به گزارش می متالز، پلتس گزارش هفتگی خود از بازار محصولات پتروشیمی آسیا را منتشر کرده است. با توجه به سهم بالای پتروشیمیها در اقتصاد کشور و همچنین بورس تهران رصد نوسانات قیمتی و ریشهیابی آن اهمیت بالایی دارد.
استایرن مونومر: بهای استایرن مونومر طی هفته قبل نیز کاهشی بود و هر تن از این محصول پتروشیمی با افت 40 دلاری به قیمت 1075 دلار در سیافآر چین به فروش رفت. سمت عرضه استایرن مونومر در بازار آسیایی به دلیل تداوم تعطیلی واحد تولید استایرن مونومر پتروشیمی «Hanwha» کماکان تحت فشار است. این واحد از تاریخ 17 می به دلیل نشت بخار تعطیل شده است و وضعیت فورسماژور برای راه اندازی مجدد آن اعلام شده است. همچنین خبر میرسد محمولههای صادراتی استایرن مونومر از اروپا برای برقراری تعادل در بازار به قیمت 950 تا 960 دلار به ازای هر تن به فروش میرسد. با این حال موعد تحویل محمولههای اروپایی برای ماه جولای است و انتظار میرود انقباض عرضه تا آن زمان ادامه یابد. بازار هند نیز به دلیل قراردادهای کافی برای بازه می تا ژوئن تضمین شده است و به نظر میرسد به دلیل کاهش سطح تقاضا در بازه ژوئن تا آگوست، شاهد فعالیت بیشتر تجار هندی نباشیم.
اتیلن: اتیلن پس از یک هفته کاهشی بار دیگر به مدار صعودی بازگشت و هر تن از این محصول با تجربه رشد 10 دلاری در سیافآر جنوبشرق آسیا به سطح 900 دلار رسید. تداوم تعطیلی استیم کراکر پتروشیمی «Hanwa Total» در کرهجنوبی سمت عرضه این محصول را کاهش و منجر به افزایش قیمت آن شده است. این استیم کراکر قرار بود در تاریخ 8 می بازگشایی شود، اما تداوم اعتصاب کارگران مانع از تحقق این امر شده است. بنا بر اخبار مواصلاتی از سندیکای کارگران این پتروشیمی، انتظار میرود در اوایل ژوئن شاهد بازگشت این واحد به مدار تولید باشیم. با این حال افزایش فروش خروجی سایر استیم کراکرها در آسیا از انقباض بیشتر مجرای عرضه جلوگیری به عمل آورده است. محموله 10 هزار تنی اتیلن پتروشیمی «Formosa» تایوان برای تحویل در نیمه دوم ژوئن تا نیمه اول جولای، محموله 3.5 تا 5 هزار تنی اتیلن از پتروشیمی «PTT» تایلند برای تحویل در 12 تا 16 ژوئن و آماده باریگری در هفته جاری و محمولههای دیگر آماده به بارگیری در هندوستان و خاورمیانه (مانند 9 هزار تن اتیلن از «PetroRabigh») از جمله پتانسیلهای عرضه هستند. با این حال اتیلن خاورمیانه ممکن است به دلیل قیمت بالاتر راهی بازار اروپا شود. در سیآیاف شمالغرب اروپا بهای هر تن اتیلن به 1136 دلار رسیده است. با اینکه سمت عرضه این محصول پتروشیمی قدرتمند است، اما به دلیل که حاشیه سود مثبت اوفلین استیم کراکرهای آسیایی با 100 توان در حال کار هستند. به دلیل افزایش قیمت استایرن مونومر تقاضای اتیلن در بازار چین نیز در سطح مطلوبی به سر میبرد. تولیدکنندگان استایرن مونومر در حال حاضر تنها متقاضیان فعال اتیلن در بازار داخلی چین به شمار میآیند. در ماه آوریل استیمکراکرهای ژاپن با ظرفیت 95.8 درصد مشغول به فعالیت بودهاند و تولید اتیلن این کشور در این ماه 8 درصد کاهش یافته و به سطح 516 هزار و 100 تن رسیده است. بر اطلاعات موجود از پتروشیمیهای داخلی اتیلن به عنوان خوراک بین مجتمعی در کشور مورد استفاده قرار میگیرد. بر این اساس قیمت اتیلن برای برخی پتروشیمیهای داخلی مانند جم و مارون که اتیلن مازاد خود را به شرکتهای پاییندست به فروش میرسانند از اهمیت برخوردار است. در این میان نحوه قیمتگذاری اتیلن داخلی تا حدودی مبهم است با این حال به نظر میرسد قیمت اتیلن در مناطق مختلف به خصوص شرق آسیا در نحوه قیمتگذاری این محصول اهمیت دارد. از سوی دیگر اتیلن به عنوان خوراک واحدهای پاییندستی مانند پتروشیمی غدیر (تولید پیویسی) استفاده میشود.
