
به گزارش میمتالز، نوسانات ارزی در ایران، بهویژه در حوزه دلار، مانند طوفانی بیامان قیمت طلا را در بازار داخلی به تلاطم انداخته و سرمایهگذاران را در تکاپوی حفظ ارزش داراییهایشان یا کسب سود از این موجهای پرنوسان و غیرقابل پیشبینی قرار داده است. محمد کشتیآرای، فعال بازار طلا نیز نوسانات ارزی را مهمترین عامل جهش قیمت طلا در بازار ایران دانسته است.
بازار ارز ایران طی هفتههای گذشته، تحت فشار اخبار سیاسی و تحولات اقتصادی جهانی شاهد فراز و فرودهای شدیدی بوده است. اخیرا با کاهش ارزش دلار در بازار آزاد، قیمت طلا نیز در بازار داخلی رو به کاهش گذاشته است. این افت قیمت از وابستگی تنگاتنگ طلا به نرخ ارز سرچشمه میگیرد، زیرا قیمت طلا در ایران نهتنها از نرخ جهانی انس طلا تاثیر میپذیرد، بلکه با هر تغییر در ارزش ریال، تقاضای خرید طلا نیز دستخوش نوسان میشود. طی هفتههای گذشته، کاهش نرخ ارز از تبوتاب خریدهای سفتهبازانه کاسته و قیمت طلا را آرامتر کرده است.
تلاشهای بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز، از جمله تزریق ارز یا کنترل ذخایر، تا حدی جلوی نوسانات تند را گرفته، اما سایه تحریمها و تورم همچنان بازار را بیثبات نگه داشته است. در این میان، مردم به طلا بهعنوان سپری در برابر افت ارزش پول ملی نگاه میکنند، اما با آرامش نسبی اخیر در بازار ارز، تمایل به خرید طلا نیز کاهش یافته است. سرمایهگذاران با هوشیاری تحولات ارزی را زیر نظر دارند تا از این بازار پرتلاطم سود ببرند یا داراییهایشان را از تورم در امان نگه دارند.
محمد کشتیآرای، رئیس اسبق اتحادیه طلا و جواهر تهران به بررسی عوامل موثر بر بازار طلا و سکه پرداخت و تاکید کرد: نوسانات ارزی نقش کلیدی در تعیین قیمت طلا و سکه در بازار ایران دارد. او افزود:، چون مبنای قیمت طلا بر اساس ارز آزاد است و ارز آزاد نیز نوساناتش تابع شرایط روز است و نرخ ثابتی ندارد، بنابراین بهطور مداوم تغییر میکند. او ادامه داد: این تغییرات به شدت تحت تاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی قرار دارند و باعث میشوند قیمت طلا بهصورت مداوم نوسان کند.
این کارشناس بازار طلا به تاثیر اخبار سیاسی بر نرخ ارز و در نتیجه قیمت طلا اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی که بحث مذاکرات تهران و واشنگتن مطرح است، گزارشهای مثبت و منفی که از این مذاکرات به بیرون درز میکند، بلافاصله بر نرخ ارز تاثیر میگذارد. او افزود: اخبار منفی معمولا به افزایش نرخ ارز منجر میشود که این افزایش بهسرعت در بازار طلا و سکه منعکس میشود.
کشتیآرای در ادامه به نقش نوسانات ارزی در شکلدهی به رفتار سرمایهگذاران پرداخت و اظهار کرد: افزایش یا کاهش ارز هر دو بر رفتار سرمایهگذاران در بازار نقش اصلی را دارند و تاثیر مستقیمی بر خرید و فروش طلا در بازار سرمایه دارند. او توضیح داد: کاهش قیمت طلا میتواند برخی خریداران را به بازار جذب کند، در حالی که افزایش قیمتها ممکن است تقاضا را کاهش دهد یا سرمایهگذاران را به سمت فروش سوق دهد.
این کارشناس بازار طلا با اشاره به وضعیت اخیر این بازار گفت: قیمت طلایی که در حال حاضر دادوستد میشود، تحت تاثیر نوسانات ارزی است. او افزود: کاهش قیمت ارز ممکن است برخی خریداران را که منتظر افت قیمت بودند، به خرید تشویق کرده باشد، هرچند بازار طلا در برخی مقاطع به دلیل نوسانات شدید و کاهش تقاضا با رکود نسبی مواجه بوده است.
کشتیآرای همچنین در کنار نرخ ارز به نقش تورم داخلی در تعیین قیمت طلا اشاره کرد و افزود: نوسانات ارزی و تورم داخلی بهصورت ترکیبی باعث تغییرات قابل توجه در قیمت طلا میشوند. او گفت: تورم داخلی با افزایش هزینهها و انتظارات تورمی، فشار بیشتری بر قیمت طلا وارد میکند. این موضوع در کنار نوسانات نرخ ارز، بازار طلا را به یکی از حساسترین بازارها در برابر تغییرات اقتصادی تبدیل کرده است. کشتیآرای تاکید کرد: بازار طلا و سکه در ایران به شدت تحت تاثیر نرخ ارز، تحولات سیاسی و رفتار سرمایهگذاران قرار دارد.
نوسانات ارزی در ایران، به ویژه در مورد دلار، تأثیر مستقیمی بر قیمت طلا در بازار داخلی دارد. کاهش اخیر ارزش دلار باعث افت قیمت طلا شده و این موضوع به وابستگی شدید قیمت طلا به نرخ ارز و تقاضای خرید مرتبط است. تلاشهای بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تا حدی نوسانات را کاهش داده، اما تحریمها و تورم همچنان باعث بیثباتی در بازار میشوند. تحلیلگران بازار طلا تأکید میکنند که اخبار سیاسی و اقتصادی نیز به شدت بر نرخ ارز و در نتیجه بر قیمت طلا تأثیر میگذارند. در شرایط کنونی، سرمایهگذاران با دقت تحولات ارزی را زیر نظر دارند تا از نوسانات بازار بهرهبرداری کنند.
منبع: بورس نیوز