به گزارش می متالز، برنامه ششم توسعه و برنامه ابلاغی توسعه سواحل مکران، ابلاغی رهبر معظم انقلاب میگوید سواحل مکران باید در 10 سال آینده به هاب ترانزیت، تولید و تجارت ایران تبدیل شود و مبدا اسبابکشی ایران از خلیجفارس به دریای عمان باشد.
شورای توسعه سواحل مکران در دولت شکل گرفته و دبیرخانه ستاد توسعه سواحل مکران هم در وزارت دفاع تشکیل شده است، به گفته این دبیرخانه تاکنون 48 پروژه و ابرپروژه عمرانی به ارزش بیشاز 63 هزار میلیارد تومان در سواحل مکران توسط دستگاههای اجرایی و بخشهای خصوصی آغاز شده که از یک تا بیشاز 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
یکیاز مهمترین پروژههای اجرایی فولاد است، طرح جامع فولاد ایران میگوید تا 1404 ظرفیت تولید فولادی ایران به 55 میلیون تن میرسد، 10 میلیون تن فقط در سواحل مکران پیشبینی شده است عمدتا به دلیل موقعیت ویژه این سواحل برای دسترسی به بازارهای بینالمللی و سیاست انتقال صنایع آببر به بنادر.
از اواسط 94 استقرار صنایع فولادی در چابهار عملیاتی شده و شرکت فولاد مکران با سرمایهگذارانی دولتی و خصوصی برای احداث مجتمعی فولادی با ظرفیت 3.2 میلیون تن آهن اسفنجی درحال اجراست و فاز اول آن تا یکسال آینده با ظرفیت 1.6 میلیون تن تولید سالانه بهبهرهبرداری میرسد.
همچنین طی کنسرسیوم فولاد مبارکه، گلگهر و چادرملو قرار است یک مجتمع عظیم 10 میلیون تنی فولاد در چابهار مستقر کنند. مطالعات طرح درحال نهایی شدن است.
یک معدنکار که عضو کنسرسیوم فولاد چابهار بوده، میگوید: برای همین کنسرسیوم فولاد چابهار ما تولیدکنندگان و معدنکاران کلی زحمت کشیدیم یک نمایشگاه فولادی اواسط مهرماه امسال در منطقه آزاد چابهار راه انداختیم اما دریغ از توجه و نه حمایتی که از ما بشود ، توقعمان حضور بود نه چیز دیگری.
محدثه رحمانی میافزاید: جایگاه ایران در منطقه از حیث ذخایر خدادادی و منابع متنوع معدنی، بهشتی است برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی؛ سواحل مکران که از هرمزگان تا جنوب سیستان و بلوچستان ادامه دارد از جهت منابع معدنی غنی و بکر و دستیابی به آبهای آزاد، مناسبترین نقطه برای تولید مواد خام تا محصول نهایی یعنی فولاد است اما تلقی و احساسم این است سواحل مکران با وجود اهمیت ملیاش هنوز در بین مدیران جا نیافتاده است.
وی که از جوانترین معدنکاران ایرانی است، تصریح میکند: بودن استاندار محترم، رئیس سازمان صمت و مسوولین دیگر کنار سرمایهگذاران در این رویدادهای سرمایهگذاری باعث ترغیب حضور دوباره این سرمایهگذاران و تولیدکنندگان معدنی و فولادی در دورههای بعد خواهد بود. اما متاسفانه علیرغم تمام تلاشها و پشتکار تولیدکنندگان فولادی هیچگونه مساعدتی از مسوولین و حمایتشان نبود مثلا اگر آقایان نماینده با نمایندههای استانهای دیگر در این زمینه تعامل کرده و از حیث زنجیره تامین در استان های همجوار برنامه ریزی دقیقی انجام دهند مانند دیگر نمایندهها با قاطعیت میگوییم پیشرفت کار در همین قدمهای اول عالی و نتیجه بخش بود .
رحمانی تاکید میکند: ریاست صنعت و معدن استان و استاندار بهعنوان ناخدای هر استان وظیفه جز راهی برای پیشرفت استان ندارد حال چه چیز با اهمیت تر از مبحث سرمایه گذاریهای بلند مدت در استانهای محروم اما با ظرفیت جذب سرمایه گذاری بالا است که به آن بیتوجهی میشود.
این معدنکار میگوید: سوال من این است پس کی قرار است نگاهی به این گوشه ایران شود؟ چه کسی قرار است باعث تحول این منطقه بشود؟ مگر نه اینکه توسعه سواحل مکران توصیه رهبری بوده پس در این سالها چه کردید برای توسعه و پیشرفت این منطقه؟چرا باوجود آنکه سیستان و بلوچستان رنگین معادن ایران است و یک میلیارد تن ذخایر شناخته شده دارد هنوز بیشتر معادن سیستان و بلوچستان غیر فعال است؟ چرا هنوز خیلی از مراکز فولادی هرمزگان و سیستان و بلوچستان به مرحله تولید نرسیده است. مسوولان قطعا از همان پشت میز هم گوشه چشمی به این مناطق کنند امید همچنان در دل معدنکاران تولید کنندگان و صادر کنندگان خاموش نخواهد شد .
رحمانی در ادامه می گوید: اکنون لازمه کشور است که از حوزه نفت خارج و به حوزه معدن و مواد معدنی وارد شود و من فکر میکنم اگر مسوولان در این رویداد جدید که همایشاش را ما با هزار زور و زحمت برگزار کردهایم، حضور داشته باشد و از این مسئله حمایت کنند، این همایش در جذب سرمایهگذار نیز موفق خواهد بود؛ ما نباید به سادگی از چنین فرصتهایی بگذریم.
وی از پشت پردههای حمایت نشدن از همایش قبلیاش در چابهار نیز این چنین گفت: دلیل این ماجرا همان چیزی است که باعث شده با این همه استعداد، سیستان و بلوچستان همچنان جزو استانهای محروم باشد و دلیل آن را می توان در منطقه آزاد جست که با وجود 20 سال گذشت، نه تنها هیچ پیشرفتی نکرده بلکه پسرفت نیز کرده است.
رحمانی در انتها گفت: من فکر می کنم مسوولان راغب به پیشرفته سواحل مکاران نیستند و در مورد هرمزگان نیز به همین شکل است، بندرعباس جایگاه ویژهای برای پیشرفت دارد و از این رویدادها باید حمایت شود نه اینکه همیشه در پایتخت و تهران آن را جدی بگیرند، اینجا نیز جزو شهرهای ایران است.