تاریخ: ۰۳ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۴۹
بازدید: ۱۳۴
کد خبر: ۶۰۱۴۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

صنایع معدنی کشور توسعه یافته است

می متالز - معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت: امروز صنایع معدنی کشور خیلی توسعه یافته است، به نحوی که علاوه بر تامین نیاز داخل، حدود ۱۰ میلیارد دلار سالانه از این محل صادرات می‌شود.
صنایع معدنی کشور توسعه یافته است

به گزارش می متالز، جعفر سرقینی،​ با اشاره به اینکه همه فعالیت‌های معدنی از اکتشاف شروع می‌شود، افزود: فعالیت صنایع معدنی نمی‌تواند ادامه دار باشد مگر اینکه ذخایر معدنی در داخل کشور وجود داشته باشد.

وی اظهار داشت: حقیقت قضیه این است که با واردات مواد معدنی، به هیچ وجه فعالیت صنایع معدنی در کشور توجیه پذیر نخواهد بود.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: مواد معدنی که امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد اغلب مربوط به دوران گذشته است.
وی افزود: وزیر صنعت، معدن و تجارت دستوری مبنی بر "به اکتشافات معدنی در کشور باید رونق دوباره‌ای داد". داده اند.
سرقینی گفت: ایمیدرو به عنوان سازمان توسعه‌ای وزارت صنعت، معدن و تجارت عمده این مسوولیت را به دست گرفته است.
وی افزود: هرچند ۳۰ درصد فعالیت‌های اکتشافی در دست بخش‌های خصوصی، عمومی و نیمه دولتی است، اما ۷۰ درصد این کار را امروز خود ایمیدرو برعهده دارد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در بحث اکتشافات معدنی کارنامه قابل قبولی دارد و امسال هم پهنه‌های جدید معدنی برای اکتشاف به این سازمان واگذاری‌های شده است.
وی گفت: اگر بتوان اکتشافات را بصورت صحیح و نظامند انجام داد به یقین میزان ذخایر راهبردی کشور بالا می‌رود.
سرقینی در خصوص این که گفته می‌شود" ایران بهشت معادن، اما جهنم تجهیزات و فناوری" است، اظهار داشت: هیچ محدودیتی برای واردات تجهیزات معدنی به کشور نه تنها وجو ندارد بلکه معافیت‌های تعرفه‌ای برای این نوع ماشین آلات در نظر گرفته شده است.
وی افزود: براساس آئین نامه اجرایی قانون معادن دستگاه‌ها و تجهیزات مورد استفاده در معادن از معافیت تعرفه‌ای برخوردارند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: علاوه بر این معدنکاران می‌توانند حتی ماشین آلات معدنی دست دوم را از خارج وارد کنند البته واردات این نوع ماشین آلات، دارای شرایطی است که باید رعایت شود این چنین نیست که هرکسی هر دستگاهی را خواست وارد کند.
وی اضافه کرد: سال گذشته فقط اجازه واردات ۴۰۰ تا ۵۰۰ دستگاه ماشین آلات دست دوم به معدنکاران داده شد.
سرقینی در خصوص عوارض صادراتی مواد معدنی نیز گفت: این عوارض در همه کشور‌ها از دو باب یکی با نگاه درآمدی و دیگری با هدف تنظیم خوراک صنایع داخل وضع می‌شود.
وی اظهار داشت: امسال صنایع داخلی با مشکل جدی مواد اولیه مواجه شدند در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به سال رونق تولید نامگذاری شده است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در خصوص علت کمبود مود اولیه صنایع، گفت: دلیل اصلی این بود که سنگ آهن، کنسانتره و گندله بصورت قابل توجهی در حال صادرات بود.
وی افزود: رشد ۵۶ درصدی صادرات سنگ آهن، کنسانتره و گندله در پنج ماهه سال جاری در مقایسه با سال گذشته خود شاهدی صادق بر این مدعاست.
سرقینی ادامه داد: امکان دارد در نگاه اول این میزان صادرات با توجه به شرایط سخت تحریمی و اقتصادی خوب باشد، اما در مقابل صنایع داخلی که کالا‌های با ارزش تری تولید می‌کنند بهتر این است که این مواد اولیه پس از تبدیل به محصولات با ارزش افزوده بالاتر روی ریل صادرات قرار گیرد از این رو وضع عوارض ۲۰ تا ۲۵ درصدی برای صادرات مواد معدنی خام با همین رویکرد بوده است.

