
به گزارش میمتالز، محمدجعفر عظمایی، مدیر مجتمع مس سونگون در پی صدور دستور ایجاد تصفیهخانه در مجتمع مس سونگون توسط دادستان مرکز استان آذربایجان شرقی، با اشاره به آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه زهاب اسیدی پخیرچای، اظهار داشت: این پروژه با هدف سالمسازی رودخانه، حذف آلایندههای ناشی از ورود زهاب اسیدی دامپهای باطله و ارتقای استانداردهای زیستمحیطی در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه صیانت از منابع طبیعی، رفع نگرانیهای زیستمحیطی ساکنان منطقه و رعایت الزامات قانونی از اولویتهای اجرای این پروژه است، افزود: در مرحله بعدی، استحصال مس محتوی از زهاب نیز در برنامه قرار دارد.
مدیر مجتمع مس سونگون با اشاره به آغاز مطالعات طرح از فروردینماه ۱۴۰۱، تصریح کرد: بهدلیل نبود تجربه مشابه در کشور و پیچیدگیهای فنی، مطالعات امکانسنجی با همکاری شرکتهای فناور خارجی، مهندسین مشاور داخلی، مراکز علمی و دانشگاهی با دقت و وسواس انجام و طرح نهایی چندین بار بازنگری و بهینهسازی شد.
عظمایی با تأکید بر نقش شرکت ملی صنایع مس ایران در پیشبرد این پروژه گفت: پس از اخذ مجوزهای لازم و عبور از چالشهای پیشرو، تهیه اسناد مناقصه در سال ۱۴۰۳ آغاز و در نیمه دوم همان سال، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء بهعنوان پیمانکار اصلی انتخاب شد.
وی، با اشاره به آغاز عملیات اجرایی از سال ۱۴۰۴، گفت: این پروژه با زمان اجرای ۲۴ ماه و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته روز دنیا، در همکاری با شرکتهای خارجی، پاسخگوی دغدغههای مسوولان و جوامع محلی خواهد بود.
در روزهای اخیر، بابک محبوبعلیلو با تأکید بر اهمیت حفظ و صیانت از منابع آبی و خاکی منطقه و جلوگیری از هرگونه آلودگی زیستمحیطی، گفت: دستور احداث تصفیهخانه در معدن مس سونگون صادر شده است.
وی، گفت: احداث این تصفیهخانه، اقدامی ضروری و حیاتی در راستای حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از تغییرات نامطلوب است.
دادستان مرکز استان آذربایجان شرقی، گفت: احداث تصفیهخانه با استفاده از فناوریهای نوین، قادر خواهد بود پسابهای صنعتی و معدنی را بهطور کامل تصفیه کرده و از ورود آلایندهها به منابع آبی و خاکی جلوگیری کند.
محبوبعلیلو با بیان اینکه معدن مس سونگون، نقش مهمی در توسعه اقتصادی منطقه و کشور ایفا میکند، گفت: در صورت عدم مدیریت صحیح پسماند و پسابها، معدن مس سونگون اثرات مخربی بر منابع طبیعی داشته میگذارد.
وی عنوان کرد: بهبود کیفیت زندگی مردم منطقه و توسعه پایدار از مزایای احداث تصفیهخانه در معدن مس سونگون است که لازمه آن همکاری و تعامل تمامی ذینفعان است تا گامی مؤثر در رراستای حفاظت از منابع طبیعی کشور برداشته شود.
همچنین محمدحسین حسنزاده، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۴۰۳، ضمن هشدار نسبت به وضعیت محیطزیستی رودخانههای اطراف مجتمع معدنی مس سونگون در شهرستان ورزقان، برای ساخت سریع تصفیهخانه به این معدن اخطار داده بود.
به گفته وی، طبق مدارک موجود در اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، مجتمع مس سونگون فرصت ۱۸ ماهه داشت تا تکالیف خود مبنی بر ساخت و تجهیز تصفیهخانه برای مدیریت پساب این واحد را انجام دهد، اما اکنون بعد از گذشت یک سال هیچ اقدامی در این خصوص انجام نگرفته است.
سرپرست ادارهکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با بیان اینکه راه اندازی این تصفیهخانه از هر گونه آلودگی آبهای پایین دست مس سونگون جلوگیری خواهد کرد، بر پیگیریهای حقوقی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی مبنی بر احداث و راهاندازی تصفیهخانه برای معدن مس تاکید کرد.
حسنزاده، ادامه داد: کارشناسان معدن مس سونگون معتقدند رودخانه "پخیرچایی" خود حاوی انواع فلزات سنگین است، اما مطابق ارزیابیهای کارشناسان محیط زیست و پس از بررسی لازم، متوجه افزایش میزان غلظت فلزات سنگین در آب رودخانه شدهایم و بر همین مبنا واحد را مکلف به ساخت تصفیهخانه ظرف مدت شش ماه آینده کردیم.
وی، با اشاره به اینکه فعالیت تمام معادن نیازمند مدیریت و نظارت زیستمحیطی است، یادآور شد: در این راستا یک سد باطله جهت جمعآوری رسوبات حاصله از پسماند و زهاب اسیدی تعبیه شده است، حال با توجه به اینکه سد باطله مس سونگون در دره پخیرچایی واقع در جوار سامانههای مشرف به رودخانه انباشته میشوند، منجر به تغییراتی در وضعیت طبیعی منطقه میشود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، افزود: این انباشت موجب افزایش رسوبات و عناصر فلزات سنگین همچون مس و آهن در آب رودخانه پخیرچایی میشود که مطابق ارزیابی و انجام آزمایشات لازم از آب رودخانه و با پیگیری دستگاه قضایی استان، واحد مکلف به احداث تصفیهخانه است.
بر اساس این گزارش، مجتمع مس سونگون بزرگترین مجموعه معدنی شمال غرب کشور است در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق تبریز و ۲۵ کیلومتری شهر ورزقان و در همسایگی جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان قرار دارد که با یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن ذخیره شناسایی شده، بزرگترین معدن مس کشور است.
منبع: خبرگزاری تسنیم