تاریخ: ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۳۸
بازدید: ۱۲۵
کد خبر: ۳۶۸۳۲۰
سرویس خبر : انرژی

چقدر گاز در روز‌های سرد امسال به نیروگاه‌ها تحویل شد؟

چقدر گاز در روز‌های سرد امسال به نیروگاه‌ها تحویل شد؟
‌می‌متالز - سرمای زودرس و زمستان سرد سبب ثبت رکورد‌های متعددی در مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری شد، با این حال آمار‌ها نشان می‌دهد تحویل گاز به نیروگاه‌ها در ماه‌های آذر، دی و بهمن روند افزایشی داشته است.

به گزارش می‌متالز به نقل از وزارت نفت، روز‌های سرد امسال در ایران با ورود توده سرمای اسکاندیناوی در آبان بسیار سریع‌تر از سال‌های گذشته آغاز شد؛ سرما و بارش‌هایی که نسبت به پنج سال گذشته در هفته نخست آبان بی‌سابقه بوده است. از این رو ۱۱ استان شمالی کشور هم‌زمان با افزایش برودت هوا روبه‌رو شدند. این افزایش برودت سبب کاهش دما به‌اندازه میانگین ۱۲ درجه شد، به طوری که حجم مصرف گاز در چهار روز نخست آبان امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۵ درصد رشد کرد.

سرمای هوا در ماه‌های آذر، دی و بهمن نیز پایدار بود و سردترین هفته سال از ۲۰ بهمن در کشور آغاز شد که با کاهش دمای هوا در پی بارش برف و باران در اقصی نقاط کشور، گستردگی سرما در ۲۱ استان کشور به اوج رسید. با این وجود، اما با برنامه‌ریزی، تلاش شبانه‌روزی و آمادگی کامل صنعت نفت برای تولید گاز خام و فرآورش در بالادست و انتقال گاز شیرین در پایین‌دست این صنعت، شبکه گازرسانی به‌طور پایدار حفظ و گرما در خانه‌ها ماندگار شد، مگر قطعی‌های کوتاه‌مدتی که آن هم به‌دلیل مشکلات فنی رخ داده، اما به سرعت رفع شده است.

در عین حال در کنار حفظ تولید و پایداری شبکه و با وجود افزایش هر ساله مشترکان گاز کشور و رشد مصرف، هفت مرتبه رکورد‌هایی در تولید گاز شیرین به‌طور متوالی در این روز‌های سرد ثبت شد که آخرین رکورد تولید ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز در ۱۳ بهمن بود، همچنین میانگین تحویل گاز شیرین به شبکه در آذر ۸۵۰ میلیون مترمکعب، در دی ۸۶۳ میلیون مترمکعب و در ۲۰ روز نخست بهمن ۸۷۱ میلیون مترمکعب بوده است.

رکوردشکنی مصرف گاز در بخش خانگی

از آن جایی که اولویت کشور در روز‌های سرد سال تأمین گاز بخش خانگی است در بعضی از روز‌ها تا ۷۸ درصد گاز شیرین تحویلی به شبکه به بخش خانگی، تجاری و صنایع جز اختصاص داده می‌شود؛ بیش‌ترین رکورد مصرف گاز امسال در این بخش نیز روز ۲۲ بهمن با ۶۸۱ میلیون مترمکعب شکسته شد. وزارت نفت در کنار تأمین گاز بخش خانگی، تمام تلاش خود را به‌کار گرفته تا نیاز گاز دیگر بخش‌ها ازجمله نیروگاه‌ها را که وظیفه مهم تأمین برق مورد نیاز کشور را برعهده دارند تأمین کند؛ آمار‌های رسمی وزارت نفت نشان می‌دهد تحویل گاز به نیروگاه‌های کشور در ماه‌های آذر، دی و بهمن امسال نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ روند افزایشی داشته است.

افزایش تحویل گاز به نیروگاه‌ها

بر اساس این آمار، میانگین تحویل روزانه گاز به نیروگاه‌ها در آذر ۱۴۰۱، ۱۳۶ میلیون مترمکعب، آذر ۱۴۰۲، ۱۳۱ میلیون مترمکعب و آذر امسال ۱۴۲ میلیون مترمکعب، دی ۱۴۰۱، ۸۷ میلیون مترمکعب، دی ۱۴۰۲، ۱۲۳ میلیون مترمکعب و دی امسال ۱۲۳ میلیون مترمکعب بوده است، همچنین میانگین روزانه تحویل گاز به نیروگاه‌ها از یکم تا ۲۰ بهمن در ۱۴۰۱، ۱۱۳ میلیون مترمکعب، در بهمن ۱۴۰۲، ۱۲۱ میلیون مترمکعب و در بهمن امسال ۱۲۳ میلیون مترمکعب بوده است. این آمار نشان می‌دهد تحویل گاز به نیروگاه‌ها در آذر، دی و بهمن امسال نسبت به پارسال حدود ۳.۵ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۶ درصد افزایش داشته که نشان از برنامه‌ریزی دقیق وزارت نفت است.

ضرورت مدیریت مصرف

توسعه زیرساخت‌های تولید گاز و افزایش استخراج آن به تنهایی نمی‌تواند پاسخگویی نیاز روزافزون به این منبع انرژی باشد مگر اینکه هم‌زمان مصرف انرژی نیز بهینه شود، در واقع افزایش تولید بدون تغییر الگوی مصرف جوابگو نخواهد بود، از این رو با توجه به افزایش چشمگیر مصرف گاز در بخش‌های مختلف اعم از خانگی، صنعتی و نیروگاهی، تأمین پایدار انرژی در این شرایط بحرانی نیازمند مدیریت دقیق منابع و اجرای سیاست‌های بهینه است. همسو با هدف رعایت الگوی مصرف، اقدام‌های عمومی همچون پیوستن به پویش «۲ درجه کم‌تر» می‌تواند کمک شایانی به کاهش مصرف گاز و مدیریت مصرف انرژی داشته باشند؛ کاهش دمای وسایل گرمایشی تنها به اندازه ۲ درجه تأثیر مثبتی در روز‌های سرد امسال داشت و توانست حدود ۲۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در روز از مصرف گاز خانگی و تجاری بکاهد تا افزون بر حفظ گرمای پایدار برای همه مردم در سراسر کشور، چرخ صنایع نیز متوقف نشود و به اقتصاد کشور کمک کنند.

منبع: خبرگزاری مهر

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین