تاریخ: ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۶:۲۳
بازدید: ۳۲
کد خبر: ۳۶۷۹۵۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری

افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری
‌می‌متالز - آژانس بین‌المللی انرژی هشدار می‌دهد که تنش‌های فزاینده ژئوپلیتیکی می‌تواند موجب اختلال در دسترسی به مواد معدنی ضروری مانند لیتیوم، کبالت و گرافیت شده و تولید باتری را در کشور‌های پیشرفته تهدید کند.

به گزارش می‌متالز، آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) نسبت به پیامد‌های افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و تأثیر آن بر دسترسی جهانی به مواد معدنی حیاتی هم‌چون لیتیوم، کبالت، مس و گرافیت هشدار داده است. این نهاد در گزارشی تأکید کرد که تمرکز بالای عرضه این مواد معدنی می‌تواند خطرات بزرگی برای زنجیره تأمین جهانی به همراه داشته باشد.

IEA اشاره کرد که اعمال محدودیت‌های اخیر از سوی چین بر صادرات مواد معدنی، این کشور را به یک بازیگر اصلی در فرآوری مواد حیاتی تبدیل کرده است و این موضوع تهدیدات امنیتی جدی برای تولید باتری‌ها در کشور‌های ایالات متحده، اروپا، کره جنوبی و ژاپن ایجاد کرده است.

محدودیت‌های جدید چین و اثرات تجاری آن

چین از تاریخ ۳ دسامبر ۲۰۲۳ صادرات گالیم، ژرمانیم و آنتیموان، که برای تولید نیمه‌هادی‌ها ضروری هستند را به ایالات متحده محدود کرد؛ هم‌زمان، چین کنترل‌های جدیدی بر صادرات گرافیت اعمال کرد، به‌ ویژه آن دسته از محصولات با خلوص بالا که در تولید خودرو‌های برقی و ذخیره‌سازی باتری‌ها استفاده می‌شوند.

این اقدامات پس از آن رخ داد که ایالات متحده محدودیت‌هایی بر صادرات نیمه‌هادی‌ها به چین اعمال کرد و موجب تشدید تنش‌های تجاری میان دو کشور شد و سپس، در تاریخ ۴ فوریه، چین تصمیم به اعمال کنترل‌های صادراتی بر دیگر مواد معدنی حیاتی از جمله تنگستن، تلوریوم، بیسموت، ایندیوم و مولیبدن گرفت.

تهدید‌های اقتصادی و تأثیر بر تولید باتری

آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داد که تمرکز عرضه مواد معدنی حیاتی در دست تعداد معدودی از کشورها، می‌تواند تهدیدات امنیتی زیادی ایجاد کند. همچنین اختلالات در تأمین این مواد معدنی می‌تواند تبعات اقتصادی گسترده‌ای داشته باشد، از جمله افزایش قیمت فناوری‌های نوین، تشدید تورم، کاهش رقابت‌پذیری تولید و تاثیرات منفی بر اقتصاد جهانی که این تغییرات می‌توانند هزینه تولید باتری‌ها و خودرو‌های برقی را افزایش داده و روند برقی‌سازی را کند کنند.

افزایش قیمت‌ها همچنین می‌تواند مانعی برای تولید داخلی برخی فناوری‌ها شود، زیرا شکاف هزینه تولید میان کشور‌های سنتی و کشور‌های نوظهور بیشتر خواهد شد. به‌ علاوه، به گفته IEA، هزینه تولید باتری در ایالات متحده و اروپا به‌ طور متوسط ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از چین است.

این نهاد جهانی هشدار داد که اگر اختلالات طولانی‌مدت ادامه یابد، درآمد تولیدکنندگان کاهش یافته و فرصت‌های شغلی از دست خواهد رفت که پیامد‌های جدی اقتصادی برای کشور‌های در حال توسعه ظرفیت‌های تولید باتری خود، مانند ایالات متحده، اروپا، کره جنوبی و ژاپن، خواهد داشت.

ضرورت تقویت امنیت تأمین مواد معدنی حیاتی

در پایان، آژانس بین‌المللی انرژی بر اهمیت تقویت اقدامات امنیتی در تأمین مواد معدنی حیاتی تأکید کرد و اعلام کرد که در ماه‌های آینده گزارش "چشم‌انداز جهانی مواد معدنی حیاتی ۲۰۲۵" را منتشر خواهد کرد.

طبق ارزیابی‌های Platts، قیمت لیتیوم کربنات و هیدروکسید لیتیوم در تاریخ ۱۰ فوریه ۲۰۲۵، به ازای هر تن متریک ۱۰،۰۰۰ دلار گزارش شده است که نسبت به هفته‌های گذشته بدون تغییر باقی مانده است. این قیمت‌ها نشان‌دهنده ارزش لحظه‌ای مواد باتری درجه یک بر اساس تحویل به بنادر اصلی چین، ژاپن و کره جنوبی هستند.

منبع: اقتصاد آنلاین

عناوین برگزیده