مونواتیلنگلایکول (MEG): مونواتیلنگلایکول پس از تجربه چند هفته کاهشی بار دیگر رشد قیمت را تجربه کرد در سیافآر چین با رشد 13 دلاری به بهای 539 دلار به فروش رفت. با این حال هنوز هم احتمال اصلاح قیمت در این بازار وجود دارد و رشد هفته گذشته بر خلاف انتظار کاهشی ناشی از افت بهای نفت خام بود. سطح ذخایر مونواتیلنگلایکول در بنادر کلیدی شرق چین 1.311 میلیون تن بوده و پاسخگوی نیاز یک ماه بازار است. با این حال انتظار میرود به دلیل کاهش تقاضا از سمت محصول پاییندستی پلیاستر سطح این موجودیها به میزان 30 هزار تن دیگر افزایش یابد. با افزایش تنشهای تجاری بین چین و آمریکا نرخ تولید پلیاستر در چین به 88 درصد ماهش یافته و تنها 80 درصد از پلیاستر تولید شده به فروش میرسد. . با پایان ماه می چند واحد تولید پلیاستر در چین به ظرفیت تولید سالانه 1.42 تن تعطیل خواهند شد. تقاضای «MEG» در هندوستان نیز به دلیل کاهش 50 درصدی تولید پلیاستر ضعیف ارزیابی میشود.
پروپیلن: هفته قبل پروپیلن در سیافآر چین 20 دلار افزایش یافت و به قیمت 890 دلار به ازای هر تن به فروش رفت. تعطیلی استیم کراکر «Hanwha Total» کرهجنوبی سمت عرضه این محصول پتروشیمی را مختل کرده و منجر به افزایش قیمت آن شده است. ظرفیت تولید سالانه این استیم کراکر یک میلیون تن اتیلن، 700 هزار تن پروپیلن و 130 هزار تن بوتادین است و پس از تعمیرات و بهینهسازی ظرفیت تولید اتیلن آن به 1.4 میلیون تن خواهد رسید. تعطیلی واحد هیدروژنزدایی پروپان در یکی از پتروشیمیهای چین نیز عرضه 40 هزار تن پروپیلن را به تعویق انداخته است. این واحد دارای ظرفیت تولید سالانه 500 هزار تن پروپیلن با خوراک 600 هزار تنی پروپان در ظرفیت 100 درصد است.
بوتادین: هفته قبل بهای هر تن بوتادین در سیافآر چین 30 دلار افزایش یافت و به قیمت 1030 دلار به فروش رفت. پتروشیمی «Lotte Titan» مالزی دو قرارداد فروش 4 هزار تنی به قیمت 1050 دلار به ازای هر تن برای تحویل در یکم تا دهم ژوئن و یازدهم تا بیستم همان ماه به ثبت رسانده است. از طرفی سطح تقاضا با وجود نیاز مبرم در شمالشرق آسیا مناسب نیست. بهای بوتادین 1050 دلاری در فوب مالزی با احتساب هزینه حمل و نقل در سیافآر شرق آسیا به 1150-1170 دلار میرسد و اکثر تجار حاضر به پرداخت چنین هزینه اضافی نیستند. به اعتقاد برخی از فعالان بازار داخلی چین، با بازگشت بسیاری از تولیدکنندگان داخلی بوتادین به مدار تولید مشکل کمبود عرضه رفع شده و قیمتها تعدیل میشوند. پایان تعطیلی استیمکراکر پتروشیمی «Hanwha Total» کرهجنوبی به ظرفیت تولید 130 هزار تن بوتادین بهای این محصول پتروشیمی را اصلاح خواهد کرد.
