تاریخ: ۱۰ تير ۱۴۰۴ ، ساعت ۲۲:۲۹
بازدید: ۲۶
کد خبر: ۳۷۸۶۶۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
/روز صنعت و معدن/

هزینه بالای انرژی و فرسودگی ماشین‌آلات؛ چالش مهم معدن‌کاران

هزینه بالای انرژی و فرسودگی ماشین‌آلات؛ چالش مهم معدن‌کاران
‌می‌متالز - رئیس انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی گفت: چالش مهم معدن‌کاران هزینه بالای انرژی و فرسودگی ماشین‌آلات است.

به گزارش می‌متالز، «مجید جمشیدی» اظهار کرد: خراسان رضوی، یکی از بزرگ‌ترین استان‌های معدنی کشور است. به‌ طوری‌ که در این استان ۴۶ معدن آهن با ظرفیت استخراج سالانه ۳۳ میلیون تن و ۵۴ معدن مس با ظرفیت استخراج ۳۳ میلیون تن وجود دارد.

وی افزایش قیمت برق و گاز را از مهم‌ترین چالش‌های این حوزه برشمرد و خاطرنشان کرد: هزینه انرژی ۸.۵ درصد قیمت تولید را دربر می‌گیرد و افزایش هزینه باعث کاهش طرح‌های توسعه‌ای می‌شود که این امر در کل کشور مشهود است.

رئیس انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی چالش دیگر معدن‌کاران را در حوزه ناوگان حمل‌ونقل و خطوط ریلی در کشور دانست و افزود: در حالی‌ که حدود ۱۵ هزار کیلومتر ریل راه‌آهن داریم و جزء ۳۰ کشور اول دنیا هستیم، اما کمتر از ۱۰ درصد حمل‌ونقل بار توسط خطوط ریلی انجام می‌شود. اگرچه میزان مصرف سوخت ریلی در مقایسه با جاده‌ای به‌ ویژه گازوئیل یک‌دهم است.

جمشیدی یکی دیگر از چالش‌های این حوزه را فرسودگی ماشین‌آلات معدنی دانست و تاکید کرد: عمر ماشین‌آلات معدنی بسیار زیاد است و دولت باید برای نوسازی ماشین‌آلات و ناوگان معدنی برنامه‌ریزی کند، زیرا این امر سبب می‌شود میزان تولید افزایش و میزان مصرف سوخت کاهش یابد که هر دو مورد موفقیت محسوب می‌شود.

وی با اشاره به وجود ۲۰۰ واحد سنگ‌بری در استان خراسان رضوی، گفت: ۱۲۰ واحد سنگ‌بری استان در محور مشهد - فریمان قرار دارند و باید شهرک سنگ‌نما با اولویت سنگ‌های گرانیت در شمال شرق کشور راه‌اندازی شود که این امر مستلزم تمدید پروانه‌های معادن گرانیت است تا امکان افزایش برداشت برای معادن میسر شود.

جمشیدی در خصوص نحوه تقسیم حقوق دولتی اظهار کرد: ۶۵ درصد سرمایه‌گذاری در بخش معدن، ۱۵ درصد در بخش اولویت اکتشاف به شهرستانی که ماده معدنی در آن استخراج می‌شود، ۱۲ درصد به منابع طبیعی، پنج درصد به سرمایه‌گذاری در صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی و سه درصد به‌ نظام مهندسی معدن باید اختصاص یابد.

وی ادامه داد: درصدی که برای منابع طبیعی در نظر گرفته می‌شود، برای خراسان رضوی بین ۱ تا ۱.۵ همت است که اگر این سهم در اختیار منابع طبیعی استان قرار گیرد، می‌تواند طرح‌های مناسبی در حوزه آبخیزداری، بازسازی منابع و احیای معادن و ... اجرا شود که این همکاری اصلی حوزه معدن با منابع طبیعی به شمار می‌رود.

هزینه بالای انرژی و فرسودگی ماشین‌آلات؛ چالش مهم معدن‌کاران

رئیس انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی در خصوص تأثیر فعالیت‌های معدنی بر جوامع محلی، خاطرنشان کرد: پویا شدن منطقه، مهاجرت معکوس و ایجاد اشتغال پایدار ازجمله این تأثیرات است. به‌ طوری‌ که به ازای هر یک نفر که مستقیم در بخش معدن به‌ کارگیری می‌شود، بین ۱۳ تا ۱۵ نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌شود. این در حالی است که ایجاد کار از سوی دولت برای هر نفر ۳ میلیارد هزینه دارد. همچنین کاهش جرائم و بزهکاری و افزایش امنیت منطقه را در پی دارد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از معضلات پیش روی معدن‌کاران در حوزه قوانین معدنی است. قوانین خلق‌الساعه موجب می‌شود معدن‌کار در حالی‌ که بر اساس قوانین جاری کار می‌کند یک‌ شبه با دستورالعمل جدید صادره‌ای مواجه شود که این امر روی کیفیت کار آنها اثر می‌گذارد.

جمشیدی افزود: یک سری قوانین در مبحث صادرات آهن و زغال‌ سنگ وجود دارد؛ الزام شرکت‌های معدنی درزمینهٔ آهن و زغال‌ سنگ، به فروش به شرکت‌های دولتی ذوب‌ آهن، فولاد و ... و ایجاد تعرفه‌های صادراتی بالا که منجر به ممانعت از صادرات این محصولات می‌شود، برای معدن‌کاران مشکل‌ساز است.

رئیس انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی با اشاره به اهمیت ورود تکنولوژی‌ها و فن‌آوری‌های جدید در بخش معدن، بیان کرد: ورود تکنولوژی‌ها وفن‌آوری‌های جدید در بخش معدن در حوزه‌های مختلف بهره‌وری تأثیرگذار است؛ به‌ ویژه که واردات هوشمند می‌تواند مؤثرتر از صادرات مواد خام باشد؛ زیرا زمینه افزایش تولید را فراهم می‌آورد و میزان مصرف سوخت را کاهش می‌دهد و ضریب ایمنی را بالا می‌برد.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده