ایران)، بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی نسبت به تبدیل ریال با نرخ روز مرکز مبادلات ارز و طلای ایران و وفق مقررات ارزی حاکم بر زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات اقدام کنند.
بانکها موظفند مراتب را به همه واحدها و شعب ارزی ذیربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت کنند.