پیویسی: هر تن «PVC» هفته گذشته بدون تغییر به قیمت 850 دلار در سیافآر چین به فروش رفت. سطح تقاضا در بازار داخلی چین محدود ارزیابی میشود، با این حال انقباض کانال عرضه قیمت این محصول پتروشیمی را بالا نگه داشته است. به دلیل تحقیقات زیستمحیطی بسیاری از تولیدکنندگان «PVC» چین مشغول به تولید نیستند و انتظار میرود سطح تولید در آینده نزدیک بازهم بالا رود. به زودی دو واحد تولید یکی در ژاپن به ظرفیت سالانه 100 هزار تن و دیگری در تایوان به ظرفیت سالانه 150 هزار تن راهاندازی خواهند شد. سطح تولید «PVC» ژاپن در ماه آوریل 1.9 درصد افت کرده و به سطح 132 هزار و 378 تن رسیده است. همزمان صادرات «PVC» این کشور به 49 هزار و 259 تن رسیده و 12.7 درصد نسبت به ماه می کاهش یافته است.
پلیاتیلن: بهای انواع پلیاتیلن در معاملات هفته گذشته کاهش پیدا کرد. در فوب خاورمیانه بهای هر تن پلیاتیلن 45 دلار کاهش یافته و به سطح 1012 دلار رسیده، پلیاتیلن سبک خطی با افت 35 دلاری به قیمت 972 دلار مبادله میشود و پلیاتیلن سنگین 38 دلار افت کرده و به بهای 1017 دلار به فروش میرسد. اکثر خریداران منتظر ثبات قیمتی هستند و از خرید پرهیز میکنند. همزمان با افزایش تنشهای جنگ تجاری و افت یوآن سطح تقاضا در بازار داخلی چین کاهش یافته است. مکدر شدن چشمانداز تقاضا از سمت محصولات پاییندستی نیز از تقاضای پلیاتیلن کاسته است. سطح موجودی پلیاتیلن و پلیپروپیلن در انبارهای چین طی هفته قبل 130 هزار تن کاهش یافت و به 760 هزار تن رسید. در کشورهای مسلمان جنوبشرق آسیا نیز به دلیل ماه رمضان سطح تقاضا محدود است.
پلیپروپیلن: پلیپروپیلن در بازارهای آسیایی از روند افزایشی جدا شد و هر تن از این محصول پتروشیمی با افت 32 دلاری در فوب خاورمیانه به قیمت 1085 دلار به فروش رسید. افزایش سطح موجودیهای پلیپروپیلن و سایه تهدید عدم توافق تجاری بین دو ابرقدرت اقتصادی جهان، سمت تقاضای این محصول پتروشیمی را محدود کرده است. بهای این محصول در بازار آتی کامودیتی دالیان برای تحویل در سپتامبر 2019 بیش از 210 یوآن افزایش یافته و به 8402 یوآن رسیده است. با توجه به اثر ماه رمضان سطح تقاضا در انودنزی نیز محدود ارزیابی شده است. تعمیرات تولیدکنندگان داخل هند باعث شده است تمایل برای محمولههای وارداتی پلیپروپیلن از سمت تجار این کشور افزایش یابد. گروه پتروشیمی «Flexible Packaging» چین نیز دیروز یکی از دو واحد تعطیل تولید پلیپروپیلن خود را به ظرفیت 500 هزار تن به مدار تولید بازگرداند. واحد تولیدی دیگر به تاریخ 31 ماه می دوباره راهاندازی خواهد شد.
ایبیاس: افت اکریلونیترایل بوتادین استایرن «ABS» طی معاملات هفته گذشته کاهش یافت و هر تن از این محصول 50 دلار افت قیمت را تجربه کرد و به بهای 1440 دلار در سیافآر چین به فروش رفت. افزایش تنشهای تجاری بین چین و آمریکا قیمت این محصول را نیز تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به قیمت بالای این محصول و تعرفههای اعمالی از سوی چین و آمریکا، تولیدکنندگان«ABS» با ظرفیت کمتری مشغول به فعالیت هستند. یکی از تولیدکنندگان عمده«ABS» در تایوان قصد دارد در دو ماه آتی میلادی سطح تولید خود را به میزان 10 هزار تن کاهش دهد و در صورت ادامه افت قیمت در یک نوبت دیگر به میزان 7 هزار تن از تولید خود بکاهد. این شرکت دارای ظرفیت تولید 1.35 میلیون تن«ABS» در سال در یکی از سایتهای تولیدی خود در تایوان بوده و صاحب یک واحد پتروشیمی دیگر در چین به ظرفیت تولید 850 هزار تن است.