به گزارش می متالز، بازگشت رکود و درگیر شدن اقتصاد کشور در بحران افت تقاضا، از جمله اتفاقاتی بود که روند تولید و فروش شرکتهای بزرگ کشور از جمله بنگاههای بزرگ فولادساز را در سه ماهه دوم تهدید میکرد؛ از دیگر سو، صنعت فولاد در سال 98 با ابلاغ بخشنامههای گوناگون و متناقضی مواجه شد که کل زنجیره فولاد و خصوصاً دو موضوع مهم صادرات فولاد و تأمین سنگآهن را تحت تأثیر خود قرار داد.
بر اساس یکی از بخشنامههای معاونت معدنی وزارت صنعت، صادرات فولاد و محصولات فولادی منوط به رعایت کف عرضه در بورس کالا شد و پس از آن، رفع ممنوعیت صادرات سنگآهن در بخشنامهای دیگر باعث کمبود سنگآهن در کشور و کاهش دپوی سنگآهن فولادسازان به کمترین میزان خود شد.
نتیجه این دو اتفاق کاهش تولید فولاد در مقاطعی از خرداد و تیرماه شد، اما پیگیری شرکتهای فولادی نظیر فولاد مبارکه و ذوبآهن و مطرح شدن این مشکلات در سطح رسانهها، دولت را به فکر جبران انداخت تا با وضع تعرفه 25 درصدی بر صادرات سنگآهن خام تا حدی این معضل را رفع کند.
با این حال، آمارها حاکی از بهبود عملکرد فولادسازان در تابستان دارد. بر اساس آمارهای اعلامی ایمیدرو، در مردادماه صادرات فولاد کشور جهش 96 درصدی را نسبت به مردادماه سال قبل نشان داده و بر این اساس، فولادسازان کشور با غلبه بر زنجیرهای محکم تحریمها، توانستهاند در مردادماه 98 بالغ بر 1.04 میلیون تن فولاد صادر کنند تا مجموع صادرات فولاد در 5 ماهه نخست امسال به 4.85 میلیون تن برسد و این عدد 13 درصد از مدت مشابه سال قبل بیشتر باشد و البته خبر مسرتبخش دیگری که ایمیدرو به آن اشاره کرده، پیش فروش صادراتی فولاد ایران برای 3 ماه آتی و دریافت سفارشهای خرید برای سال 2020 میلادی است.
این آمارها خود گواه شکست کامل تحریم فلزات اساسی در کشور به مدد فعالیت مستمر بخش خصوصی در حوزه بازرگانی خارجی است و باید بر این نکته تأکید بسیار کرد که تحریم فلزات اساسی و خصوصاً فولاد، سختترین نوع تحریم در طول تاریخ بوده که از سوی آمریکا اعمال شده و دولت ترامپ تمام تلاش خود را در یک سال اخیر به کار گرفت تا با تحریم سه باره صنعت فولاد، از ورود ارز این کالای استراتژیک به کشور جلوگیری کرده و عملاً صنعت ایران را زمینگیر کند.
آمارهای تفکیکی صادرات فولاد کشور نشان میدهد که فولادسازان کشور در شهریور ماه نیز خوش درخشیدهاند و میزان صادرات این محصول در ماه ششم سال، به 584 هزار تن رسیده است که 60 درصد از مدت مشابه سال قبل بالاتر است و در این میان فولاد مبارکه با رشد 160 درصدی صادرات خود، پیشتاز میدان صادرات فولاد بوده است. این شرکت توانسته در شش ماه اول امسال 752 هزار تن فولاد صادر کند که این عدد تقریباً برابر کل صادرات این شرکت در سال 97 است.
فولاد مبارکه همچنین در گزارش عملکرد شش ماهه خود اعلام کرده که درآمد حاصل از صادرات این شرکت در این بازه زمانی 33 هزار و 549 میلیارد ریال بوده که 102 درصد از درآمد صادراتی شش ماهه ابتدایی سال 97 بیشتر است و این شرکت همچنین پیشبینی کرده تا پایان سال 98، میزان درآمد صادراتی خود را به 61 هزار و 381 میلیارد ریال برساند.
روند مناسب عملیات فولاد مبارکه تنها در صادرات و فروش خارجی رقم نخورده، بلکه گزارش عملکرد 6 ماهه این شرکت نشاندهنده بهبود وضعیت فروش داخلی و رشد 104 درصدی مبلغ ریالی آن نسبت به مدت مشابه سال قبل است. میزان فروش فولاد مبارکه در حالی 104 درصد رشد داشته که بهای تمام شده آن نیز به دلیل افزایش قیمت سنگآهن، 85 درصد رشد را تجربه کرده و نتیجه این دو اتفاق، رشد 125 درصدی سود ناخالص و دو برابر شدن سود عملیاتی بوده است.
از نکات مثبت صورت سود و زیان شش ماهه فولاد مبارکه میتوان به کنترل موفق هزینههای مالی و نهایتاً رشد 91 درصدی سود خالص شرکت اشاره کرد تا در نهایت، فولاد مبارکه 626 ریال سود به ازای هر سهم خود محقق کند.
فولاد مبارکه اعلام کرده با وجود تحریمها، طرحهای توسعه خود را با تمام توان ادامه خواهد داد و از جمله طرحهای مهمی که تکمیل آن مورد تأکید قرار گرفته، پروژه احداث خط دوم نورد گرم با برآورد سرمایهگذاری 26 میلیارد تومانی است که پیشبینیشده تا پایان دی ماه سال 1400 به بهرهبرداری برسد. پیشتر حمیدرضا عظیمیان نیز از آغاز عملیات این خط مهم تولید در فولاد مبارکه سخن گفته بود و در افتتاحیه نمایشگاه فولاد اصفهان اظهار کرد: خط نورد ۲ فولاد مبارکه با هزینهای بالغ بر ۵۰۰ میلیون یورو در حال آغاز است.
بر اساس اطلاعات اعلامی فولاد مبارکه، پروژه کاهش مصرف آب فولاد سبا در حال حاضر به 99 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و تا پایان شهریور سال 99 به بهره برداری خواهد رسید؛ علاوه بر این، میزان پیشرفت فیزیکی پروژه آهنسازی 49 درصد، افزایش تولید واحد فولادسازی 82 درصد و انتقال و تصفیه فاضلاب 66.69 درصد اعلام شده و پروژههای بهبود فرآیند در واحدهای نورد گرم و سرد به ترتیب 75 و 46 درصد پیشرفت داشتهاند و بر این اساس، نیمه دوم سال 98 و نیمه اول سال 99 را باید سال شکوفایی پروژههای فولاد مبارکه قلمداد کرد.