 

در ۵ ماه نخست امسال؛ افزایش صادرات و کاهش واردات

بر اساس گزارش معاونت طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۵ ماهه نخست امسال، صادرات کالا‌های غیرنفتی ۶۰.۷ میلیون تن و با ارزش ۱۷.۷ میلیارد دلار در مقایسه با زمان مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۲۹.۹ درصد رشد داشته و به لحاظ ارزش دلاری ۹.۱ درصد کاهش داشته است.
به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، بر اساس این گزارش، همچنین از میان ۴۴ محصول منتخب صنعتی و معدنی، ۲۷ محصول افزایش تولید داشته اند.
همچنین این گزارش می‌افزاید؛ ​ میزان واردات به کشور ۱۴.۱ میلیون تن، به ارزش ۱۷.۷ میلیارد دلار که به لحاظ وزنی و ارزش دلاری به ترتیب ۰.۱ و ۶.۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

مجوز‌های صادره

در گزارش مربوطه اعلام شده است؛ تعداد ۲ هزار و ۳۹۹ فقره پروانه بهره برداری با حجم سرمایه گذاری بیش از ۱۷.۵ هزار میلیارد تومان و اشتغال ۳۸ هزارو ۷۹۷ نفر صادره شده که در تعداد مجوز صادره با افزایش ۸.۴ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته مواجه بوده است.
همچنین تعداد ۱۰ هزار و ۵۲۶ فقره جواز تاسیس با پیش بینی سرمایه گذاری ۱۰۷.۹ هزار میلیارد تومان و پیش بینی اشتغال ۲۴۴ هزارو ۵۹۶ نفر صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱۸.۴، ۱۸.۶ و ۱۸ درصد رشد را نشان می‌دهد.
مجوز‌های صنفی صادر شده ۱۴۸.۶ هزار فقره بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱.۹ درصد کاهش داشته است.
در بخش معدن تعداد ۴۰۴ فقره پروانه اکتشاف، ۱۹۵ فقره گواهی کشف و ۲۲۸ فقره پروانه بهره برداری صادرشده است که نسبت به دوره قبل در تعداد پروانه اکتشاف ۳.۳ درصد کاهش و در گواهی کشف ۸.۹ درصد افزایش و در پروانه بهره برداری ۳.۴ درصد کاهش داشته است.
میزان اشتغال پروانه‌های بهره برداری معدنی صادره ۲۰۷۷ نفر بوده که ۷.۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.
میزان حقوق دولتی وصول شده معادن در ۵ ماهه نخست سال ۹۸ برابر با ۷۱۹.۷ میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۱.۹ درصد افزایش کرده است.
همچنین از میان ۴۴ محصول منتخب صنعتی و معدنی، ۲۷ محصول افزایش تولید داشته اند.
فولاد خام با ۱۰ میلیون تن، ۶.۵ درصد، محصولات پتروشیمی با ۲۳.۲ میلیون تن، ۱.۶ درصد، کاتد مس با ۱۱۱.۷ هزار تن، ۱۸ درصد، سیمان با ۲۴.۴ میلیون تن، ۰.۶ درصد و لوازم خانگی (شامل تلویزیون، یخچال و فریزر و ماشین لباسشویی) با ۹۷۸.۵ هزار دستگاه، ۰.۷ درصد رشد تولید داشته اند. لازم به ذکر است که از میان کالا‌های گروه لوازم خانگی یخچال و فریزر با ۵۱۵.۳ هزار دستگاه افزایش تولید ۱۳.۶ درصدی را داشته است.
گفتنی است، در ۵ ماهه نخست امسال، ​ تعداد ۳۷ طرح سرمایه گذاری خارجی، صنعتی، معدنی و تجاری، با مجموع سرمایه گذاری ۶۱۸.۷ میلیون دلار، به تصویب هیات سرمایه گذاری خارجی رسیده است.
در راستای اجرای طرح‌های اقتصاد مقاومتی، تا پایان مرداد ۱۳۹۸ جمعاً مبلغ ۲۶۴۹۴.۳ میلیارد تومان تسهیلات به ۳۸ هزارو ۶۶ واحد در قالب پروژه رونق تولید پرداخت شده است.
تسهیلات برنامه تولید و اشتغال (از محل تسهیلات تبصره ۱۸) تا پایان مرداد ۱۳۹۸ تعداد ۷۹۵ واحد به بانک‌های عامل معرفی که از این تعداد، ۹ واحد تسهیلات خود را به ارزش ۱۰۸.۹ میلیارد تومان دریافت کرده اند.
تسهیلات پرداختی بانک‌ها و موسسات اعتباری در ۴ ماهه نخست اول سال ۱۳۹۸ به بخش‌های اقتصادی به میزان ۲۱۸.۸ هزار میلیارد تومان است و این در حالی است که تسهیلات بخش صنعت و معدن به ۶۰.۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. در بخش بازرگانی نیز ۳۸.۹ هزارمیلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده و در مجموع سهم تسهیلات بخش صنعت و معدن وبازرگانی، به ترتیب ۲۷.۵ و ۱۷.۸ درصد از مجموع تسهیلات پرداختی بانک در سطح کشور بوده است.
بر اساس این گزارش در ۵ ماهه نخست امسال انواع سواری با ۲۹۱.۱ هزار دستگاه ۴۰ درصد و سنگ آهن با ۱۴.۶ میلیون تن، ۵.۳ درصد کاهش تولید داشته است.

عناوین برگزیده